Ramazan iftar menüsünde birbirinden lezzetli ve pratik iftar yemeklerini bulabilirsiniz. Ramazan ayının ilk orucu 16 Mayıs çarşamba günü başlayacak. Çalışanlar intenette en kolay ve lezzetli iftar menüsü nasıl hazırlanır araştırıyor. Yemek tarifleri haberimizden yararlanarak sizde kolay iftar yemeğini çok çabuk bir biçimde yapabilirsiniz. Pratik iftar yemekleri özellikle çalışanların işini kolaylaştırıyor. İşte çalışan ve ya çalışmayan tüm hanımlar için iftar yemeklerinde fikir edinecekleri tarifler...
16 Mayıs günü ilk oruç tutulacak. Ramazan iftar menüsünde ne yapayım sorusu şimdiden kadınların başını ağrıtıyor. Ramazan ayı aynı zamanda paylaşma ayıdır. Bu ayda oruç tutan ve ya tutmayan tüm inananlar iftar menüsü hazırlayıp dostları ve akrabaları ile güzel bir iftar geçirmek istiyor. Pratik iftar yemekleri özellikle çalışan ve ya çocuklu kadınlar tarafından tercih ediliyor. Haberimizden yararlanarak en güzel yemeklere ve kolay yemek tariflerini takip edebilir iftar yemekleri ile ucuz ve gösterişli bir sofra hazırlayabilirsiniz.
RAMAZANIN İLK ÇORBASI: KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 adet orta boy havuç
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
6 su bardağı sıcak su
Terbiyesi için:
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Püf Noktası
Çorbanın yapımında düdüklü tencere kullanmayı tercih ederseniz pişirme süresini kısaltmış olursunuz.
Pişirme Önerisi
Küçük parçalar halinde doğradığınız kuru soğan ve havucu yağda kavurduktan sonra sıcak su ve kırmızı mercimek ilavesiyle özleşene kadar pişirebilir sonrasında terbiye karışımıyla kaynatabilirsiniz. Çorbayı et ya da tavuk suyuyla hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Ayıkladığınız kırmızı mercimeği bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürün.
Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan, havuç ve sarımsağı küçük parçalar halinde kesin.
Kırmızı mercimekle birlikte tencereye aldığınız doğranmış sebzelerin üzerine sıcak suyu kattıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin.
Kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirdiğiniz çorbayı, blenderdan geçirerek püre haline getirin. Kıvamı koyu geldiyse az bir miktar sıcak su katın.
Çorbanın terbiyesi için; ayçiçek yağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Unu hafif bir renk alana kadar kavurduktan sonra domates salçası, tuz ve karabiber ekleyin.
Sıcak durumda olan çorbadan bir miktar katıp hazırladığınız salçalı terbiye karışımının kıvamını açtıktan sonra çorba tenceresine aktarın.
Kırmızı mercimek çorbasını kısık ateşte 3-5 dakika kadar kaynattıktan sonra sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Çorbayı, kruton ekmek küpleriyle birlikte servis edebilirsiniz.
ANA YEMEK TAS KEBABI
Malzemeler
800 gram kuşbaşı dana eti
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı un
1 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
4 adet tane karabiber
Püf Noktası
İlk olarak yüksek ateşte renk alana kadar kavuracağınız dana etlerini öncelikle kendi suyunda pişirin. Sosun berrak olması için bu esnada yüzeye çıkan kahverengi köpük kısımlarını tencereden alın.
Pişirme Önerisi
Arzuya göre yemeğin suyuna bir parça daha kıvam verecek olan unu kullanmayabilir, kıvamı sadece patatesin nişastası ile yakalayabilirsiniz.Kuru soğanı rendeledikten sonra kullanabilir, salça yerine rendelenmiş domates tercih edebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Yıkadığınız kuşbaşı dana etlerinin suyunu süzdürün ve kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
Mümkünse döküm bir tencerede ayçiçek yağını kızdırın, tereyağını ekledikten sonra etleri tencereye alın. Yüksek ateşte, kapağı kapalı tencerede suyunu çekene kadar pişirin.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu halka halka, patatesleri iri küpler halinde kesin.
Yemeklik doğradığınız kuru soğan ve bütün haldeki sarımsakları kavrulmakta olan etlerle birlikte hafif bir renk alana kadar kavurun.
Bu aşamada ekleyeceğiniz unu, kokusu çıkana kadar yaklaşık 2-3 dakika etlerle birlikte kavurun. Salçayı ekleyin ve karıştırın.
Ardından sıcak suyu tencereye aktarın. Doğranmış havuç ve patatesleri ilave edin. Tane karabiber ve tuzu katın.
Kapağını kapattığınız tencerede, kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Kıvamlı bir sos halini alan suyu ve sebzelerle birlikte pişen eti, sıcak olarak bekletmeden servis edin. Bayram sofranızda sevdiklerinizle paylaşın...
TEREYAĞLI PİLAV
Malzemeler
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı arpa şehriye
1 su bardağı baldo pirinç
1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Püf Noktası
Sıcak tavuk suyu eklediğiniz pilavı karıştırmadan kısık ateşte pişirmeye ve demlendirdikten sonra servis etmeye dikkat edin.
Pişirme Önerisi
Baldo pirinci pişirme işlemi öncesinde ılık suda bekletip, suyunu süzdükten sonra pilavı salma usulü de hazırlayabilirsiniz.Tavuk suyunu ekledikten sonra pirinçlerin tane tane olması ve şeffaf bir görünüm kazanması için; pilava birkaç damla limon suyu ve bir adet kesme şeker ekleyebilirsiniz.Pilavı, sebze ya da et suyuyla da hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresine aktarın.
Arpa şehriyeyi hafif bir renk alana kadar yaklaşık 2-3 dakika kadar kavurun.
Pirinci bir süzgece alın ve berrak bir su çıkana kadar, çok fazla karıştırmadan pirinçleri durulayın.
Suyunu tamamen süzdürdüğünüz pirinçleri pilav tenceresine aktarın ve orta kısımları şeffaf bir renk alana kadar şehriyelerle birlikte kavurun.
Son olarak sıcak tavuk suyu ve tuzunu eklediğiniz pilavı; kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 10-12 dakika karıştırmadan pişirin.
Pirinçler uzayıp, tane tane olduğunda pilav suyunu çekmiş ve olmuş demektir. Demlenmesi için pilavın üzerine kağıt havlu örttükten sonra kapağını kapatın ve pilavı demlenmeye bırakın. Arzuya göre pilav tenceresini nemli bir mutfak bezi ile sarıp, pilavı demlenmesi için dinlendirebilirsiniz.
Demlenen ve tek tek dökülen tereyağlı pirinç pilavını, daha fazla bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
İLK GÜNE ÖZEL GÜLLAÇ
Malzemeler
12 adet güllaç yaprağı
6 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı gül suyu
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Üzeri için:
2 yemek kaşığı toz antep fıstığı
Püf Noktası
Nişastalı güllaç yaprakları sütü düşündüğünüzün aksine çok çabuk bir şekilde içecektir. Süt oranını damak tadınıza göre azaltıp, arttırabilirsiniz.Ramazan ayında edindiğiniz güllaç yapraklarını; oda ısısında, kuru bir yerde saklayıp, daha sonra da kullanabilirsiniz.
Pişirme Önerisi
Kaynama noktasına gelen sütü ocaktan aldıktan sonra toz şekeri ekleyin ve sütün sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Toz şekeri, süt ile birlikte kaynatmadığınız için mideniz yanmaz ve şerbetin rengi süt beyazlığında kalır.Tatlının kolay dilimlenebilmesi için dikdörtgen bir servis tepsisi kullanın.Servisi için:Süslemede, kiraz şekeri ve toz Antep fıstığı kullanabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Sütü derin bir tencereye aktarın ve kaynatın. Kaynamakta olan süte toz şekeri ekleyin. Ocaktan alın ve karıştırarak toz şekerin erimesini sağlayın.
Son olarak; gül suyunu ilave edin. Ilınması için 2- 3 dakika kadar bekletin.
Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde kırın. Tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.
İnce çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde ekleyin.
Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için 10 dakika kadar oda ısısında bekletin. Şerbetini çeken tatlıyı kare halinde dilimleyin.
Dilimlerin orta kısmına gelecek şekilde nar tanesi ve arzuya göre ceviz içi serpiştirin.
Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra soğuk olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Güllaçların üzerini kiraz şekeri ya da nar taneleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz.