30 Nisan tatil mi? 1 Mayıs’ta hangi kurumlar tatil? İşte 30 Nisan ve 1 Mayıs hakkındaki detaylar

Haberimizde 30 Nisan tatil mi sorusunun yanıtını ve 1 Mayıs resmi tatil mi, 1 Mayıs'ta hangi kurumlar kapalı hangi kurumlar açık sorularının yanıtlarını da bulabilirsiniz. Cumartesi , pazar tatillerini 1 Mayıs salı günkü tatil ile birleştiren pek çok kişi 4 günlük kıza bir tatile gitti. Fakat 30 Nisan resmi tatil ilan edilmedi. Bugün devlet kurumları ve okullar açık olacak ve 1 Mayıs resmi tatili ile ilgili ayrıntılar haberimizde...

30 Nisan tatil mi sorusu bu gün gündem oldu. Resmi tatilleri fırsat bilen vatandaşlar cumartesi ve pazar günü tatil olmasını fırsat bilip 30 Nisan resmi tatil olmamasına rağmen tatil ilan etti ve 4 günlük kısa bir tatile çıktılar. 1 Mayıs salı günü Dünya İşçi Bayramı nedeniyle tatil. 1 Mayıs’ta hangi kurumlar tatil? sorusunun yanıtı ise hükümetten geldi. 1 Mayıs'ta  okullar, resmi kurumlar, bazı özel işletmeler tatil olacak. 

Cuma gününden itibaren pek çok vatandaş 4 günlük tatile çıktılar.  30 Nisan tatil mi  sorusu vatandaşlar tarafından hala merak ediliyor ve yanıtı aranıyor. Bugün yani 30 Nisan’da okulların tatil olup olmadığını araştırıyor. Veliler 30 Nisan pazartesi günüde tatil ilan edip 4 günlük geziye çıktılar ama Milli Eğitim Bakanlığı okulların ve resmi kurumların tatil olmadığı yönünde açıklama yaptı. 30 Nisan’da tatil yok ancak yarın 1 Mayıs ve okullar, resmi kurumlar, bazı özel işletmeler tatil olacak.

1 MAYIS RESMİ TATİL Mİ?

Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. Bu durumda kamu kurum ve kuruluşlarından olan Bankalar, Okullar, Hastaneler (aciller hariç) PTT, SGK gibi kurumlar da 1 Mayıs günü tatil olacak ve resmi işlemler yapılamayacaktır.

İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Maltepe’de 1 Mayıs kutlamaları
Rektör Gündoğan’ın 1 Mayıs mesajı
1 Mayıs kutlamaları Kocaeli’de coşkuyla başladı

Güncel Haberleri