2018 Kurban bayramı ne zaman? Kurbanlık fiyatları bu yıl ne kadar oldu, fiyatlar yükseldi mi? Kurban bayramı için geri sayım başladı. Milyonlarca Müslüman kurban keserek ibadetlerini yapmaya hazırlanırken bir yandan da bayram tatili hazırlıkları devam ediyor. Peki bu yıl Kurban bayramı hangi güne denk geliyor, bayram tatili kaç gün sürecek? Kurbanlık fiyatları ne kadar? İşte merak edilen tüm bu soruların yanıtları ve detaylı açıklamalar.
2018 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
2018 Kurban Bayramı bu sene 21 Ağustos salı gününe denk geliyor. Kurban Bayramı 24 Ağustos Cuma günü sona erecek. Şimdi 18 Ağustos cumartesiden itibaren başlayan Kurban Bayramı tatilinin 26 Ağustos pazar gününe kadar uzatılması düşünülüyor. Fakat Kurban Bayramı tatili için henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
KURBAN BAYRAMI'NDA 9 GÜN TATİL VAR MI?
2018'de de Kurban Bayramı'nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı'nın arefesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla bu sene Kurban Bayramı'nda yine 9 günlük bir tatil gözüküyor.
-Arefe 20 Ağustos Pazartesi 2018,
-1. günü 21 Ağustos Salı 2018,
-2. günü 22 Ağustos Çarşamba 2018,
-3. günü 23 Ağustos Perşembe 2018,
-4. günü 24 Ağustos Cuma 2018 olarak belirlenmiştir.
KURBAN BAYRAM TATİLİ NE KADAR SÜRECEK?
2017 yılındaki Kurban Bayramı 30 Ağustos ile birleştiği için 11 gün tatil yapma şansı bulan çalışan kesim, 2018'de de Kurban Bayramı'nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı'nın arefesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla 2018 Kurban Bayramı tatilinin yine 9 günlük bir tatil gözüküyor.
2018 KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Merkezi'nde düzenlenen "2018 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu" tanıtım toplantısında, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın, vatandaşın keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla 1993'den beri vekaletle kurban kesim programını gerçekleştirdiğini söyledi.
YURT İÇİ 850, YURT DIŞI 625
Vatandaşları kurban vekaleti konusunda iyi niyetli, güvenilir, şeffaf ve profesyonel çalışmalara yönelmeye, istismara karşı uyanık ve hassas olmaya davet eden Erbaş, şunları kaydetti:
"Din istismarıyla mücadele amacıyla bugüne kadar 41 ilimizde gerçekleştirilen bilinçlendirme seminerlerinin, 13-15 Temmuz arasında da kalan 40 ilimizde yapılacağını bu vesileyle ilan etmek istiyorum. Başkanlığımızın birim amirleri, uzmanları, müftü ve vaizleri tarafından verilen seminer ve bilgilendirme ziyaretleri, illerde vali ve rektörlerimizden il idari kadrolarına, yazılı ve görsel basın organlarından sivil toplum kuruluşlarına, din görevlilerimizden halkımıza uzanan geniş bir yelpazede muhataplarına ulaşmaktadır.
Kurbanlarımız kardeşlerimize umut olsun diyor, TDV tarafından bu yıl belirlenen vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini açıklıyoruz. Yurt içi kurban bedeli 850 lira, yurt dışı kurban bedeli ise 625 lira olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımız, 'www.diyanetvakfi.org.tr' ve 'bagis.diyanetvakfi.org.tr' adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp, kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir. Vatandaşlarımız ayrıca '0312 416 90 00' numaralı çağrı merkezini arayarak kurban vekaleti hakkında detaylı bilgi alabilir."
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?
Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedâkarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?
Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir.
KURBAN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT
Başka illerden getirilmiş kurbanlıklardan veteriner sağlık raporu olmayan, 2. Sığır cinsi hayvanlar için pasaportu bulunmayan, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan ve küpesiz, 3. Çok zayıf olan, 4. Gebe veya yeni doğum yapmış olan, 5. Yüksek ateşi olan, 6. Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, 7. Kılları karışık ve mat halde olan, 8. Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, 9. Salya akıntısı bulunan, 10. Pis kokulu ishali olan, 11. Pis kokulu burun akıntısı olan, 12. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar satın alınmamalıdır.
VEKALETLE KURBAN KESME
Vekâlet yoluyla kurban kestirmek isteyenlere yardımcı olmak üzere Bakanlar Kurulu Kararı’nın 4’üncü maddesinde şu şekilde bir düzenleme getirilmiştir: “Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar için Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu düzenlenir. Başkanlık bu hizmet için Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği yapar. Gerçek ve tüzel kişiler de bu kararda yer alan usul ve esaslara göre bizzat veya vekâlet yolu ile kurban kesebilirler, organizasyon yapabilirler.” Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği yaparak her yıl vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu yapmaktadır.
Kurbanlık hayvanları kaliteli yem, ot ve samanla beslediklerini ifade eden Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım "Kurban Bayramı’na çok az bir zaman kaldı. Biz de bu zaman zarfında yaylada ve meralarda olan hayvanlarımızı açık hava besi tesislerimize getirdik. Burada kurbanlık hazırlıklarımızın daha iyi beslenmesi için elimizden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Yemin, otun ve samanın kaliteli olanını aldık hayvanlarımızı beslemeye çalışıyoruz. Bu arada yaylada olan hayvanlarımızı köye indirdik sürünün içerisinde kurbanlık olan hayvanların ayrımını yapıyoruz. Bildiğimiz üzere kurban olmayan hayvanların satışı olmaz bu dinimizce yasak. Bu hayvanları sürünün içerisinden ayırdık bu şeklide hazırlıklarımız devam ediyor" dedi.
"FİYATLARDA ARTIŞ YADA DÜŞÜŞ YOK"
Şu anda kurbanlıkların fiyatlarının geçtiğimiz yılla aynı olduğunu, yem fiyatlarının artışta olmasından kaynaklı ilerleyen günlerde kurbanlık fiyatlarında yükselme olabileceğini belirten Yıldırım, "Fiyatlar geçen yıla oranla hemen hemen aynı fazla bir artış ve düşüş söz konusu değil ama önümüzdeki günler de fiyatlarda artma veya azalma olur mu onu da şimdiden söylemek doğru olmaz. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde hayvan sayısında azalma görüldü buna paralel olarak sürekli hayvan fiyatları artışa geçti. Son bir iki yıl içerisinde sayı dengelenmeye başlandı. Yurt dışında yapılan ithalatlar üretimin artırılması için yapılan çalışmalar hibe teşvik desteklemelerle hayvan sayısındaki azalmanın önüne geçildi. Bu yıl içerisinde de yem fiyatlarında çok ciddi bir artış yaşandı buna bağlı olarak da fiyatlarda değişiklik olabilir şuanda pek bir değişiklik yok yem fiyatları yükselmeye devam ederse hayvan fiyatları artacaktır" şeklinde konuştu.
Türkiye’nin kurban ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı amaçlayan Erzurum’da, büyükşehirlere hayvan sevkiyatı 10 gün içerisinde başlayacak.