3. Havalimanı inşaatındaki tüm gelişmeler

İstanbul'un yapımı devam eden 3. havalimanının inşaatında çalışan sayısı 20 bini geçti.

Geçtiğimiz günlerde 3 bin 750 metre uzunluğunda 60 metre genişliğindeki ilk pistin tamamlanmasıyla çalışmalara hız verilen şantiyede dev ana terminal binası yükselmeye devam ediyor.

Havalimanın 3 pistiyle birlikte 26 Şubat 2018 tarihinde hizmete girmesi planlanıyor.

İLK PİST TAMAMLANDI

Başbakanlığı dönemimde temeli Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran 2014 tarihinde temeli atılan ve yapımına hızla devam eden 3. Havalimanı inşaatında ilk pist geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı.

Yapımı tamamlanan 1 numaralı pist, 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde.

3,5 MİLYON METREKARELİK ANA TERMİNAL BİNASI YÜKSELMEYE BAŞLADI

Öte yandan 76.5 milyon proje alanı bulunan dev şantiyede inşaatın en önemli bölümlerinden biri olan ana terminal binası da her geçen gün daha yükseliyor.

1 milyon 300 bin metre kare inşaat alanına sahip Ana terminal binasında, 18 bin araç kapasiteli 700 bin metre kare büyüklüğünde bir otopark alanı bulunuyor.

Ana terminal binasının kapalı alan toplamı 3,5 milyon metre kare.

450 bin metre kare çatı alanına sahip terminal binası tamamlandığında 180 bin ton demir, 1 milyon metre küp beton kullanılmış olacak.

ÇALIŞAN SAYISI 20 BİNE ÇIKTI

Öte yandan inşatın başında toplam 16 bin 500 olan çalışan sayısı ise 2016 Ekim ayı itibariyle 20'bini geçti.

Çalışanların 2 binini beyaz yakalılar oluştururken, 18 binin üzerinde işçi 7 -24 çalışarak şantiyedeki işleri bitirmeye çalışıyor.

Projenin ilerki aşamalarında yapılan planlamalara göre çalışan sayısının 30 bini geçeceği öğrenildi.

Yapımı 4 etaptan oluşacak havalimanının tüm etapları tamamlandığında toplam 6 pist hizmet verecek.

Havalimanın 3 pisti içinde barındıran 1.etabının 26 şubat 2018 tarihinde tamamlanması bekleniyor.

3 BİN İŞ MAKİNESİ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR

3. havalimanının şantiyesinde şu anda 2 bin 200 kamyon günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı kazı yapılan alanlardan dolgu yapılan alanlara doğru taşıyor.

Dev şantiyede ayrıca 252 Ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 57 tekerlekli yükleyici, 23 mobil vinç, 70 beton mikser ve 18 adet beton pompası başta olmak üzere toplam 3 bin 22 inşaat makinesi çalıştığı belirtildi.

4 FAZDA TAMAMLANACAK

3. havalinamı hazırlanan plana göre 4 fazda tamamlanacak.

Faz 1 de, Yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu olan ana terminal binası, bir adet ana hava trafik kontrol kulesi, 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde A380 uçaklarının inebileceği donanımda 3.75 km ve 4.1 kilometrelik pist…

114 tanesi Ana Terminal'e yakalaşan uçak olmak üzere toplam 347 adet uçak park alanı, hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetlerini sağlayan havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli kapalı otopark alanı bulunuyor.

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından faz 1'in ikinci bölümünde Kuzey-Güney doğrultusunda üçüncü bir pist daha yapılacağı belirtildi. Yıllık yolcu kapasitesi 80 milyona ulaştığında yatırımlar başlanarak Faz 2'ye geçileceği belirtildi.

BİR NUMARALI PİST EKİM BAŞINDA BELİRMİŞTİ (6 EKİM 2016)

İnşaatı tüm hızıyla devam eden ve yüzde 30'u tamamlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nın (İYH) bir numaralı pistinde yürütülen çalışmalar havadan görüntülendi.

Tamamlandığında Türkiye'yi dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri haline getirecek havalimanının ana terminal binasının kaba inşaatının yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Sabah'ın haberine göre, Havalimanının inşaatını gerçekleştirmek ve 25 yıl boyunca işletmesini yapmak üzere kurulan İGA, sosyal medya hesaplarından birinci etabı 26 Şubat 2018 tarihinde hizmete girecek havalimanında inşaatı devam eden 1 numaralı pisttin havadan çekilen son görüntülerini paylaştı.

4 ETAPTA BİTECEK

Airbus A380 ve Boeing 747 gibi büyük gövdeli uçakların rahatlıkla iniş-kalkış yapabileceği 3 bin 750 metre uzunluğunda 60 metre genişliğindeki pistte son aşamaya gelindiği görülüyor.

İstanbul'un kuzeyine, şehir merkezine 35 kilometre mesafede 76.5 milyon metrekarelik alana inşa edilen havalimanı her biri ayrı ayrı planlanan 4 etaptan oluşuyor. Projenin birinci etabının ilk aşamasında birbirine uzaklıkları bin 700 metre olacak 2 bağımsız paralel pist, 2 bağımlı pist ve 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası yer alacak.

ÖN TALEP TOPLANIYOR

Birinci etabın 2'nci aşamasının tamamlanması ile 3'üncü bağımsız paralel pist devreye girecek. Yeni havalimanı, tüm fazları tamamlandığında ise yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350'den fazla destinasyona uçuş ve 150'den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak.

Havalimanı doğrudan 100 bin yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye yeni istihdam alanı sağlayacak. Havalimanındaki 1.4 milyon metrekare büyüklüğündeki 'Kargo Şehri' içindeki gümrük bölgesinde yer alacak 300 kargo acente ofisi için de ön talep toplanmaya başladı. Üç katlı ofis blokunda 13 ile 19 metrekare arasında arasında değişen 300 ofis için 3 farklı fiyat kategorisi bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ev fiyatları en çok Üsküdar ve Bakırköy'de arttı

Ekonomi Haberleri