2018 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşsizlik maaşı başvuru şartları nedir? soruları vatandaş için en önemli güncel konulardan birisi olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalarda işsizlik maaşı ile ilgili düzenlemeye gideileceği belirtilmişti. 9 Kasım günü İşsizlik maaşında yeni düzenlemeye gidildi. Yeni düzenlemenin detayları haberimizde. İşsiz kalmak her insanın en büyük korkusu. Ancak böyle istenmeyen bir durumda kalındığında bu zor durumu aşabilmek için neler yapılabilir? sorusu da merak ediliyor. 2018 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşsizlik maaşı başvuru şartları nedir? merak edenler için çok önemli bilgiler haber detayımızda...
İşsiz kalanlar için en önemli konu işsizlik maaşıdır. Çünkü yeni bir iş bulana kadar geçecek zamanda sosyal ihtiyaçların karşılanabilmesi için paraya ihtiyaç vardır. Devlet, işveren tarafından iş akdininin feshedilmesinden dolayı işsiz kalanlara, yeni bir iş bulabilmeleri için gerekli sürelerde işsizlik maaşı ödemesi yapar. 2018 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşsizlik maaşı başvuru şartları nedir? gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.
2018 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?
2018 ocak ayında asgari ücrete gelen zamların ardından artan işsizlik maaşları, son dört aylık brüt maaşa göre hesaplanıyor. 2018 yılı işsizlik maaşı en düşük miktarı 811 lira, en yüksek miktarı ise bin 623 lira olarak belirlendi.
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
İşsizlik maaşı ödenmesinde esas olan şey prim günü sayısı ve primlerin ödenmiş olmasıdır. İşsiz kaldığınız tarihten 30 gün içinde başvuru yapmazsanız bu hakkınızı kaybedersiniz.
İşsizlik maaşı hesabı ise şu şekilde hesaplanır; işçinin son 4 aylık bürüt maaşlarının ortalamasının bir günlük ücrete karşılık gelen miktarının %40’ı. Bu tutar 30 günle çarpılarak işsizlik ödeneği aylık tutarı belirlenir. Ancak bu tutar geçerli olan asgari ücretin %80’ini geçemez.
İŞSİZLİK MAAŞINI NE KADAR SÜREYLE ALABİLİRSİNİZ?
600 gün işsizlik sigortası primi ödeyenler 180 gün(6 ay), 900 gün işsizlik sigortası primi ödeyenler 240 gün(8 ay) ve 1080 gün işsizlik sigortası primi ödeyenler 300 gün(10 ay) süresince işsizlik maaşı alabiliyor.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI
İşsizlik maaşının alınabilmesi için gerekli şartların Kanunda tanımlanması şu şekildedir;
– Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler. Ancak, ‘haklı fesih’ tanımına giren bazı özel durumlar hariç. (Maaşın ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri haklı fesih kapsamına giriyor.) Bunların dışında, askerlik durumu nedeniyle (mecburi bir sebep olduğundan) işten ayrılanlar, terhis sonrasında işsizlik maaşı almaya da hak kazanılabiliyor.
– Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Çalıştığınız iş yerinde hizmet akdiniz feshedildiyse, fesih tarihinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine kimlik fotokopinizle birlikte başvurmanız gerekir. Başvuru, İŞKUR’un ilgili birimine şahsen veya internet ortamında www.iskur.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Mücbir sebepler(önüne geçilmesi elde olmayan, istencin dışında oluşan durum) dışında 30 günlük sürede başvurulmaması halinde, gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. Başvurunuzun durumuyla ilgili bütün detayları İŞKUR ve e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.
GENÇLERİN SORUNU İŞSİZLİK DEĞİL BEĞENMEME
Ordu Valisi Seddar Yavuz, “Gençliğin sorunu işsizlik değil iş beğenmemedir Üniversite diplomasını alan garanti memurluk istiyor” dedi.
Ordu’da İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Vali Seddar Yavuz başkanlığında yapıldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı’na Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, OTSO Başkanı Servet Şahin, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığına Erdoğan Akyürek, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İsa Kaymak ve kurul üyeleri katıldı.
“2018 yılının ilk 9 ayında 7 bin 325 kişi işe yerleştirildi”
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı’nda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, 2018 yılının ilk 9 ayında, 4 bin 633’ü erkek, 2 bin 692’si kadın olmak üzere toplam 7 bin 325 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi. Vali Yavuz, kuruma kayıtlı en az yüzde 40 engeli bulunan engelliler ile yine kuruma kayıtlı eski hükümlülerden kendi iş yerini kurmak isteyen işsizlere sağlanan destekler kapsamında, engellilere sağlanan desteğin 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseldiğini, eski hükümlülerde ise brüt asgari ücretin 15 katı 30 bin 435 kadar olduğunu ifade etti.
“Üniversite sadece işe girmek için okunmaz”
Ordu’da işsizlik oranının düşük olduğunu söyleyen Vali Seddar Yavuz, “İnsanların devletten bu kadar çok istihdam beklemesini izah etmek zor. Türkiye’de insanlar işe girebilmek için üniversite okuyor. ‘Ben kendimi geliştireyim, vasıflı hale geleyim’ diye üniversite okumuyor. Diplomayı alan kendisini yetişmiş zannediyor. Bu durum üniversitelerin de başarısını düşürüyor. KPSS ve özel sektöre geldiğinde ise duvara çarpıyor” diye konuştu.
Vali Yavuz, gençlere lise yıllarından itibaren sadece diploma almak için ve o dalda da bir mesleğe girmek için üniversite mezunu olunamayacağının özellikle anlatılması gerektiğinin altını çizdi.
“5 tane kitap okumadan üniversite mezunu olan çocuklarımız var”
“Üniversiteler kendimize yatırım yapmak için yapılan bir alandır. 5 tane kitap okumadan üniversite mezunu olan çocuklarımız var” diyen Vali Yavuz, “Her meslek grubundan insanla çalışıyorum. İfade kabiliyetinden, meslek becerisinden yoksun gençleri görüyorum. İyi konuşabilmek, iyi okumaktan geçer. Okumayan adam konuşamaz, okumayan adam yazamaz. Eğitim fakültesini bitirince neden öğretmen olmak istiyoruz? Girişimci ya da başka bir işi deneyebiliriz. Eğitim biçimimizi değiştirmeliyiz. Üniversiteyi insanlar kendini geliştirmek, kendine yatırım yapmak olarak algılamalı” şeklinde konuştu.
“Sorun sadece işsizlik değil, iş beğenmeme”
Günümüzde insanların az çalışıp yüksek makam elde etmek, çok para kazanmak istediğini belirten Vali Yavuz, “Şu algıyı değiştirmemiz lazım. Gençlik şunu diyor: ‘Çalışmayayım, yatırım yapmayayım, ondan sonra geleyim koltuğa oturayım.’ Böyle bir dünya yok. Biz kendimizi geliştirmiyoruz, kendimize yatırım yapmıyoruz. Çocuğa soruyorum ‘ben tekstilde çalışamam diyor’. Niye çalışamazsın? ‘mesaisi var’ yanıtını veriyor. Böyle bir mantık olabilir mi? O yüzden sorunumuz bizim sadece işsizlik değil. İş beğenmeme kendisini geliştirmeme, kendisine yatırım yapmama, garanti memurluk bekleme. Böyle bir dünya kimse beklemesin. Bundan sonrada hiç olmayacak. O yüzden bizim gençlerimizi, çocuklarımızı yetiştirmemizi buna göre ayarlamamız lazım. Bunu yapmadığınız sürece herkes hayal kırıklığı yaşayacak” ifadelerini kullandı.
Bir önceki toplantıda alınan kararlar ile yapılan çalışmaların değerlendirildiği İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İsa Kaymak tarafından yapılan sunumla sona erdi.
ORDU/İHA
2018 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşsizlik maaşı başvuru şartları nedir? gibi sorular merak ediliyor ve binlerce vatandaş tarafından araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 100 günlük eylem planında açıkladığı işsizlik maaşıyla ilgili düzenleme hayata geçiriliyor.İşveren tarafından iş akdi sona erdirilen kimselere devlet tarafından ödenen işsizlik maaşını alabilmek için bazı koşulların sağlanmış olması gereklidir. Bu koşullar yeni düzenleme ile revize edildi. İşsizlik maaşında son 3 yılda 600 iş günü değişti mi? 120 gün şarttı ne? 2018 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? İşsizlik maaşı başvuru şartları nedir? gibi soruların yanıtları haberimizde...