Müslümanlar için büyük öneme sahip olan Muharrem ayının içerisinde olan bu günde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s) torunları, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi anısına, bu tatlı dağıtılıyor. Peki aşure ne zaman yapılır ve en güzel aşure tarifleri nelerdir? İşte detaylar…
AŞURE NE ZAMAN YAPILMASI LAZIM?
Muharrem ayı bu yıl 31 Ağustos 2019’da başlıyor. Aşure de Muharrem’in 10. günü yapılıyor. Yani Muharrem ayı 2019’da 9 Eylül Pazartesi gününe denk geliyor…
NEDEN YAPILIR?
Aşure ayı olarak bilinen Muharrem ayı içerisinde; Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edilmesi, Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulması olaylarının yaşandığına inanılıyor. Muharrem’in 10. gününde aşure, yaygın olarak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak adına yapılıyor.
MALZEMELER
Fasulye, buğday, kayısı, nohut, incir gibi bakliyat ve yemişlerin harmanlanması ile oluşturuluyor. 1 su bardağı fasulye, 3 su bardağı aşurelik buğday, 1 su bardağı kuru üzüm, 1 su bardağı nohut, 6 adet kayısı, 6 adet incir, 3 tek karanfil (cezvede bir taşım kaynatılıp suyu dökülmüş), 6 su bardağı şeker, Ceviz içi ve Tarçın...
DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN
YAPILIŞI
Bir gece evvelinden fasulye, buğday ve nohut teker teker ıslatılıp bekletilir. Buğdayın tamamıyla pişmesinin ardından ayrı ayrı pişirilmiş fasulye ve nohut da katılarak bir süre daha kaynamaya bırakılır. Şeker ve yıkanmış üzüm eklenir. Küçük doğranmış kayısı, incir da eklenir. Beş dakika daha pişirilmesinin ardından karanfil karışıma eklenir. Pişen aşure sıcak sıcak kâselere dökülür. Üzeri ceviz ve tarçın ile (İsteyen farklı yemişler de kullanabilir) süslenir.
PÜF NOKTALARI
Bu tatlının içerisine konacak malzemelerin bir gece evvelinden ıslatılarak iyice yumuşatılması önemlidir. Aşure için en temel malzeme buğdaydır. Aşurelik ya da keşkeklik olarak da adlandırılan buğdayı bir gece önce ıslatılmasının ardından aşureyi pişirirken iyice haşlayın. Aşurenin piştiğini anlamanın en doğru yolu suyunun yoğunluğuna ve rengine bakmaktır. Muhallebi kıvamına gelen aşurenizi ocaktan indirip servis edebilirsiniz.
Şayet aşureniz çok sulu olduysa biraz nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Nişasta, aşurenizi kâselere paylaştırıp soğumaya bıraktığınız esnada görüntüsünün bozulmasına da engel olur.