Geçen şubat ayında İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen Mobile World Congress’te endüstri liderleri 5G’nin önümüzdeki yıldan itibaren kullanılacağını açıkladı. 170 bilim insanı ise 5G’nin Avrupa’da yaygınlaşmasının sağlık açısından ne gibi riskler oluşturduğuna dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü sözcüsünün Euronews’e yaptığı açıklamaya göre; artan veri transferi miktarı göz önünde bulundurulduğunda daha yüksek frekanslara ihtiyaç olacağı açık. 5G’nin ihtiyaç duyacağı frekans aralığı, güncel bağlantıların kullandığından 10 kat daha fazla. Uluslararası İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu’nun (ICNIRP) radyo frekanslarıyla alakalı hazırlamakta olduğu raporun taslak metninde, yüksek frekansa maruz kalmanın insan sağlığı açısından önemli riskleri taşıdığı ve yüksek radyasyona maruz kalan dokuda ısınma’ yaşandığı belirtiliyor. ICNIRP’ye göre, insan vücudu küçük ısı artışlarını, spor yaparken kasların ısındığında olduğu gibi, taşıyabiliyor. ‘Eşik’ olarak tanımlanan değerin üzerine çıktığında ise maruz kalma süresine bağlı olarak, ciddi sağlık sorunları, kalp krizi ve yanıklara sebep olabiliyor. ICNIRP, risk eşiğinin üzerinde frekansa maruz kalmanın etkileri üzerine detaylı çalışmalara devam ettiklerini, çalışmaları tamamlanmadan somut bilgiler paylaşamayacaklarını belirtti.
Helsinki Üniversitesi’nden moleküler biyoloji profesörü Dariusz Leszczynski ise 5G’nin sağlık açısından risklerini kimsenin tam olarak bilmediğini belirterek “5G emisyonlu radyasyonun etkilerinin biyomedikal olarak araştırılmadığını, 5G’nin güvenli olduğu görüşünün düşük seviyeli radyasyon sağlığa zararlı değildir varsayımına dayandığını” ekledi. Leszczynski’ye göre milimetrik dalgalar olarak da bilinen yüksek frekansın bağışıklık sistemi üzerine etkilerinin neler olacağı yeterli seviyede bilinmiyor.
CEBİNİZDE TAŞIRKEN MOBİL VERİYİ KAPATIN
Avrupa Parlamentosu’nun 2018’de yaptığı açıklamaya göre elektro manyetik dalgaların oluşturabileceği potansiyel sağlık risklerinden korunması konusunda ana sorumluluk üye ülkelere ait. Leszczynski somut bir tavsiye olarak şunu veriyor: “Mobil cihazınızdan yaptığınız konuşmaları kısa tutmaya özen gösterin. Eğer uzun süre konuşmak zorundaysanız da hoparlör kullanın. Telefonunuzu uzun süre cebinizde taşıyacaksanız da mobil veriyi kapatın.