4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde Türkiye raporu

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü, 4 Şubat tarihini 'Dünya Kanser Günü' olarak belirledi. Dünya genelinde ve Türkiye'de her yıl milyonlarca ölüme neden olan kanser hastalığı hakkında farkındalık yaratmak için belirlenen bu tarihte çeşitli kampanyalar ve organizasyonlar düzenleniyor. 2005 yılında, ülkemizde Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından da kabul görmüş olan Dünya Kanser Günü, yurt genelinde çeşitli etkinliklere sahne oluyor.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) 4 Şubat tarihini 'Dünya Kanser Günü' olarak belirledi. Dünya genelinde ve Türkiye'de her yıl milyonlarca ölüme neden olan kanser hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve toplumun bilinçlenmesini sağlamak için belirlenen bu tarihte UICC ve bağlı kuruluşlar çeşitli kampanyalar ve organizasyonlar düzenlemekte. İlk kez UICC tarafından 2005 yılında düzenlenen 'Dünya Kanser Günü' bugüne kadar kesintisiz bir şekilde düzenlenen çeşitli organizasyonlarla devam etmekte. Yine 2005 yılında, ülkemizde Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından da kabul görmüş olan Dünya Kanser Günü, yurt genelinde çeşitli etkinliklere sahne olmakta.

TÜRKİYE'DE EN ÇOK HANGİ KANSER TÜRLERİ GÖRÜLÜYOR?

Türkiye'de her yıl yaklaşık 160 binin üzerinde kişiye kanser teşhisi konulmakta. Erkek hastalarda yüzde 52 ile akciğer kanseri en sık rastlanan tür olurken, prostat kanseri ise yüzde 33 ile ikinci sırada yer almakta. Kadınlarda ise yüzde 43,8 ile meme kanseri, bu hastalığın en çok görülen çeşidi olurken, yüzde 21,7 ile troid kanseri ikinci sırada bulunuyor. Hem erkeklerde, hem kadınlarda en çok görülen kanser çeşidi ise deri kanseridir. 

 

KANSER RİSKİNİ EN FAZLA TAŞIYANLAR KİMLER?

Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber, hastalık riskini arttıran etkenler ise açıklanmıştır. Kanser hücreleri, düzenlenebilir ve düzenlenemez faktörler nedeniyle insan vücudunda kendilerine yer bulabilirler. Düzenlenemeyen ya da değiştirilemeyen faktörler olarak yaş, cinsiyet ve aile öyküsü ön plana çıkarken, düzenlenebilir ya da değiştirilebilir faktörler ise şunlardır:

Sigara ve alkol kullanımı
Radyasyona maruz kalma
Bazı virüsler
Kötü beslenme alışkanlığı
Gıdalardaki katkı maddeleri
Uzun süre güneş ışığına maruz kalma
Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma
Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.)
Hava kirliliği

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kulağını saran tümörden kurtulmak istiyor
6 kişiden birini kanser öldürüyor
Lillifer hemşire 5 yılda yendiği kansere savaş açtı: Sen iste yeter, kanser çeker gider

Hayat Haberleri