2020 üç aylar ne zaman başlayacak? Diyanet dini günler takvimi

Müslümanlar tarafından önem verilen aylardan olan Recep, Şaban ve Ramazan ayı yani üç ayların 2020 yılında ne zaman idrak edileceği konusu merak ediliyor. Üç ayların fazileti, bu aylarda yapılacak ibadetler ve tüm gelişmeler ise karar.com’da…

 

Allah’ın rahmetinin dalga dalga dağıtıldığı, manevi yönden huzurun etrafa saçıldığı üç ayların 2020 yılında ne zaman başlayıp ne zaman biteceği Müslümanlarca araştırılıyor. Diyanet yayınladığı dini günler takviminde 2020 yılında üç ayların ne zaman başlayacağını paylaştı. İşte detaylar…

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Miraç, Regaip ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'nin de içinde yer aldığı üç aylar 2020’de 25 Şubat tarihi itibarıyla başlayacak. Bu tarihlerde Recep ayı idrak edilirken, bu ay içerisinde de Regaip Kandili 27 Şubat’a denk gelecek.

21 Mart tarihi itibarıyla da Miraç Kandili ihya edilecek. Şaban ayı da 25 Mart'ta başlayıp 7 Nisan'da Berat Kandili idrak edilecek.

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ise 24 Nisan tarihinde başlayıp, 30 gün boyunca devam edecek. Bu ayda olan ve 'Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak bilinen Kadir Gecesi de 19 Mayıs’a denk geliyor…

ÜÇ AYLARDA YAPILMASI GEREKENLER

Recep ayında dini yaşamda önemli yeri bulunan iki mübarek gece vardır. Bunlardan biri Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip, diğerinin de yine bu ayın yirmi yedinci gecesine denk gelen Miraç kandilidir. Bir gelenek olarak eskilerden bu yana bu geceler ihya ediliyor. Bugünlerin gündüzünde oruç tutulurken özel olarak bir ibadet şekli de bulunmuyor.

Üç ayların ikincisi ise Şaban ayıdır. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bu ayı 'Ümmetimin ayı' olarak belirtmiştir. Hazreti Aişe Validemiz 'Peygamber Efendimiz, Şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber Şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek sanardık. Bazen de bu kadar tutmazlardı' buyurdu.

DİNİ GÜNLER İÇİN TIKLAYIN

Din insanları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an-ı Kerim okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi'nin de bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret ediyor. Bu dönemlerde, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sünnetleri arasında yer alıyor. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i okuyabilirler, etraflarına, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardım edebilirler.

Önemli olan bütün bu ibadetleri, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize gösterdiği ölçüler içinde yapmak gerekir. İslam, her türlü hurafeyi yasaklamıştır. Bizim her konuda ibadetleri yerine getirirken örneğimiz Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’dir (Sallallahu Aleyhi ve Sellem). Bu aylarda işte 'Kandil gecesinde şu kadar namaz, şu kadar zikir, şu kadar tesbihat' gibi ifadeler doğru değil. Resulullah bu gecelerde bol bol ibadet etmiş. Özel bir ibadet şekli yoktur, Peygamberimiz nasıl ihya ettiyse biz de öyle ihya edeceğiz. Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur’an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir. Biz de Peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Şükür Namazı nedir? Şükür Namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?
Üç aylar ne zaman başlıyor? Üç aylarda yapılacak ibadetler ve dualar neler?

Güncel Haberleri