Tatile doyamayanlar şimdi de '30 Ağustos resmi tatil mi?' sorusunun yanıtını araştırıyor. Haberimizde binlerce vatandaşın merak ettiği '30 Ağustos Zafer Bayramı tatil mi?' sorusunun yanıtını kamu ve özel sektörde çalışamnların durumunu bulabilirsiniz.
30 Ağustos Zafer Bayramı olarak tüm yurtta kutlanıyor. Vatandaşlar tarafından 30 Ağustos, resmi tatil olarak kutlanıp kutlanmayacağımerak ediliyor.
30 AĞUSTOS RESMİ TATİL Mİ?
Başkumandan Zaferi ve Yunan işgal kuvvetlerinin Türk topraklarından uzaklaştırılmasını temsil etmesi dolayısıyla kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tatil olarak kutlanmakta.
30 Ağustos’un bu yıl perşembe gününe yani hafta içine denk gelmesi nedeniyle Zafer Bayramı resmi tatil kapsamına giriyor. Cuma gününü de izin alarak kullananların 4 gün tatil yapabilme fırsatları olacak.
30 AĞUSTOS'TA TARİHTE NE OLDU?
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmi, ulusal bir bayramıdır. Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı.
Çal Köyü'nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır.
Başkumandan Zaferi 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu'nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir. Aynı yıl, dönemin Savunma Bakanı Recep Peker’in yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Ancak 1930’ların ortalarına kadar ilk tören gibi üst düzeyde gerçekleşen Büyük Zafer kutlaması veya anma töreni yapılmamıştır.
Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini "Tayyare Bayramı" olarak adlandırmıştır. Zafer Bayramı için özellikle 1960’lardan itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlanmıştır.
2018 RESMİ TATİL GÜNLERİ
YILBAŞI 1 GÜN 01 OCAK 2018 PAZARTESİ
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 1 GÜN 23 NİSAN 2018 PAZARTESİ
EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ 1 GÜN 01 MAYIS 2018 SALI
ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI 1 GÜN 19 MAYIS 2018 CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI AREFESi YARIM GÜN 14 HAZİRAN 2018 PERŞEMBE
RAMAZAN BAYRAMI 1 GÜN 15 HAZİRAN 2018 CUMA
RAMAZAN BAYRAMI 2 GÜN 16 HAZİRAN 2018 CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI 3 GÜN 17 HAZİRAN 2018 PAZAR
15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ 1 GÜN 15 TEMMUZ 2018 PAZAR
KURBAN BAYRAMI AREFESİ YARIM GÜN 20 AĞUSTOS 2018 PAZARTESİ
KURBAN BAYRAMI 1. GÜN 21 AĞUSTOS 2018 SALI
KURBAN BAYRAMI 2. GÜN 22 AĞUSTOS 2018 ÇARŞAMBA
KURBAN BAYRAMI 3. GÜN 23 AĞUSTOS 2018 PERŞEMBE
KURBAN BAYRAMI 4. GÜN 24 AĞUSTOS 2018 CUMA
ZAFER BAYRAMI 1 GÜN 30 AĞUSTOS 2018 PERŞEMBE
CUMHURİYET BAYRAMI 1 GÜN 29 EKİM 2018
VALİ TOPRAK'TAN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJI
Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 30 Ağustos Zafer bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Vali Toprak mesajında,"Anadolu’nun ebedi vatanımız olmasını sağlayan, Malazgirt Zaferi’nin kazanıldığı ve İstiklal Mücadelemizin önemli bir dönüm noktası büyük taarruzun zaferle sonuçlandığı Ağustos ayının son haftasını Zafer Haftası olarak büyük bir gururla kutlamaktayız. Ecdadımız 1071’de Malazgirt’te adalet, merhamet ve barışın timsali olan bir medeniyetin temellerini atmıştır. Dünyanın en güçlü devletlerine karşı destansı bir direnişin meyvesi olan son Devletimiz Türkiye Cumhuriyeti de Malazgirt’te atılan o sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Aziz milletimizin 1071’de başlattığı şanlı yürüyüşü büyük taarruzla güçlendirerek Cumhuriyetimizin kuruluşu ile taçlandırması “Ya İstiklal, Ya İzmihlal” tercihi ile baş başa kalan bir milletin neleri başarabileceğinin, bağımsızlık ve onuru için neleri göze alabileceğinin tüm dünyaya ilanı olmuştur. Sultan Alparslan’ın “Şehit olursam üzerimdeki bu beyaz elbise kefenim olsun, zaferi kazanırsak istikbal bizimdir” sözleri ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Biz, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmuş ve olmaya devam edecek bir Milletiz.” sözlerindeki vurgu aynıdır. Zaman farklı, komutan farklı, düşman farklı ama kan aynı kandır. Gerek 15 Temmuz gecesinde gösterilen kahramanlık gerekse ekonomik ve siyasi bağımsızlığımıza yönelik saldırılar karşısında sergilenen birlik ve beraberlik milletimizin kendi iradesine ve istikbaline sahip çıkma kararlılığını sürdürmekte olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.Zafer Haftası vesilesi ile Sultan Alparslan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, gazilerimizi minnetle yâd ediyorum" ifadelerine yer verdi.