Dünya Sağlık Örgütü ve Imperial College London’dan bilim insanları tarafından ortak yapılan araştırmaya göre kadınlarda ömür beklentisi 2030’a kadar 90 yıla çıkacak. Aralarında ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Avustralya, Polonya, Meksika ve Çek Cumhuriyeti’nin de bulunduğu 35 ülkede yapılan araştırmaya göre 2030’da en uzun süre yaşayanların bulunabileceği ülke Güney Kore. Araştırmacılar, 2030’da Güney Kore’de doğan bir kızın 90.8 yaş yaşayacağını tahmin ediyor. Ömür beklentisi en düşük ABD’de... Ömür ortalamasının en iyi ihtimalle 79.5-83.3 arasında olacağı belirtildi. Buna neden olarak ABD’deki sağlık sisteminin yetersizliği, anne ve çocuk ölümlerinin fazla olması, obezite sorunu ve cinayetler gösterildi.
Avrupa ülkeleri arasında ise Fransız kadınlar ve İsviçreli erkeklerin, ortalama ömür beklentisi en yüksek; Fransız kadınlar için ortalama 88,6 yıl, İsviçre erkekler için yaklaşık 84 yıl. Sonuçları The Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmada ömür beklentisinin yüksek olduğu ülkeler için nedenler şöyle sıralandı: Çocukken iyi beslenme, hiper tansiyonun yaygın olmaması, sigara tiryakiliğinin az olması, sağlık hizmetlerinin yeterli olması ve buralarda yeni tıbbi bilgilerle teknolojilerden faydalanılması.
Uzun yaşamın lideri olan Japonya’nınsa sıralamada geriye düşmesi bekleniyor. Şu an dünya birincisi olan Japon kadınlarını yalnızca Kore değil, Fransa da geçecek. Japon erkekleri ise en uzun yaşan erkekler arasında dördüncü sıradan yedinci sıraya gerileyecek. Türkiye ise araştırma kapsamında yer almadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2016 verilerine göre Türkiye’de beklenen yaşam süresi kadınlarda 80, erkeklerde 75 yıl.
ERKEKLER SAĞLIKSIZ YAŞIYOR
Araştırma erkeklerle kadınların beklenen yaşam süreleri arasındaki farkın da azalmakta olduğunu ortaya koydu. Araştırmayı yapan ekipte bulunan Imperial College London’dan profesör Majid Ezzati, bunu “Erkekler genelde daha sağlıksız bir yaşam tercih ediyor ve daha kısa yaşıyor. Daha çok tütün ürünü tüketiyor ve içki içiyor, daha fazla araba kazasına karışıyor ve cinayete kurban gidiyorlar” diye açıkladı.
Ezzati uzun yaşamın topluma nasıl yansıyacağı konusunda ise “Daha uzun yaşamak zorunda kalmamız, sağlık ve sosyal bakım sistemlerini güçlendirerek, birden fazla sağlık ihtiyacı olan yaşlı bir nüfusu desteklememiz gerektiği anlamına geliyor” yorumunu yaptı. Araştırmacılar bu sonuçların emeklilik ve yaşlı bakımı alanlarında büyük zorluklar çıkaracağını söylüyor.