2019'da vedalarla üzüldük, ödüllerle sevindik

Türkiye’de 2019 Dede Korkut’un kayıp nüshasının bulunduğu aynı zamanda fikir dünyasından Kemal Karpat, Nuri Pakdil sinema dünyasında Ayşen Gruda, Yıldız Kenter, Tunç Başaran gibi sevilen isimlerin yaşamını yitirdiği bir yıl olarak tarihe geçti.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de kültür sanat dünyası 2019’da birçok önemli gelişmeye şahitlik etti. Fikir ve sinema dünyasını üzen vefat haberlerinden, Türk düşünce dünyası ve edebiyatı için önemli bir keşif olan Dede Korkut’un üçüncü nüshasının bulunmasına, Nobel’in bu yıl soykırım yanlısı Peter Handke’ye verilmesinden Antalya’da bir filme 10 ödülün birden verilmesine 2019’a damga vuran ve birçoğundan ilk olarak KARAR okuyucularının haberdar olduğu yılın önemli olayları okuyucularımız için derledik.

DEDE KORKUT’UN 3. NÜSHASI BULUNDU

Türk kültürünün en büyük kaynaklarından biri olan Dede Korkut’un 3. nüshası İran’lı bir Türkmen aydını Veli Muhammed Hoca tarafından bulundu. KARAR gazetesi yazı işleri müdürlerimizden Fuat Atik’in sürecin en başında önem vererek özel röportajlarla sayfalarımıza ve internet sitemize taşıdığı Dede Korkut 3. nüshasının bulunması 2019’da yılın en önemli olayı oldu.

OYUNCULUĞUN YILDIZLARI SÖNDÜ

Bu yıl Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter, usta tiyatrocu Gülriz Sururi, Yeşilçam filmlerinin unutulmaz oyuncusu ‘Domates Güzeli’ Ayşen Gruda, Yeşilçam’ın 70 yılda 128 filmde oynayan usta oyuncusu Eşref Kolçak, sinema perdesinin ‘vefakar arkadaş’ rollerinin aranan oyuncusu Süleyman Turan, Aytaç Arman gibi duayen sanatçılar aramızdan ayrıldı. ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ filminin yönetmeni Tunç Başaran’ın vefatı ise sinema dünyasında bir devrin sonu demekti.

DİLBER AY VE OZAN ARİF’İN VEDASI

Müzik dünyasında  özgün tarzıyla dikkatleri çeken ve ‘ülkücü camia’nın önde gelen sanatçılarından biri olan Ozan Arif’in vefatı sevenlerini üzüntüye boğdu. Arabesk müziğinin ünlü ismi Dilber Ay ise Nisan sonunda geçirdiği kalp krizi sonucu 63 yaşında hayatını kaybetti.  Sanatçı çok sayıda albüm çıkarmış,  ‘Zorunda mıyım?’ şarkısı ile arabeske damgasını vurmuştu. 

KARPAT’TAN PAKDİL’E BÜYÜK KAYIPLAR

Geçtiğimiz yıl Şubat’ta Türk tarih profesörü Prof. Dr. Kemal Karpat’ı, Temmuz’da yazar Mehmet Şevket Eygi’yi Ağustos’ta yine önemli bir tarihçi ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı A. Haluk Dursun’u, yazar Emin Işık’ı ve Şule Yüksel Şenler’i yitiren düşünce dünyamız Ekim ayında ise mütefekkir ve yazar ‘Kudüs Şairi’ olarak anılan Nuri Pakdil’i dualarla son yolculuğuna uğurladı.

OSMAN HAMDİ BEY REKORA DOYMADI

Türk resminin öncülerinden Osman Hamdi Bey’in Ağustos-Eylül 2019’da üç ayrı tablosu satış rekorları kırdı. Hamdi Bey’in Avrupa’da gerçekleşen müzayedelerde ‘İstanbul Hanımefendisi’ adlı eseri 1 milyon 770 bin 300 euroya, ‘Yeşil Camii’de Kur’an Dersi’   tablosu ise 4 milyon 640 bin sterline, ‘Kur’an Okuyan Kız’ tablosu ise  44 milyona satılarak üst üste rekor kırdı. 

NOBEL’İN UTANÇ YILI 2019

İlk olarak KARAR gazetesinin Peter Handke’nin Miloseviç’in cenazesinde çekilmiş fotoğrafı ve kitaplarındaki soykırım yanlısı ifadeleriyle manşete taşıdığımız Nobel Edebiyat 2019 ödülü yazın dünyasından Rushdie, Zizek tepkilerine, Srebrenitsalı anneler tarafından düzenlenen protestolara, yüzbinlerce verilmesin imzasına rağmen ne yazık ki Sırpların Boşnaklara soykırım uygulamasını ‘medyanın abartması’ sözleriyle savunan Peter Handke’ye verildi.

TÜRKİYE’DEN ‘ALTIN GÜN’ GRAMMY ADAYI

Müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden Grammy’de adaylar açıklandı. Türkiye’den Altın Gün grubu, 62. Grammy Ödülleri’ne ‘Gece’ adlı albümüyle En İyi Dünya Müziği Albümü kategorisinde aday gösterildi. Şimdi gözlerimiz 26 Ocak 2020’de açıklanacak isimlerde. 

AVATAR’IN TAHTINI ENDGAME KAPTI

Avatar filmi 10 yıllık tüm zamanların en yüksek gişe hasılatı rekoru tahtını ‘Avengers: Endgame’e kaptırdı. Avatar’ın yönetmeni James Cameron önce yeni iyi bir film yapılması durumundan memnuniyet duyduklarını söyledi daha sonra ise ‘Avatar yeniden vizyona girse Avengers: Endgame’i tahtından eder’ açıklaması yaparak tahta yine gözü olduğunu ortaya koydu.

HALUK BİLGİNER TÜRKİYE’Yİ GURURLANDIRDI

Usta oyuncu Haluk Bilginer 47. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde Şahsiyet dizisindeki rolüyle ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü aldı. Ödül hakkında konuşan Bilginer “Kendimden çok bu ödül Türkiye’ye gittiği için çok mutluyum” sözleriyle hayranlarının kalbinde bir kez daha taht kurdu. Bilginer, Türkiye’nin bu yılki gururu oldu.

İZLEYİCİ SİNEMADA YERLİ FİLMLERE KOŞTU

Son yıllarda yükselişine şahit olduğumuz Türk sineması bu yıl 140’dan fazla yerli yapımı izleyiciyle buluşturdu. Yılın ençok izlenen yerli filmi 59 milyon izleyiciyle Aras Bulut İynemli’nin baş rolde olduğu ‘7. Koğuştaki Mucize’ filmi oldu. Yabancı yapımlarda ise ,5 milyon izleyici ile ‘Avangers: Endgame’ birinci sıraya oturdu. Yılın ençok izlenen 10 filminden 6’sı ise yerli film oldu. 

‘BOL KESEDEN’ ALTIN PORTAKAL GÖRDÜK

Bu sene 66 filmin yarıştığı 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ ödül törenide Ali Özel’in yönettiği ‘Bozkır’ filmine 10 ödül verilmesi sinema yazarlarının şimşeklerini festival komitesinin üzerine çekti. Ödüle yönelik tepkileri ilk olarak KARAR gazetesi ‘Bol Keseden Altın Portakal’ başlığıyla okuyucularına duyurdu. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Selçuklu Vakfı Başkanı Lütfü Şehsuvaroğlu: Vakfımızın mayası Muhsin Yazıcıoğlu

Hayat Haberleri