BBC Türkçe'de yayınlanan haberde, çalışmada 50 yaşın üzerindekilerin günde yedi ila sekiz saat uyumaları öğütleniyor ve bunu gerçekleştirmek için bazı ipuçları verildi. Öğleden sonra çay ve kahve içilmemesinin yanı sıra yapılan öneriler arasında, gündüz saatlerindeki şekerlemenin yarım saatten daha kısa sürmesi de var.
Çalışmada yaşla birlikte uyku düzeninin de değiştiğine dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle ileri yaşlarda gece yarısı ya da sabahın erken saatleri gibi normal uyku saatleri dışında uyanma vakalarının arttığını belirtiyor. Yaşla birlikte iyi bir gece uykusu çekmenin zorluğu da artıyor. Ancak zihnen dinç kalmak için yeterince dinlenmenin önemi büyük. Uyku bozukluğu, kalp hastalıkları, obezite ve şeker hastalığı riskini artırıyor.
YAPMANIZ GEREKENLER
◾Her gün aynı saatte uyanın.
◾Gün ışığından faydalanın.
◾Alkolü uykuya daha kolay dalmaya yardımcı olması için kullanmayın.
◾Akşam yemeğinizi yatmadan üç saat önce yiyin.
◾Yatağa girdikten sonra tablet, telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazların ekranlarına bakmaktan kaçının.
◾Reçetesiz satılan uyku ilaçlarını kullanmayın.
◾Ayaklarınızı sıcak tutmak için uyurken de çorap giyin.
◾Odanızda evcil hayvanınızla birlikte uyumayın.
◾Uyumadan önce partnerinizle tartışmaktan kaçının.
UYKU SORUNU YAŞIYORSANIZ...
◾Geceleri uykuya dalmakta güçlük çekiyor, ancak televizyonun karşısındayken içiniz geçiyorsa; yatağa daha erken geçin, ya da koltukta uyuyakalmamak için arada bir yerinizden kalkıp ev içinde dolaşmayı deneyin.
◾Eğer yatağınızda bir türlü uykuya dalamıyorsanız, yatağınızdan kalkıp evinizin sessiz bir bölgesinde uykunuz gelene kadar rahatlamaya çalışın.
◾Uykuya dalmadan önce kaygılı düşünceler zihninizi meşgul ediyorsa, kendinize sabahları on beş dakikalık bir süre 'kaygılanma süresi' ayırın ve geceleri kaygılanma huyunuzdan vazgeçin.
◾Eğer uyku düzensizliği gündelik hayatınızı etkilemeye başlarsa doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.