23 Haziran İstanbul haritası: 23 Haziran seçim sonuçları ilçelerde son durum | Grafik (Seçim 2019)

23 Haziran seçim sonuçları ile İstanbul haritası şekilleniyor. 80 milyonluk Türkiye’nin gözü kulağı; 23 Haziran İstanbul İBB seçim sonuçlarında. 23 Haziran seçim sonuçlarına göre hangi ilçelerde hangi adayın önde olduğunu sorgulayanlar, "23 Haziran İstanbul anlık seçim grafiği, 23 Haziran İstanbul haritası nasıl şekillendi?’’ gibi detayları araştırıyor. 31 Mart seçimlerinde İstanbul’da 39 ilçe belediyenin 24'ünü AK Parti, 15'ini ise CHP kazanmıştı. Birçok ilçede ise İmamoğlu’nun oyu, Binali Yıldırım oy oranından fazlaydı. Peki 23 Haziran İstanbul seçim sonuçlarına göre; hangi aday önde? 23 Haziran Binali Yıldırım İstanbul seçim grafiğinde nasıl yer alıyor? 23 Haziran seçim sonuçlarına göre Ekrem İmamoğlu’nun yüzdelik grafiği kaç? Tüm bu soruların yanıtları, karar.com seçim 2019 sayfasında…

23 Haziran İstanbul haritası nasıl şekillendi? 10 milyon 570 bin 939 seçmenin yer aldığı ve geçen seçimlerde 8 milyon 865 bin 72 seçmenin oy kullandığı İstanbul için oy oranları, ilçelerde son durum ve diğer detayları derledik. Sandıkların kapanıp, oy verme işleminin sona ermesi ile birlikte sayılan sandıklarda ilk gelen sonuçlara göre 23 Haziran İstanbul seçim sonuçları grafiği, hangi ilçelerde hangi adayın önde olduğu netleşti. 31 Mart’taki seçimlerde 4 milyon 169 bin 765 oy alan Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da oyların yüzde 48,8'ine sahip olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. 4 milyon 149 bin 667 seçmenin oyunu alan AK Parti adayı Binali Yıldırım ise yüzde 48,55 oy oranı ile ikinci olmuştu.

23 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI HARİTALI

Peki 23 Haziran İstanbul İBB seçim sonuçlarında hangi ilçelerde hangi aday önde? 23 Haziran seçim sonuçları anlık grafiği nasıl? 23 Haziran İstanbul İBB seçim sonuçları haritası ne renk? Oylar nasıl dağıldı? Son dakika 23 Haziran İstanbul seçim haberleri karar.com seçim 2019 sayfasında grafikleri yansıdı.

YSK’nın 6 Mayıs kararıyla iptal ettiği İstanbul seçimleri için, 3 ay arayla ikinci kez sandıklar kuruldu. Yİkinci kez sandık başına gidecek 10 milyonu aşkın İstanbullu 83 gün süren gerilimli sürece son verecek, yeni başkanını seçti.560 bin 963 seçmen, yarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını seçmek için sandık başına gitti. 

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) AK Parti’nin itirazı üzerine 6 Mayıs’ta verdiği “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptaline” ilişkin kararı üzerine, İstanbullular yarın yeniden oy kullanacak.      

İstanbul halkı yarın yapılacak seçimle, 5 yıl boyunca görev yapacak Büyükşehir Belediye Başkanını seçecek.

Seçimde, Cumhur İttifakı’nın (AK Parti) adayı Binali Yıldırım, Millet İttifakı’nın (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi’nin adayı Necdet Gökçınar ile Vatan Partisi’nin adayı Mustafa İlker Yücel yarışacak.


31 Mart yerel seçimlerinde ilçe belediye başkanlığı seçim sonuçları. (Sarılar AK Parti, kırmızılar CHP, mavi ise MHP) 23 Haziran seçim sonuçlarını anlık olarak takip etmek için de aşağıdaki linke tıklayın)

31 MART LİSTELERİ GEÇERLİ

31 Mart seçimlerindeki sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimde de kullanılacak. Bu seçim yenileme seçimi niteliğinde olduğu için bu süreçte 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamayacak.      

31 BİN 342 SANDIK KURULDU

İstanbul’un 39 ilçesinde, 62’si cezaevi, 156’sı seyyar olmak üzere 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullanacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için tüm ilçelerde seyyar sandıklar oluşturuldu.

68 BİN 17 KISITLI SEÇMEN VAR

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, 18 Haziran 2019’da yapılan sandık seçmen listelerindeki güncelleme sonucunda, 20 bin 63 asker, 8 bin 93 hükümlü, 3 bin 970 kısıtlı seçmen, 12 bin 518 ölü, 208 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere, toplam 44 bin 852 kişiye ‘oy kullanamaz’ şerhi yazıldı.      

Müdürlükçe, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için seçmen listelerindeki son güncelleme 23 Mart 2019’da yapılmıştı. Bu tarihteki çalışmada, 13 bin 712 asker, 663 kısıtlı seçmen, 8 bin 639 ölü, 151 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere toplam 23 bin 165 kişiye listelerde ‘oy kullanamaz’ şerhi yazılmıştı. Böylelikle seçmen listelerinde ‘oy kullanamaz’ şerhi yazılan kişi sayısı toplam 68 bin 17 oldu.

BU UYARILARA DİKKAT!

YSK’nın yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline karar vermesi nedeniyle seçmenin önüne sadece buna ait oy pusulası konulacak.  Seçimde Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım, Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partili Necdet Gökçınar ve Vatan Partili Mustafa İlker Yücel ile 17 bağımsız aday yarışacak. YSK, seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin demokratik haklarını kullanabilmesi için dikkat edilmesi gereken kriterleri şöyle açıkladı:

Nerede oy kullanacağınızı öğrenin: Seçmenler, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN:

Seçmenlerin oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

SEÇMEN KAĞIDI OLMASA DA OY KULLANIN:

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK’nın internet sitesinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.

CEP TELEFONU YASAK: 

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

PUSULAYI İYİCE KONTROL EDİN: 

Seçimde, seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. ‘TERCİH’ veya ‘EVET’ mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

İMZA ATMAYI UNUTMAYIN: Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısını imzalayacak. 

OY KULLANMA 08:00’DA BAŞLAYADI

Kentte oy verme işlemi saat 08.00’de başlayıp 17.00’ye kadar devam etti. Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek.      

TEK PUSULA BULUNACAK

Seçmene verilecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası, beyaz üzerine siyah baskılı olarak hazırlandı. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler, oylarını kullanmış olsa bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak. YSK tarafından yayın yasağı kaldırılmadan sonuçlar açıklanamayacak. 

Ekrem İmamoğlu 4 milyon 170 bin 477 yüzde 48.8

Binali Yıldırım 4 milyon 156 bin 481 yüzde 48.7 

Necdet Gökçınar 103 bin 300 yüzde 1.21

Mustafa İlker Yücel 17 bin 377 yüzde 0.2

Rakamlarla 23 Haziran

31 BİN 342 sandık sayısı

10 MİLYON 560 BİN 963 Seçmen 

94 BİN 214 engelli seçmen

387 BİN 897   75 yaş üzeri seçmen sayısı

156 SEYYAR SANDIK 3 bin 748 hasta seçmen

7 CEZAEVİNDE 62 SANDIK 9 bin 320 tutuklu oy kullanacak.

31 MART İBB SEÇİM SONUÇLARI NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Sonuçları hala tartışılan 31 Mart yerel seçimleri, AK Parti'nin itirazı ile tüm ilçelerde geçersiz oyların sayılması, bazı ilçelerde tüm oyların sayılması (yüzde 10) ve sandık sonuç cetvellerinde Binali Yıldırım aleyhine olan kaydırmaların düzeltilmesiyle iptal sürecine girdi. AK Parti tüm ilçelerde oyların yeniden sayımasını talep etti. Ancak bu CHP'nin itirazına takıldı. Fatih'te ise 838 sandıktaki 7 bin 618 geçersiz oyun incelenmesi yapıldı. AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak geçersiz oyların sayımı sonucunda 12 bin 300 oyun daha Binali Yıldırım'a geçtiğini söylemişti. Tüm bunlardan sonra AK Parti olağanüstü kanunsuzluk başvurusu yaptı. YSK da seçimleri iptal ederek 23 Haziran'da yapılmasına karar verdi.  


31 Mart'taki bu tablo, 23 Haziran İstanbul seçimlerinde nasıl şekillenecek. İstanbul haritası değişecek mi? 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Esenyurt 23 Haziran İstanbul seçim sonuçları: Son dakika İmamoğlu Yıldırım Esenyurt oy farkı
23 Haziran Şile seçim sonuçları | İşte Yıldırım ve İmamoğlu oy oranları | İstanbul seçimleri 2019
Zeytinburnu 23 Haziran İstanbul seçim sonuçları! Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu oy oranları

Seçim 2019 Haberleri