Anne olmak kadınların hayali... Fakat bazıları iş hayatının yoğunluğu, kariyer planları veya ekonomik koşullar nedeniyle bu hayalini askıya alıyor. Yaş göz önünde bulundurulmaksızın, bir çocuk yetiştirmek harika bir yolculuğun yanı sıra birçok sorunu ve endişeyi de beraberinde getiriyor. Kadınların anne olması için ortalama yaş, gün geçtikçe artıyor. Bunun nedeni ise 30 ve 40’larındaki kadınların kendilerini daha kararlı hissetmesi ve kariyerlerinde kendilerine daha fazla güven duyması. Peki anne olmak için ‘doğru zaman’ nedir?
Doktorlar tarih boyunca 35 yaşından sonra hamileliğin riskli olduğu açıklayan makaleler yayınladı. Alan araştırmaları da bu yönde bir ifade sundu. Fakat bilim geç hamilelikle ilgili bazı faydalar keşfetti. Southern California Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmada 35 yaşından sonra anne olmanın, zihinsel yeteneklerin gelişmesine katkı sağladığı ortaya koyuldu. 830 postmenapozal (Adetten sonraki dönem) kadın üzerinde birçok test yapıldı.
Araştırmaya katılanlar dikkat, konsantrasyon, sözel hafıza, görsel algılama ve planlama gibi konularda bilim insanları tarafından test edildi. Sonuç olarak 24 yaşından sonra bebek sahibi olan kadınların, 15 ile 24 yaş aralığında bebek sahibi olan kadınlara göre sözel hafıza ve kavrama konularında daha iyi oldukları gözlemlendi. Araştırmada geç hamileliğin kadınlarda zeka gelişimine, beyin kimyasına ve fonksiyonlarına olumlu katkılarda bulunduğu saptandı.