2019 muharrem ayı ne zaman? Muharrem ayı ibadetleri nelerdir? İşte muharrem ayı tarihi

Müslüman topluluğu açısından çok önemli sayılan muharrem ayı ibaretlerinin neler olduğu merak ediliyor. Bunun yanında ‘2019 muharrem ayı ne zaman?’ sorusuna yanıt arayanlar, çeşitli bilgilere ulaşmak istiyor. Diyanet’in yayınladığı bu aya dair takvim ise karar.com’da yer alıyor…

Müslümanlar açısından dini, tarihi ve kültürel alanlarda manevi değeri yüksek olan muharrem ayı, Hicret’in yapıldığı yıl olarak 1 muharremin de hicri yılbaşı olarak kabul edildiği belirtiliyor. Muharrem ayı içerisinde aşure geleneği de yine Müslümanlar arasında önemli bir yere sahip. Peki 2019 muharrem ayı ne zaman? Muharrem ayı ibadetleri neler? İşte aradıklarınız…

MUHARREM AYI NE ZAMAN?

Muharrem ayı 2019 yılında 31 Ağustos Çarşamba Hicri Yılbaşı ile başladı. Aşure günü de 9 Eylül'de.

MUHARREMİN ÖNEMİ

‘Muharrem’ hürmet edilen anlamını taşır. Bu ay, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye betimlenir. (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işaret eder. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruç olarak biliniyor. Farz namazlarının ardından en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günü olarak biliniyor. Bu dönemde oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnet olarak kabul ediliyor. (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve Müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Medine’ye varınca, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını gördükten sonra “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” demişti. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) de “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını önerdi (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128). Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de bulunuyor. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki senenin günahlarına kefâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste ise âşûrâ orucuna dikkati çekerek, “Ramazan orucunun ardından en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).

Haberde bulunan tarih ve bilgiler Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alıntıdır.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Aşure Günü ne zaman başlayacak? Muharrem ayı yaklaşıyor
Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü tarihleri belli oldu

Hayat Haberleri