SALİHA SULTAN | KARAR
Yayın dünyası salgın sürecinde birçok eseri okurla buluşturmaya devam ediyor. Günümüz yazarlarının yeni çıkanlarından, geçmişte Türk edebiyatına damga vurmuş isimleri okurla tekrar buluşturan önemli çalışmalara haftanın öne çıkan kitaplarını KARAR okurlarımız için derledik.
KÜTÜPHANENİZDE ŞİMDİDEN YER AÇIN
VakıfBank Kültür Yayınları, edebiyatımızın etkili kalemlerinden Ahmet Rasim’in bütün eserlerini bir araya getiriyor. Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu’nun başkanlığında 14 kişilik bir ekip tarafından yürütülen çalışmada 800’ü aşkın yayın ve 117 bin nüsha incelendi. 30 ciltlik külliyatın ilki ise ‘Ahmet Rasim Kitaplığı 1-İlk Sevgi’ adıyla yayımlandı. Kitapta yazarın ilk dönem eserlerinden İlk Sevgi, Meyl-i Dil, Nâkâm, Asker Oğlu ve Belki Ben Aldanıyorum isimli romanları yer alıyor.
BİRÇOK TÜRDE ONLARCA ESER
Daşçıoğlu, yazarın 50 seneyi aşkın bir süre devam eden gazetecilik ve yazarlık hayatı boyunca toplumun modernleşme sürecine tanıklık ettiği gibi dikkatini modernleşmenin yanı başında devam eden geleneksel ve mahallî hayata da fazlasıyla yönelttiğini belirtiyor. Daşçıoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: "Şehir hayatını ince dikkatlerle ördüğü çok yönlü bir bakışla müşahede eden yazar, hayatı ve yaşadığı şehri aile yapısıyla, sokaktaki yaşama biçimiyle, eğlence anlayışıyla, gelenek ve görenekleriyle eserlerinde yansıtmıştır. Yazar; roman, hikâye, hatıra, mensur ve manzum şiir, tarih, fıkra, makale, seyahat, monografi, tercüme, gramer, okul kitapları gibi çok değişik tür ve alanlarda eserler vermiş ve bu sayede geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır."
Ahmet Rasim’in eserlerinin bütün halinde ve ilmî metotlarla daha önce yayımlanmadığını da belirten Daşçıoğlu, külliyatın önemini "Eserlerinin bir kısmı değişik baskılarla günümüz okuruna sunulmuşsa da büyük bir kısmı şu anda dağınık şekilde ve çoğu eski harflerle kütüphanelerde ve arşivlerde. Çalışmamızda müstearlarıyla birlikte Ahmet Rasim’e ait olduğu düşünülen dört bin civarında yazı tespit ettik" sözleriyle dile getiriyor.
236 Sayfa-30 TL
İLK FIKRA YAZARIMIZ
1865’te İstanbul’da doğan Ahmet Rasim, 12 Haziran 1875’te Darüşşafaka’ya kaydoldu, ilk edebî yazı denemelerine buradayken başladı. 1883’te okulu birincilikle bitiren Ahmet Rasim, 'Yolcu' ismini taşıyan ilk tercümesinin Tercüman-ı Hakîkat’te yayımlanmasının ardından işinden istifa ederek yazarlık mesleğinde karar kıldı. Burada birçok makalesi yayımlanan usta kalem, dönemin diğer dergi ve gazetelerinde de çalıştı, yanı sıra çeviriler yaptı.
1927-1932 yıllarında İstanbul milletvekili oldu. Akşam, İkdam, Malumat, Sabah, Servet-i Fünun ve Türk Yurdu başta olmak üzere pek çok süreli yayında imzasına rastlanan Ahmet Rasim, en çok İstanbul’un gündelik yaşantısı, kendi çocukluk anıları ve matbuat hayatını eserlerinde anlattı. Yazarın kitap olarak neşredilmiş eserlerinin sayısı yaklaşık 156’dır. ‘İlk Fıkra Yazarımız’ olarak da tanınan Ahmet Rasim, fıkra ve denemelerinde çoğunlukla şehir hayatını, kendi çevresinin yaşayışını, zamanın adet ve geleneklerini yansıttı. Çağının tanığı eserler kaleme almanın dışında hayret uyandıracak bir çalışma azmi sergileyerek çeviri, monografi ve ders kitapları da hazırlayan Ahmet Rasim 21 Eylül 1932’de Heybeliada’daki evinde vefat etti.
HAFTANIN DİĞER ÖNE ÇIKAN KİTAPLARI
Yaşamın sessizliğini bozan şiirler
Şair Gültekin Emre’nin ‘Sürgülü Kapı’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. Nesnelerin, görüntülerin, yaşantıların sessizliğini şiiriyle bozan şair, sekiz bölümden oluşan ‘Sürgülü Kapı’ eserinde şöyle sesleniyor okuyucusuna:
"Giderim ilkbahar, dönerim sonbahar
Kelebek ömürlü güneş, ölür ölür dirilir
Kardeşi bulut olanın gözyaşları nereye akar
Bu bir düşse, hangi denizde karaya oturur gemiler"
Dost gözünden edebiyat dünyası
Öykü ve roman yazarı Mehmet Seyda’nın (1919-1986) Türk edebiyatı için kaynak teşkil eden ‘Edebiyat Dostları’ kitabı Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından Çağlayan Çevik’in editörlüğünde yayımlandı. Seyda’nın edebiyat dünyasında yüz yüze tanıştığı Oktay Akbal, Tahir Alangu, Sabahattin Eyüboğlu, Doğan Hızlan, Attilâ İlhan, Fethi Naci Yaşar Nabi Nayır, Fahir Onger ve Sezer Tansuğ gibi birçok ismin biyografisini dost gözünden, öykü tadında kaleme aldığı kitapta yer alan portrelerde ise usta çizer Semih Poroy’un imzası yer alıyor.
481 Sayfa-25 TL
Hayatın labirentinde yolunu arayanlara
Tarihi romanlarıyla tanınan yazar Mine Sultan Ünver’in dokuzuncu eseri ‘Çürük’ Mona Kitap’tan çıktı. Yazar yeni romanında, iki insanın sıradışı aşk hikâyesi üzerinden hayatın bilinmezlerini sorguluyor. Bir sırrın peşinden bilinmezliğe giden kadın kahramanı Benan’ın yaşadıkları üzerinden, hayatın labirentinde kaybolduğunu hisseden insanlara farklı bir pencere açıyor.
Kalıpların dışında bir kadın hikâyesi
‘Aşı’ ve ‘Et Yiyenler’ romanlarının yazarı Ebru Ojen'in yeni romanı 'Lojman', Everest Yayınları tarafından yayımlandı. Romanında, kaderlerine terk edilmiş olan dört karakter üzerinden anneliğin kutsallığını sorgulayan yazar, aile, din, gelenek gibi söylemlerle kuşatılan kadın kimliğinin iç dünyasının izini bir lojmanda sürüyor.
Çocuklara Kutadgu Bilig’den masallar
Ötüken Neşriyat’ın Gülşen Ünüvar’ın kaleme aldığı ve Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig eserindeki hayvan isimlerinden ilham alan Bilge Kutad Anlatıyor masal serisi her bölümünde günümüz çocuklarına hiç bilmediği bir dünyanın kapısını aralıyor. Serinin son yayımlanan ‘Maygak Ana’ bölümü, Pamir Dağı’nın eteklerinde yaşayan, cesur mu cesur, heybetli mi heybetli, nice zorlukları kılıçtan boynuzlarıyla aşan bir dağ keçisi olan Maygak Ana’nın hikayesini anlatıyor. Çocuklar, kalbi iyilik dolu olan Maygak Ana’nın bir gün Koca Bürküt adında, bakışları kapkara, burnu öfke soluyan bir kuşun ona musallat olmasının ardından yaşadıklarını heyecanla okuyacak, iyilik ve kötülüğe dair birçok ders çıkaracak.
47 Sayfa-30 TL