8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir, ne şekilde kutlanır? 8 Mart neden kadınlar günü? İşte tarihçesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir, nasıl kutlanır? Neden 8 Mart, dünya kadınlar günü oldu? Her yıl 8 Mart'ta dünyanın birçok ülkesinde Dünya Kadınlar Günü ya da diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kökeni ve tarihçesi merak konusu. Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan uluslararası bir gün olarak kutlanan kadınlar günü ile ilgili tüm ayrıntıları ve etkinlikleri haberimizde bulabilirsiniz. Kadın ve kadınlar günü temalı şiirlere de yazımızdan ulaşabilirsiniz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedir, neden kutlanır? Bu soruların cevabını merak eden insanlar dünya kadınlar günü ile ilgili arama yapıyorlar. 8 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanan ve Birleşmiş Milletlerin de tanıdığı uluslararası bir gün olan bu günün tarihçesi nedir, kilit kahramanları kimlerdir? Ayrıntılar ve ilgili tüm bilgiler haberimizde.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDİR, NEDEN KUTLANIR?

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı .

8 MART'IN TARİHÇESİ

8 Mart Kadınlar Günü ne zamandan beri kutlanıyor, tarihçesi nedir? 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

BM 1977'DE ONAYLADI

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler'in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York'ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

TÜRKİYE'DE 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Peki, Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar günü ne ifade ediyor ve ne şekilde kutlanıyor? Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.

"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

8 MART İÇİN ÜNLÜLERDEN MESAJLAR

Geride bıraktığımız 2016 yılında, 8 Mart 'Dünya Emekçi Kadınlar Günü' münasebetiyle tek yürek olan tanınmış isimler paylaşımlarını sosyal medya hesapları üzerinden yaptılar.

Sosyal medya hesaplarında binlerce takipçisi bulunan ünlüler Kadınlar Günü’ne özel paylaşımlarda bulundu. İşte ünlülerin o çok konuşulan Kadınlar Günü kutlamaları:

Hadise: Dünya kadınlar günümüz kutlu olsun - Happy International Women's Day,

Sibel Can: "Şuna inanmak lazımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey, Kadının eseridir," Mustafa Kemal Atatürk

Ceyda Düvenci: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz... Dertsiz,tasasız,şiddetsiz,kaygısız hergün kutlamak dileği ile...

Helin Avşar: #nazımhikmetran zaten başka söze gerek kalmamış

Nurgül Yeşilçay: Bu yıl şubat ayında 23 kadın öldürülmüş nerdeyse hergüne 1 kadın,ve hergün pekçok kadın, fiziksel taciz dışında sözle tacize maruz kalıyor!!!!Sadece erkeklerin sözhakkı olduğu bi yerde bizde varız diyebileceğimiz yegane gün.

Özge Ulusoy: Dünya Kadınlar Günü'müz kutlu olsun...Kadın erkek insan hayvan doğa ayırmadan canlıya verilen değerin artması dileğiyle...

Sinem Kobal: "Bir milletin medeniyetini olcmek istiyor musunuz; kadinlarina nasil muamele edildigine bakiniz " Ataturk  8 mart kadinlar gunumuz kutlu olsun.

KADIN VE KADINLAR GÜNÜ TEMALI ŞİİRLER

Anlattıkça çoğalan, çoğaldıkça güçlenen kadın
Adı kadın yüreği yangın, acılarla yoğrulan kadın
Gözyaşlarını içine akıtan kadın
Eşinin şekillendirdiği kalıba giren kadın

Sorgusuz sualsiz istenileni yapan kadın
Gözü yaşlı, bağrı yaslı kadın
Daha küçücük bir kızken gelin edilen kadın
Ne olduğunu anlamadan bebe karnına koyulan kadın

Küçücük bir çocukken çocuk doğuran kadın
Ummanda kaybolan kadın
Adı kadın
Yüreği yangın kadın...

Ne kadınlar sevdim zaten yoktular (Attila İlhan)

* * * 

Ne kadınlar sevdim zaten yoktular
yağmur giyerlerdi sonbaharla bir
azıcık okşasam sanki çocuktular
bir akşam korkudan gözleri sislenir.
ne kadınlar sevdim zaten yoktular
böyle birsevmek görülmemiştir
hayır,sanmayınki beni unuttular
hala ara sıra mektupları gelir.
gerçek değildiler birer umuttular
eski bir şarkı belki bir şiir
ne kadınlar sevdim zaten yoktular
yanlızlıklarımda elimden tuttular
uzak fısıltıları içimi ürpertir
sanki gök yüzünde birer buluttular
nereye kayboldular şimdi kim bilir
ne kadınlar sevdim zaten yoktular
böyle bir sevmek görülmemiştir

Anacığım (Ümit Yaşar OĞUZCAN)

*

-Anneme ve bütün annelere-

Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Kaç geceler bana ninni söylerdi,
Hasta olunca oydu başucumda bekleyen,
Biraz yorulmayayım, üzülmeyeyim, hemen
Alır kucağına okşardı, saçlarımı öperdi.

Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Uzun kış geceleri masal masaldı.
Güzel çoban kızları, iyi kalpli sultanlar,
Bir suyun akışı gibi geçip gitti zamanlar
Şimdi ne o dünkü çocuk, ne de o masal kaldı.

Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Yıkayan oydu mürekkep lekeli parmaklarımı.
Akşam biraz geciksem yollara düşerdi .
Sokağa çıkarken «Yavrucuğum üşütme» derdi.
Hemen bir kazak örerdi biraz boş kaldı mı.

Nasıl hatırlamam anacığım nasıl?
Bilirim yine kalbinde yerim anacığım.
Selam sana Kadınlar Günü İstanbul'dan.
Yeni dönmüşçesine bir akşam okuldan,
Vefalı ellerinden öperim anacığım.

Gözleri Siyah Kadın (Nazım Hikmet)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir, nasıl kutlanır? Neden 8 Mart, dünya kadınlar günü oldu? Her yıl 8 Mart'ta dünyanın birçok ülkesinde Dünya Kadınlar Günü ya da diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kökeni ve tarihçesi merak konusu. Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan uluslararası bir gün olarak kutlanan kadınlar günü ile ilgili tüm ayrıntıları ve etkinlikleri haberimizde bulabilirsiniz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Dünya kadınlar günü mesajları | En güzel ve en anlamlı 8 Mart Kadınlar günü mesajları burada
Atatürk Havalimanı’nda kadınlar günü sürprizi

Güncel Haberleri