ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye’nin kuzeyinde en büyük bileşenini terör örgütü PKK’nın kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarından ‘sınır gücü’ kurma sürecinin başlatıldığını açıklamıştı. Bu açıklamaya Türkiye'den çok sert sözlerle cevap gelmişti.
Türkiye'nin eleştirileri sonrasında ABD'nin tavrı merak edilirken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Stanford Üniversitesi’nin düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü’nde Türkiye'nin endişeleri ve Suriye sınırı konusunda çök önemli açıklamalarda bulundu.
Tillerson'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
"2011'DEKİ HATAYI YAPAMAYIZ"
ABD kimyasal silah tehditlerini ciddiye alıyor ve hesap verebilirlik ve Esad rejiminin saldırılarının kurbanları için adalet aramaya devam edeceğiz.
Esad kendi halkına gaz attı, tüm köyleri ve şehir mahallelerini bombaladı. Defalarca barışçıl yolların çözümüne zarar verdi.
ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı DEAŞ’ın dönmesini engelleyemeye dönük olarak sürecek.
Suriye’de 2011’de Irak’ta yaptığımız hatayı yapamayız.
2011’de ABD’nin Irak’tan zamansız çekilmesi El Kaide’ye güvenli sığınak sağladı ve doğan boşluk DEAŞ’ın doğmasına neden oldu.
Tarihin kendisini Suriye’de tekrar etmesine izin veremeyiz.
İstikrarlı, birleşik ve bağımsız bir Suriye için Cenevre sürecinde Esad sonrası liderliğin oluşturulması şart.
TÜRKİYE MESAJI: BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye gibi müttefiklerimizle birlikte teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.
İdlib’de ve Türkiye’nin PKK’lı teröristlerle ilgisi nerede kaygısı varsa orada birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.
SDG’nin DEAŞ’la mücadelede gösterdikleri büyük fedakarlığın farkındayız ve selamlıyoruz. Fakat askeri başarılar siyasi geçiş sürecinin başarısının garantisi değil.
Siyasi süreç bütün yerel unsurları temsil etmeli ve Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli
NATO müttefikimiz Türkiye DEAŞ’ın yenilmesi ve Suriyelilere kucak açılması noktasında çok önemli katkılarda bulundu.
Suriye’nin güvenli geleceği için Türkiye ile yakın işbirliğini sürdürmeliyiz.
SDG CENEVRE’DE TEMSİL EDİLSİN İMASI
ABD, Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriyelileri DEAŞ’tan kurtarmak için yaptıkları fedakarlıkların farkındayız ve saygı duyuyoruz. Ancak SDG’nin savaş alanındaki zaferleri yerel yönetim sorunu ile doğu ve kuzey Suriye’deki insanların temsili meselesini çözmüyor.
Suriye’nin siyasi geçiş sürecini destekleyen bütün etnik grupların sesini duyurmasını sağlayacak geçici siyasi düzenlemelerin oluşturulmasına uluslararası destek şart.
Her türlü geçici düzenleme herkesi temsil etmeli ve aynı zamanda Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli. Benzer bir biçimde bu bölgelerdeki Suriyelilerin sesi Suriye’nin geleceğine dair geniş bir tartışma çerçevesinde Cenevre’de duyulmalı.
YENİ SURİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN TÜRKİYE’NİN YAKIN İŞBİRLİĞİ ŞART
Bütün bu noktalarda ABD Türkiye’nin endişelerini duyuyor ve ciddiye alıyor. Türkiye’nin DEAŞ’ı yenmek için ortaya koyduğu askeri fedakarlığı ve milyonlarca Suriyeliye verdiği desteği teslim ediyoruz. Suriye için yeni bir geleceğin komşularının güvenliğini garanti edecek şekilde sağlanması için Türkiye’nin yakın işbirliğine sahip olmamız şart.