AB Komisyonu Başkanı'ndan Türkiye ile 'acil zirve' girişimi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker'in, Türkiye ile önümüzdeki haftalarda sığınmacı krizi konulu "acil" bir zirve gerçekleştirilmesi konusunda girişimde bulunduğu öğrenildi.

[Karar]

Orta Doğu'dan Avrupa'ya sığınmacı akınının bir türlü durdurulamaması, AB ülkelerinde endişeye neden oldu.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, Türkiye ile AB arasında "Ocak sonu ya da en geç Şubat başında" olmak üzere acil bir zirve düzenlenmesi için girişimde bulunduğu öğrenildi.

Alman DPA ajansının Brüksel'deki kulislere dayandırdığı habere göre AB Komisyonu, Birlik'in dış sınırlarının korunması ve sığınmacı krizinin aşılması konularında Türkiye ile anlaşmanın yollarını arıyor.

Hedef sığınmacı krizinde nihai anlaşma

Zirve gerçekleştiği takdirde AB devlet başkanlarının, Türkiye ile yapılacak zirvede ülkeyle iş birliği konusunda nihai bir anlaşma konusunda müzakere edebileceği belirtiliyor.

Özel gündemli zirve çağrısı, AB Konsey Başkanı Donald Tusk bulunabiliyor. Tusk, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada sığınmacı krizine çözüm bulunamadığı takdirde Schengen sisteminin iki ay içinde çökebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Brüksel mutabakatı uygulanamadı

Türkiye ile AB arasında geçtiğimiz yıl Kasım ayında gerçekleştirilen zirvede, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akınını durdurması karşılığında AB ülkeleri tarafından 3 milyar avroluk bir yardım yapılması konusunda mutabakata varılmıştı. Buna karşın anlaşma, bugüne kadar hayata geçirilemedi. AB ülkeleri henüz sözü verilen yardımı yapmazken, kıtaya sığınmacı akınında da ciddi bir azalma olmadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB heyeti Türkiye'ye geliyor
Başbakan: AB, sığınmacı krizinin siyasi yükünü paylaşmalı
Financial Times, AB'nin Schengen'i kurtarmak için son fırsatını yazdı

Dünya Haberleri