EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Birkaç ay önce, enflasyona etki yapabilecek vergi ayarlamalarından kesin dille kaçınıldığını duyuran Maliye’den sert vergi hamlesi geldi. Torba Yasa Tasarısı ile otomobillerden şans oyunlarına kadar önemli birçok tüketim ürünlerinde vergi artışına gidildi. Bazı ürünlere ise ÖTV getirildi. Buna göre, binek otomobillerden alınan motorlu taşıt vergisi 2018’den itibaren yüzde 40 artırılacak. Şans oyunları vergisi iki kat artışla yüzde 20’ye çıkartılacak. Sigara kağıdından ÖTV alınacak. Kolalı gazozlardaki yüzde 25 ÖTV enerji içeceklerini de kapsayacak. Meclis’e sevk edilen yeni Torba Kanun taslağına ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Torba Kanun ile vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemeleri hayata geçireceklerini, böylece artan riskleri de yöneteceklerini kaydetti.
Finans sektöründe Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkaracak düzenlemeyi hayata geçireceklerine değinen Ağbal, “Ayrıca, kurumların dağıtılmayan kar paylarından yüzde 1 oranında vergi tevkifatının yapılmasını öngörüyoruz. Şirketler, 2 yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarırsa yüzde 75 oranında kazanç istisnası var. Bu istisna oranını yüzde 50’ye düşüreceğiz” diye konuştu. Bütün gelirler için uygulanan Gelir Vergisi tarifesinde değişikliğe gideceklerini anlatan Ağbal, şöyle devam etti: “Gelir Vergisi tarifesindeki değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018’den, diğer kazançlar için 2017 yılı kazançlarından itibaren için geçerli olacak. Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30’a çıkarıyoruz. Kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25’i, götürü gider olarak kazançtan düşüyor. Burada götürü gider oranını yüzde 25’ten yüzde 15’e düşürüyoruz.”
SİGARA KAĞIDINA ÖTV
Bakan Ağbal, hali hazırda kolalı gazozlardan alınan yüzde 25 oranındaki ÖTV’yi, meyveli gazozların yanı sıra enerji içeceklerini de kapsayacak şekilde genişleteceklerini dile getirdi. Bir başka gelir artırıcı düzenlemenin de “makaron” diye tabir edilen sarmalık tütünle kullanılan sigara kağıdıyla ilgili olduğuna işaret eden Ağbal, “Şu ana kadar bununla ilgili bir vergileme yoktu. Artık makaronda da belirli bir tutarda maktu Özel Tüketim Vergisi getiriyoruz. Bu da bizim için kalıcı gelir artırıcı bir düzenleme olacak. Bu, aynı zamanda yasa dışı tütün ticaretinin önlenmesi için de önemli düzenleme.” ifadelerini kullandı. Özelleştirmeler konusunda Bakan Ağbal, Türkiye Şeker Fabrikalarına bağlı fabrikalardan önceliklendirme yaparak özelleştirmeye devam edeceklerini söyledi. Ağbal, Torba Kanun taslağında Savunma Sanayii Destekleme Fonu gelirlerini artırmak üzere toplanan vergilerden fona daha fazla pay veren düzenlemeleri de getireceklerini söyledi.
OTOMOBİLLERE YÜZDE 40 VERGİ ARTIŞI
Ağbal, binek otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni gelecek sene yüzde 40 oranında artıracaklarını belirterek, diğer araçlarda yeniden değerleme oranında artış yapılacağını bildirdi. Bakan Ağbal, “Değer arttıkça, vergi miktarında yüzde 10 ve yüzde 20 şeklinde artışlar olacak” dedi. Ağbal, şans oyunları ve çekilişlerde elde edilen gelirler üzerinden yapılan yüzde 10’luk vergi kesintisini yüzde 20’ye çıkaracaklarını duyurdu.
SAVUNMA SANAYİ'NE 8 MİLYARLIK KAYNAK
Bakan Ağbal, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi ile ÖTV gelirlerinden elde edilen ilave gelirin önemli kısmını doğrudan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na gelir olarak aktaracaklarını vurguladı. Ağbal, “Açıkladığımız tedbirler kapsamında elde edilecek gelirlerden 8 milyar liralık bir kaynağın münhasıran Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na ilave gelir olarak aktarılmasını öngörüyoruz” diye konuştu.
BANKA HİSSELERİNİ YÜZDE 22 VERGİ ÇARPTI
Maliye Bakanı Ağbal’ın finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkartılacağını açıklaması, banka hisselerine de yansıdı. BİST 100 içerisinde en fazla düşen hisselerin ilk sırasında bankalar yer aldı. TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Bütçedeki kötüleşmenin faizler üzerindeki negatif etkisini gören hükümet bugün itibariyle yeni bir modele geçtiğini ve bunun da maliye politikası ile yapılacağını gösterdi” dedi.
KAMUYA 74 BİN PERSONEL
* Milli gelirin yüzde 0.8’i oranında gelir-gider tedbiri alındı.
* Binek otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 40 oranında artırılacak.
* 1 Ocak 2018 itibariyle yeni alınacak otomobillerde vergisiz değere de bakılacak.
* Değer arttıkça, vergi miktarında yüzde 10 ve yüzde 20 şeklinde artışlar olacak.
* Kurumların dağıtılmayan kar paylarından yüzde 1 oranında vergi tevkifatı yapılacak.
* Şans oyunlarında vergi kesinti oranı yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkartılacak.
* Makaron sigara kağıdına ÖTV) getirilecek.
* Kolalı gazozlardan alınan yüzde 25’lik ÖTV, enerji içeceklerini de kapsayacak.
* Kira gelirinde götürü gider oranı yüzde 25’ten yüzde 15’e düşecek
* Finans sektöründe kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkartılacak.
* Bu yıl ekonomide büyüme için alınan tedbirler 11 milyar TL.
* Bu yıl bütçe açığı 61 milyar TL’nin altında kalacak.
* Gelir Vergisi tarifesinde değişikliğe gidiliyor.
* Bu değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018, diğer kazançlar için 2017 kazançlarından itibaren geçerli olacak.
* Üçüncü dilimdeki gelirler için yüzde 27’lik oran yüzde 30 olacak.
* Artan kamu harcamaları üzerinde tasarruf yapılacak.
* İhracatçılara Eximbank üzerinden destekler artırılacak
* Geçici sektörel vergi indirimleri 30 Eylül’de sonlandırılıyor.
* 2018 yılına kadar kamuya 74 bin personel alımı yapılacak.
* Tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcısına satış imkanı getirilecek.
* Gelecek yıl özelleştirmeden 10 milyar liralık gelir sağlanması hedefleniyor.