2018 Kurban Bayramı namaz saatleri açıkladı | İl il bayram namazı vakitleri...

2018 yılının Kurban Bayramı namaz saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıkladı. Haberimizde il il bayram namazı vakitlerini bulabilir ve son dakika açıklamalarını bulabilirsiniz. 21 Ağustos salı günü Kurban Bayramı idrak edilecek. Vatandaşların merak ettiği konuların başında Kurban Bayramı namaz saatleri geliyor. Haberimizin detayında siz de hangi ilde yaşıyorsanız o ilin bayram namazı saatini öğrenebilirsiniz. Vatandaşlar bayram namazı saatlerini Diyanet'in açıklamalarından takip ediyor. Çünkü bayram namazlarında ezan okunmuyor. İşte Diyanet'in açıkladığı Bayram namazı saatleri..

Kurban Bayramı namaz saatleri haberimizde. Vatandaşların merak ettiği il il bayram namazı saatleri ve diyanetten gelen açıklamaları sizler için derledik. Kurban Bayramı'na günler kala Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından il il Kurban Bayramı namaz vakitleri açıklandı. Kurban bayramı namaz saatlerini hangi ilde yaşıyorsanız o ilin saati ile öğrenebilirsiniz. Bayram namazı en çok Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğin göstergesidir. Bayram namazında saf tutan inananlar birlik olduklarını hissederler.  İşte illere göre değişen bayram namaz saatleri...

Kurban Bayram namazları bayramların birinci günü, kuşluk vaktinde kılınır. Bayram namazı farz değil vaciptir. İki rekat olarak cemaatle kılınır. Kurban Bayramı namazının Vacip oluşunun ve kılınmasının şartları, aynen Cuma namazının şartları gibidir. Kurban Bayramın namazında ezan okunmaz, kamet yapılmaz. İşte tüm ayrıntılarıyla namaz vakitleri ve namazın nasıl kılınacağına dair detaylar... 

BAYRAM NAMAZI SAATLERİ

21 Ağustos Salı günü kılınacak olan bayram namazısaatleri Diyanet tarafından paylaşıldı. 

Kurban Bayramında namaza ilk Adana duracak . Adana bayram namazı saati 06.39,

İstanbul'da 07.00,

Ankara'da 06.46,

Bursa'da 07.01,

Kurban Bayramında namaza en son duracak olan il ise İzmir. Kurban namazı saati İzmir'de 07.11'de idrak edilecek. 

İL İL KURBAN NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

Bayram Namazı. Güneşin doğması ve bir miktar yükselip kerahet vaktinin çıkmasından sonra cemaatle kılınan bayram namazı zeval vaktinin girmesine kadar eda edilebilir. Mazeretleri sebebiyle ilk gün bayram namazını kılamayanlar ramazan bayramında ikinci gün, kurban bayramında ikinci ve üçüncü gün de kılabilirler.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

2 rekat olan Bayram namazına, Allahuekber “Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan Kurban Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.” denip niyet edilir. İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp “Allâhuekber” diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve “Sübhaneke” duasını okunur. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır ki cemaat de aynısını tekrarlar. Sonrasında imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de onu takip eder. Ardından imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynı şeyi yapar ve imamın okuduğu sûre ile âyetleri dinler. Bu rekat imamla birlikte rükû ve secde edilirek bitirilir.İlk rekatın ardından 2. rek’âta kalkılıp eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de bunu tekrarlar. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Ardından imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde edilerek namaz bitirilir. Sonra, imam minber’e çıkarak “Bayram hutbesi”ni okur. Hutbenin ardından dua edilir. Bayram namazının kılınışının akıllarda kalması için “İki salla bir bağla üç salla bir yat.” şeklinde bir tekerleme de üretilmiştir.

ABDEST NASIL ALINIR? 

Elleri yıkama: "Eûzübillahimine şşeytanirracim-Bismillahirrahmanirrahim" Önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır.

Ağza su verme: Sağ elimize üç defa su alarak ağzımıza veririz. Her su alışta ağzımızı çalkalayarak ağızdaki suyu dökeriz.

Buruna su verme: Tekrar avucumuza su alarak üç defa burnumuza veririz. Sol el ile de sümkürür temizleriz.

Yüzü yıkama: Sonra iki avucumuza su alarak saç bitiminden çene altına kadar yüzümüzü üç defa yıkarız.

Sağ kolu yıkama: Önce sağ kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Sol kolu yıkama: Sonra sol kolu dirsekle beraber üçer defa yıkarız.

Başı mesh etmek: Sağ elimizle başımızın dörtte birini mesh ederiz. Yani sağ elimizi ıslatıp başın dörtte birini sıvazlayarak ıslatırız.

Kulakları mesh etmek: Her iki eli de ıslatıp serçe parmaklarımızla kulaklarımızın içini mesh ederiz. Kulakların arka kısmını ise baş parmaklarımızla mesh ederiz.

Boynu mesh etmek: Sonra baş ve serçe parmaklarımızı kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarımızın dışı ile boynumuzu da mesh ederiz.

Ayakları yıkama: Ayaklara gelince, parmaklardan başlayarak önce sağ sonra sol ayağımızı topuk kemiği ile beraber üçer kez yıkarız.

BAYRAM NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Bayramlara önceden hazırlanılması, bu günlerde temiz ve güzel elbiselerin giyilmesi, gusledilmesi, dişlerin fırçalanması, güzel kokular sürülmesi, güler yüzlü olunması, namazdan önce ramazan bayramında hurma vb. tatlı bir şey yenilmesi, kurban bayramında ise ilk olarak kurban etinden yenilmesi, namaza mümkünse yürüyerek gidilmesi ve dönüşte başka bir yolun kullanılması, çokça sadaka dağıtılması, fitrenin namazdan önce verilmesi, namaza giderken tekbir getirilmesi menduptur.

Kurban bayramında farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirilmesi Hanefîler’e göre vâcip, Hanbelî ve Şâfiîler’e göre sünnet, Mâlikiler’e göre ise menduptur. Hanefî ve Hanbelîler’e göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit, Mâlikiler’e göre ise bayramın birinci günü öğle namazından dördüncü günü sabah namazına kadar on beş vakit tekbir getirilir. Şâfiîler’de bu iki görüş de bulunmakla birlikte uygulamada daha çok ilk görüş benimsenmiştir.

KURBAN KESİMİ SIRASINDA HANGİ DUA OKUNUR? 

Allahümme hâzâ minke ve leke inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn. Allahümme tekabbel min fülân bin fülân

Kurban Duası

Kurban kesilirken kıbleye çevrilir. Eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır ve:

Allâhümme innî veccehtü vechiye lillezî fatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn duası okunur. ve:

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd” diye 3 kere tekbir getirilir.

2018 yılının Kurban Bayramı namaz saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıkladı. Haberimizde il il bayram namazı vakitlerini bulabilir ve son dakika açıklamalarını bulabilirsiniz. 21 Ağustos salı günü Kurban Bayramı idrak edilecek. Vatandaşların merak ettiği konuların başında Kurban Bayramı namaz saatleri geliyor. Haberimizin detayında siz de hangi ilde yaşıyorsanız o ilin bayram namazı saatini öğrenebilirsiniz. Vatandaşlar bayram namazı saatlerini Diyanet'in açıklamalarından takip ediyor. Çünkü bayram namazlarında ezan okunmuyor. İşte Diyanet'in açıkladığı Bayram namazı saatleri..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

2019 Ramazan Bayramı tebrik kartları ve mesajları | En anlamlı ve espirili Ramazan Bayramı kartları
Vali Bilgin’den Kurban Bayramı mesajı
Teşrik tekbiri nedir, kaç kere okunur ve nasıl söylenir? Türkçe ve Arapça teşrik Tekbiri

Güncel Haberleri