AB Komisyonu Başkanı Juncker: Sabah 04.00'e kadar Türkiye'yi ikna etmeye çalıştık

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Türkiye ile sığınmacılar konusunda yapılan pazarlığı anlatırken "AB Komisyonu üyeleri ile Türk yetkililer sabah 04.00'e kadar sığınmacılar meselesini görüştü" dedi.

Sığınmacı gündemiyle toplanacak olan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesi Türkiye'nin ikna edilmesi amacıyla Türkiye'de bulunan AB Komisyonu heyeti, sabah saatlerine kadar Türk yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirdi. 

Juncker: Henüz anlaşma yok

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile yaptığı görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zirvede ele alınacak konulara değinen Juncker, sığınmacı krizine dair Türkiye ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini, AB Komisyonu'nun birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın başkanlığındaki bir heyetin şu anda Ankara'da bulunduğunu hatırlattı. Juncker, "Bu sabah saat 04.00’e kadar Türk yetkilerle ortak eylem planını görüştüler. Bir başarı şansı söz konusu ancak henüz bu konuda bir sonuca ulaşıldığında dair bir şey söyleyemem. Fakat görüşmeler doğru yönde ilerliyor" dedi.

Timmermans, Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn ile Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos'tan oluşan heyet, dün Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, bugün de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Heyet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi.

Eylem planı taslağı

AB heyeti, sığınmacı krizinin çözümünde yardım etmesi için Türkiye'yi ikna etmeye çalışıyor. Ankara ile görüşülmekte olan taslak plan, sığınmacılar için kullanılacak mali yardım, Türk sahillerinde devriye için Ankara'dan onay talebi, insan kaçakçılarıyla mücadele, geri dönüş operasyonlarının güçlendirilmesi gibi maddeleri içeriyor.

Türkiye’nin çekinceleri

Türk tarafı, AB'nin sığınmacı krizinin çözümüne dönük adım atmasını memnuniyetle karşılarken, eylem planındaki bazı unsurların belirsiz olması nedeniyle çekinceler taşıyor. AB, Türkiye'ye giriş yapmış olan tüm sığınmacıların kayıt altına alınmasını, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa'ya geçmiş ve yakalanmış olanların Ankara tarafından geri kabul edilmesini istiyor. AB, savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmış olan bazı sığınmacıları ise başvurularını değerlendirdikten sonra Avrupa ülkelerine kabul edeceklerini belirtirken, eylem planı taslağında bu konuda net bir sayı ifade etmiyor.

''Mali yardım zaten hak edildi''

Taslak planda, Türkiye’nin sığınmacılara sağladığı hizmetlere destek için 2015-2016 yıllarında 1 milyar avroya kadar mali yardım vaat ediliyor. Brüksel, Türkiye'nin AB müzakereleri kapsamında reform ve uyum çalışmalarına ayrılan bazı fonları da bu kapsamda kullanmayı düşünüyor. Türk diplomatik kaynaklar ise, bunların zaten hak edilmiş ve tam üyelik çalışmaları için planlanmış yardımlar olduğunu, sığınmacılar için ayrı bir kaynak aktarılması gerektiğini savunuyor.

''Vizesiz seyahat bağı kurulmaz''

AB eylem planında, sığınmacı krizi konusunda atılacak adımlarla, Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahat etme imkanı konusunda bağlantı kuruluyor. Türkiye'nin kaçak göçmenlere karşı sınırlarını daha sıkı kontrol etmesini, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine giden kaçak göçmenleri geri kabul etmesini isteyen AB, bunun vizesiz seyahat için gerekli şartların tamamlanmasına yardımcı olacağını kaydediyor. Türkiye ise zaten AB ile vizesiz seyahat konusunda uzun süredir görüşmeler yapıldığını belirterek, iki konu arasında bağlantı kurulmasına karşı çıkıyor.

BRÜKSEL/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB: Mülteci akışını durdurursa Türkiye'ye bazı imtiyazlar verebiliriz
Türkiye ve AB, sığınmacılar için ortak çalışma grubu kuracak

Güncel Haberleri