İnsan karakterine dair yapılan en uzun zamandır devam eden araştırmanın sonuçlarına göre, 14’ünüzde ve 77’inizde tamamen farklı birisiniz. İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden bilim insanlarının, 1947 yılında başladıkları araştırma kapsamında bin 208 katılımcının kişiliği değerlendirildi. Araştırmaya katılanlara özgüven, azim, ruh halinin istikrarı, vicdanlılık, özgünlük ve üstün olma arzusu gibi altı özelliğe dair bir test uygulandı. Bu kişilerin çoğu 2012 yılına kadar izlendi, ikinci değerlendirmeye ilk teste katılanların 638’i dahil oldu. Ekip, insanların ergenlik çağıyla ve altın yıllarındaki özellikleri arasında herhangi bir ilişki bulamadı.
Araştırmaya katılanlar arasında spesifik eğilimler tespit edildi. Gençlerin çoğunun daha az vicdanlı, düşünmeden hareket eden, huysuz ve huzursuz olduğu belirlendi. Sosyalleştikçe, yetişkinliğe geçtikçe bu eğilimlerin tersine çevrildiği belirlendi. Sonuçları ‘Psychology and Aging’ adlı dergide yayımlanan araştırmayı yapan ekip makalesinde “Bu kademeli değişimin bir sonucu olarak kişilik kısa aralıklarla nispeten dengeli görünebilir. Yetişkinlikte ise değişim gittikçe artar. İki kişiliğin değerlendirilmesi arasındaki süre ne kadar uzarsa, ikisi arasındaki ilişki de zayıflar. ‘Sonuçlarımız, yıl farkı 63’e kadar çıktığında, hiç bir ilişki bulunmadığını gösteriyor” dedi.
Araştırmaya katılan Dr. Wendy Johnson, bu çalışmayla temel kişilik değişikliklerini değerlendirmenin zor olduğunu ancak kişilik gelişimiyle ilgili bazı genel sonuçlar çıkarabildiklerini söyledi. Johnson “Ergenler genel olarak daha az vicdanlı, daha düşünmeden hareket eden, risk almayı ve macera aramayı seven, huysuz, huzursuz ve sosyal olmaya isteklidir. Ama bu eğilimler yetişkinlikte tersine çevrilir. Ruh hali daha istikrarlı hale gelir. Yaşlılıkta insanlar kendilerini olduğu gibi kabul eder” dedi. Johnson kişinin ergenlik ve yaşlılık dönemi arasındaki değişimin birçoğunun yaşamındaki olaylara bağlı olduğunu kaydetti.