Her yıl biraz daha yaşlanıyorsanız, bir o kadar mutlu oluyorsunuz. Kaliforniya Üniversitesi San Diago Tıp Okulu’nun yaptığı araştırmaya göre fiziksel olarak yıpranmaya karşın insanlar yaşlandıkça ruh sağlıkları iyileşiyor. Uzmanlar stres ve depresyon açısından hayatın en zor zamanlarının 20’li ve 30’lu yaşlar olduğunu belirterek “Ama 40’tan sonra her şey değişiyor” diyor. Bu yaşlarda hastalıklarla savaş başlasa da insanlar stresli durumları alt edebildiği için daha mutlu.
Yaşları 21-100 arasında olan, bin 546 kişi arasında yapılan araştırmanın başında bulunan Prof. Jeste, orta yaştaki kişilerin psikolojilerinin olumlu yönde geliştiğini söyledi. Sonuçları ‘Clinical Psychiatry’ adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre yaşlı kişilerin, fiziksel ve bilişsel açıdan gençliklerindeki kadar iyi olmasalar da ruh sağlığı puanlarının gençlerinkinden yüksek olduğu tespit edildi.
DAHA AZ OLUMSUZ DUYGU VAR
İnsan yaş aldıkça ruh sağlığını iyileştiren bir neden olmadığını belirten araştırmacılar, buna anlamlı bir sebep bulmak için geçmişteki araştırmanın sonuçlarına baktı. İnsanların ileriki yaşlarda stresle baş etmeye veya yaşamaya alıştığını belirten Prof. Jeste insanların yaşlandıkça daha az olumsuz duygu ve anıları muhafaza ettiğini söyledi. Jeste ruhsal hastalıkların ve psikolojik sıkıntıların gençler arasında görülme oranının gün geçtikçe arttığını da kaydetti. Jeste yeni yapacakları araştırmalarda daha fazla fiziksel rahatsızlığa karşın neden insanların mutlu olabildiği konusunun irdeleneceğini belirtti.