Türkiye'den Almanya'ya Malatya'daki Yeşilyurt Belediyesi tarafından "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi" için gönderilen 45 kişiden 43'ünün ülkeye dönmemesi üzerine giderek büyüyen skandala başka belediyeler de dahil oldu.
İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada 6 belediye hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport sağlanarak yurt dışına çıkış yapmalarına yönelik, 12 Mart tarihinde Bakanlığımızca başlatılan soruşturma genişletiliyor.
Bu kapsamda Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç, Ordu Korgan belediyelerince 'dans (folklor) gösterisi', 'kültür turu', 'gençlik programları' adı altında sivil toplum kuruluşları ile işbirliği protokolü düzenlenerek, yurt dışına kişiler gönderildiği tespit edilmiştir. Söz konusu olaylarla ilgili Bakanlığımızca Mülkiye Müfettişi görevlendirilerek, soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri yer aldı.
NE OLMUŞTU?
Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin Nisan ayı meclis toplantısına katılan CHP'li Meclis Grup Başkanvekili Günnur Tabel, 15-27 Eylül 2020 arasında Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyelerinin ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek' projesi kapsamında Almanya'ya gönderildiğini, ancak gönderilen 45 kişiden 43'ünün geri dönmediği açıklamıştı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu olayın peşini bırakmayacağız” demişti. Olayın araştırılması için ise mülkiye başmüfettişi görevlendirildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında bir vali yardımcısı ile iki müdür görevden alınmıştı.
Daha sonra Elazığ ve Ordu'ya sıçrayan gri pasaportla yurtdışına insan kaçırma skandalı uluslararası krize dönüşmüştü.
Almanya, Türkiye'de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport ile ilgili soruşturma başlatmıştı.