Merakla beklenen 2018 YKS tercih sonuçları nihayet 31 Temmuz günü açıklanıyor. ÖSYM - Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi 2018 YKS sonuçlarını "https:/sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden açıklanacağını bildirdi. Üniversite eğitimini tamamlamak isteyen öğrencilerin merakla beklediği YKS sınavı sonuçlarını öğrenmek için haberimizin detayını inceleyebilirsiniz.
SONUÇLAR ÖSYM'DE
Adaylara ÖSYM tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. YKS sonuçlarının 31 Temmuz salı günü saat 17:00'da açıklanacağı belirtildi. Şimdi 2 milyon öğrencinin gözü ÖSYM'nin resmi açıklamasına çevrildi. Sonuçların açıklanmasının ardından öğrenciler ÖSYM'nin resmi internet sitesinde sonuçlarını sorgulayabilecek. ÖSYM sonuç açıklama sistemi üzerinden açıklanacak olan 2018 YKS sonuçları eş zamanlı olarak karar.com'da olacak.
ÖSYM SORGULAMA EKRANI
2018 YKS sınav sonucu nasıl öğrenilir? ÖSYM sonuçların sadece resmi internet sitesinde yayınlanacağını açıkladı. Adrese posta yoluyla gönderilmeyeceği uyarısında da bulundu. ÖSYM'nin sonuç sayfasında sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden sonuçları anında kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
2018 YKS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN...
Adaylar YKS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Yukarda yer alan linkten sonuçları öğrenebilirsiniz.
SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?
Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre; TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecektir.
TYT’DE BARAJ KAÇ?
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecekler. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilecekler. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakkı bulunuyor.
TYT PUANLARI İKİ YIL GEÇERLİ
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla bir programa yerleşmek için engelli adaylara uygulanan baraj puanı ise 100. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak.
YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Sonuçların açıklanmasının ardından ise adaylar için bir hafta sürecek olan tercih maratonu başlayacak. Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos’ta yapılacak. Tercih bildirim işlemi tamamlandıktan sonra tercih süresi içerisinde “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden değişiklik yapılabilecek. 2018-Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak yapacak. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacak.
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr i nternet adresinde görülebilecek.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.
Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil) , Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecek.