Brüksel merkezli araştırma kuruluşu Bruegel'in enerji uzmanı Georg Zachmann, petrol fiyatlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Zachmann, düşük petrol fiyatlarının, ihracatçı ülkeler için bir sorun olurken, enerji ithal eden ülkelerin büyümelerine ise olumlu katkı sağladığını kaydetti.
Avrupa'nın enerji ithalatçısı durumunda olduğunu anımsatan Zachmann, düşük seyreden petrol fiyatlarının, tüketicilerin özellikle ulaşım ve ısınma harcamalarını doğrudan etkilediğini, buradan sağlanan kaynağın tüketim mallarına yönelerek ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını ifade etti.
Yüzde 0,5 puanlık katkı sağlar
Zachmann, düşük petrol maliyetlerinin AB ekonomisine milli gelirler üzerinde yüzde 0,5 puanlık katkı sağlayacağını belirtti.
Brent petrolün vadeli işlemlerde 50 dolar seviyelerinde olduğunu anımsatan Zachmann, "Gelecek senenin yaz aylarında Brent'in 55 dolar seviyelerinde olması bekleniyor. Ancak, piyasa davranışları hızla değişim gösterebilir. İran'dan sağlanacak yeni petrol arzının miktarı gibi değişiklikler piyasayı daha farklı yönlendirebilir" dedi.
“Yatırımlara zarar verir”
Zachmann, yüksek maliyetli petrol sahalarına yatırım yapan enerji firmalarının bu projeleri askıya alabileceğine işaret ederek, "Düşük petrol fiyatları sadece petrol ve gaz arama ve üretim çalışmalarını etkilemekle kalmaz, enerji verimliliğine ilişkin yatırımlara da zarar verir" diye konuştu.
Günümüzdeki petrol fiyat seviyelerinin özellikle Rusya ve OPEC ülkelerinin ekonomilerine çok zarar verdiğini anımsatan Zachmann, Rusya'nın ihracat gelirlerinde petrol ve doğalgazın toplam payının yaklaşık yüzde 70'ler seviyesinde olduğunu hatırlattı.
Rusya’nın ihracat gelirleri azaldı
Zachmann, petrol fiyatlarındaki yüzde 50'lik düşüşün benzer oranda Rusya'nın ihracat gelirlerini azalttığına dikkati çekerek, "Rus rublesi önemli ölçüde değer kaybetti. Bu hızlı devalüasyon, Rusya devlet bütçesi ve ekonomisine enerji maliyetlerindeki düşüşün etkilerini yumuşattı. Rusya milli gelirinin bu yıl düşmesi bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.
BRÜKSEL/AA