Bugünkü TBMM'nin temelleri 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da Birinci Meclis'in açılması atıldı. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra 23 Nisan günlerinin milli bayram olması TBMM'de kabul edildi. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk daha sonra bu özel günü çocuklara adadı. Zira, bu sayede genç nesiller Milli Mücadele yıllarında yaşananları hiçbir zaman unutmayacaktı.
23 NİSAN NEDEN BAYRAM OLARAK İLAN EDİLDİ?
Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılması, Türk halkının egemenliğini ilan etmesi açısından büyük önem sahiptir.
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri ile imzaladığı Sevr Anlaşması'nın sonucu olarak 1918 yılında İngilizler İstanbul'u ele geçirirken; Yunanlar, Fransız, İtalyanlar Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde yönetimi devraldı.
Sevr Anlaşması'nı kabul etmeyen Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a giderek emperyalist işgalci güçlere karşı İstiklal Savaşı'nı başlattı. Bu sırada İstanbul'da bulunan Meclis-i Mebusan, İngilizler tarafından kapatıldı ve bazı milletvekilleri tutuklandı. Demokrasinin işlemesi için halk iradesinin önemini her fırsatta dile getiren Mustafa Kemal Atatürk, diğer milletvekillerinin tutuklanmadan Ankara'ya gelmesi çağrısında bulundu. Bin bir zorlukla Ankara'ya ulaşan milletvekilleri, 23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi'ni açarak faaliyetlerini burada sürdürdü.
Halk desteğini alan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Milli Mücadele'deki her hamlesinde Meclis'in onayı doğrultusunda hareket etti. Bu nedenle Türk Kurtuluş Savaşı, kişilere bağlı olmayan tamamen halk desteğiyle gerçekleşen bağımsızlık hareketi olarak tarihte ayrı bir yere sahiptir. Halkın kararlı duruşu, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri zekası ve İsmet İnönü'nün siyasi dehası sayesinde işgalci güçler vatan topraklarından temizlendi ve 29 Ekim 1923 tarihinde tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi.
23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI İLK NE ZAMAN KUTLANDI?
Bağımsızlığa giden yolda dönüm noktalarından biri olan Birinci Meclis'in açılış günü, 23 Nisan 1924 tarihinden itibaren her yıl 'Ulusal Egemenlik' adıyla milli bayram olarak kutlanması TBMM'de kabul edildi. Bu tarihten 5 yıl sonra, 23 Nisan 1929'da Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etti. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' olarak kutlanmaya başlandı.
Tüm dünyaya kardeşlik mesajlarının verildiği ve her türlü sorunun el ele, kardeşçe çözülmesi gerektiğinin hatırlatılması bakımından 23 Nisan tarihi büyük önem taşımaktadır. Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak önemli bir yer işgal eden Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, yurt dışı temsilciliklerinde, bütün devlet kurumlarında ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanır.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'E GÖRE 23 NİSAN'IN ÖNEMİ
23 Nisan, Atatürk'ün hamiliğini yaptığı bir Cumhuriyet kurumu olan Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin öncülüğünde zamanla önce fiilen, sonra resmen bir 'Çocuk Bayramı'na dönüştü.
23 Nisan 1926 tarihli Milliyet gazetesinde Himaye-i Etfal Cemiyeti Başkanı Fuat Bey'in şu açıklaması yayınlandı: "Bugün çocuk günüdür, yani istikbale ve istiklale ait bir gündür. Cumhuriyet hükümetimiz bu günü çocuklara tahsis etti."
Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas Gürer de Güneş Kulübü adına Tepebaşı Tiyatrosu'ndaki 23 Nisan kutlamasında yaptığı konuşmada Atatürk'ü, '23 Nisan'ın validi (babası)' diye adlandırdı.
Mustafa Kemal Atatürk diyor ki: "Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da milli 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!"