Sonuçları American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, sigarayı bırakmak için asla geç olmadığı ve “Ne kadar erken bırakılırsa, yaşam süresinin o kadar uzun olabileceği” bildirildi. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden (NIH) araştırmacılar, 160 bin kişiyi inceledikleri çalışmada 70 yaş ve üzerindeki sigara içicilerinin altı yıl içinde ölme ihtimalinin, hiç sigara içmeyenlere kıyasla üç kat daha fazla olduğunu kaydetti. Araştırmanın yöneticisi Sarah Nash “Veriler, sigaraya başlama ve bırakma yaşlarının ve sigara içme sürelerinin, ABD’deki 70 yaş ve üzeri yetişkinlerin ölümlerine ilişkin önemli göstergeleri ortaya koymuştur” dedi.
Nash, çalışmanın sürdüğü 6.4 yılda katılımcıların yaklaşık yüzde 16’sının öldüğünü, bunlardan yüzde 56’sının eski sigara içicilerden, yüzde 6’sının da halihazırda sigara içenlerden oluştuğunu söyledi. Kadınların hiç sigara içmeme ihtimalinin erkeklere nazaran daha fazla olduğu kaydedilen çalışmada, erkeklerin sigaraya daha erken yaşlarda başlama eğiliminin yüksek olduğu bildirildi.
Sigarayı yavaş yavaş, 30 ve 69 yaşları arasında farklı zamanlarda bırakmanın ölüm ihtimalini azalttığını belirten Nash, sigara içenlerin yüzde 33.1’inin hayatını kaybettiği çalışma grubunda, hiç içmeyenlerin yüzde 12.1’inin öldüğünü ifade etti. Çalışmada, sigarayı 30’lu, 40’lı, 50’li ve 60’lı yaşlarında bırakan eski tiryakilerin, sırasıyla yüzde 16.2’sinin, yüzde 19.7’sinin, yüzde 23.9’unun ve yüzde 27.9’unun yaşamını yitirdiği kaydedildi.