Hükümetin, faiz indirimi, yatırım yeri tahsisi, KDV muafiyeti ve SGK işveren hissesinin 10 yıl karşılanması gibi yatırımcılara sunduğu çok sayıda teşvik Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ilgiyi artırdı. Diyarbakır, Bitlis, Şırnak, Iğdır gibi iller komple yeni yatırımların cazibe merkezi haline gelirken, bu illerde Ocak 2017’de tek seferde en yüksek yatırımı 165 milyon lirayla Malatya, cam ambalaj ve şişe üretimi ile çekti.
Malatya’yı 135,6 milyon lirayla Diyarbakır pamuk ipliği imalatıyla izlerken, tek seferde en yüksek istihdam 334 kişilik çağrı merkeziyle Van’dan geldi. Böylelikle, terörden arındırılan bölgelere süper desteklerle birlikte adeta yatırım başvurusu yağdı. Türkiye’de 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’na 3 bin 215 başvuru olduğunu açıklayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, toplam yatırım tutarı için öngörülen rakamın 75 milyar liraya ulaştığını açıkladı.Bakan Elvan, kısa süre önce faaliyete geçirdikleri Cazibe Merkezleri Programı’na yatırımcıların beklediklerinden çok fazla ilgi gösterdiğini belirtti. Yoğun talebin kendilerini de şaşırttığını ifade eden Elvan, “Bu kadar yoğun talep beklemiyorduk. Bu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor” dedi.
Terörün kökünün kazınma noktasına gelindiğine dikkati çeken Elvan, “Terörün de ortadan kalkmasıyla bu bölge artık şahlanacak. Bunun en önemli göstergesi yatırımcılarımızdan bize gelen talepler. Cazibe Merkezleri Programı’na 3 bin 215 başvuru oldu. Elbette bu başvurular teker teker incelenecek. Belki bunlardan bazıları kapsam dışı olabilir. Bunların her birini detaylı şekilde inceleyeceğiz. Toplam yatırım tutarı için öngörülen rakam 75 milyar liraya ulaştı. 75 milyar lira ile 330 bin kişilik istihdam öngörülüyor. Bu, inanılmaz bir rakam.” diye konuştu.
Elvan, başvuruların değerlendirilmeye başlandığını dile getirerek, “Önümüzdeki dönemde daha net açıklamaları vatandaşlarımızla paylaşacağız. Bu, bizim açımızdan son derece sevindirici. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yatırım açısından ciddi bir şahlanmanın başlayacağının en önemli göstergesi.” ifadelerini kullandı. Başvurularda bazı şartların arandığına işaret eden Elvan, şunları kaydetti: “Örneğin yüzde 30 öz kaynak oranı arıyoruz. Yine imalat sanayi yatırımı olması gerekiyor. Diğer sektörleri içermemesi gerekiyor. Bunları teker teker Kalkınma Bankası inceliyor. İnceledikten sonra il, il yatırım taleplerini ortaya koyuyoruz. Hangi ile hangi rol vereceğimizi yine biz ortaya koyacağız. Bu çerçevede de destek programımız başlayacak.”
SON 5 YILDA TEŞVİK BELGELİ 309,6 MİLYARLIK YATIRIM
Türkiye’de 20 Haziran 2012 tarihinden Ocak 2017 sonuna kadar 21 bin 177 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi. Teşvik belgelerinin 20 bin 74 adedi yerli firmalar, bin 103’ü yabancı sermayeli firmalar tarafından alındı. Bu dönemde sabit yatırım tutarı 309,6 milyar lira olurken, yabancı sermayeli firmalarda öngörülen sabit yatırım tutarı 100 milyar lira oldu. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Ocak 2017’de tek bir yatırımla en yüksek istihdam taahhüdü verilen Van, komple imalat yatırımıyla da 200 kişiye yine tek seferde iş kapısı açacak. Van’ı Diyarbakır 150, Batman, 180 kişilik istihdamla izlerken, bu bölgelerde toplam istihdam 3 bin 960’a yükseldi.
DİYARBAKIR ZİRVEDE
Cazibe Merkezi 23 ilin ağırlıklı olduğu altıncı ve beşinci bölge, yeni yatırımlar adeta zirve yaptı. Ekonomi Bakanlığı’nın Ocak 2017 teşvik verilerine göre, Diyarbakır, söz konusu ayda düzenlenen teşvik belgelerinde en fazla yatırım alan illerden olurken, ağırlıklı bitki ve meyve çayı, unlu mamüller, antep fıstığı işlemesi, kağıt havlu-peçete ve parke taşı üretimi gibi yeni yatırımları çekti. Kars, 9,7 milyon liralık dondurulmuş patates, Muş 1,7 milyon liralık konfeksiyon yatırımı aldı. Şanlıurfa, 1,8 milyon liralık konfeksiyon yatırımıyla 130 kişiye istihdamın kapısını açtı. Iğdır’da, en yüksek 10,5 milyonluk bir konfeksiyon yatırımıyla 75 kişiye istihdam sağlandı.
MARDİN’DE İRMİK ÜRETİMİ
Doğu ve Güneydoğu’ya teşvik belgeli komple yeni yatırımlarda imalat öne çıktı. Bu üretimler arasında Şanlıurfa’ya 8 milyon liralık dondurma külahı üretim merkezi, Diyarbakır’a 9,6 milyonluk antep fıstığı işleme tesisi, Mardin’e 7 milyonluk mısır irmiği üretimi dikkat çekti. Cazibe Merkezleri’nin bulunduğu illerde en yüksek yatırımı Malatya, en yüksek istihdamı Van aldı. Van’a hizmetler sektöründe kurulan 2,3 milyon liralık çağrı merkezi tek başına 334 kişilik en yüksek istihdam taahhüdünde bulundu. Bu rakam, Malatya’da tek seferde 260 kişi oldu. Yine Diyarbakır’a 6,7 milyonluk bitki ve meyve çayı, Adıyaman’a 8 milyonluk mermer, Bingöl’e 16 milyonluk demir cevheri gelen yatırımlar arasında.
BİR AYDA 528 BELGE
Ekonomi Bakanlığı’nın, Ocak 2017 teşvik verileri, yatırımcıların ilgisini ortaya koyuyor. Buna göre, Türkiye genelinde sadece Ocak ayında 8 milyar liralık 528 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Bu belgelerle 17 bin 827 kişilik istihdam öngörüldü. 528 adet teşvik belgesinin 510’u yerli firmalar, 18’i yabancı sermayeli firmalar tarafından alındı. Toplam 8 milyarlık yatırım için yerli firmaların payı 6,1 milyar lira, yabancıların 1,9 milyar lira oldu. Bölgelere göre dağılım incelendiğinde, Ocak 2017 yılında düzenlenen 528 teşvik belgesinin 158’i birinci bölge, 107’si ikinci, 61’i üçüncü, 106’sı dördüncü, 45’i beşinci ve 50’si altıncı bölge için verildi. Söz konusu ayda taahhüt edilen 8 milyarlık yatırımın 4,3 milyarlık kısmı birinci, 1,3 milyarı ikinci, 769 milyonu üçüncü bölgede gerçekleşti.