2018 hac kurası çekildi - Sonuçlar belli oldu - Diyanet hac kura sonuçları sorgulama

2018 hac kuraları çekildi mi? 1 Şubat Perşembe günü çekilecek olan hac kuraları için herkes aratmalara başladı. Bütün hacı adaylarının ise merak ettiği tek bir şey var. 2018 hac kuraları saat kaçta çekilecek? Diyanet hac kurası saat kaçta çekilecek?1 Şubat 2018 hac kura çekilişi TRT Diyanet'ten canlı olarak yayınlanacak ve saat 11.00'de hac kuralarının çekilişi yapılması bekleniyor. Bütün hacı adayları merakla bekliyordu o gün 1 Şubat'ta geldi. 2018 hac kura sonuçları çıkan isim listesi... Kimlerin yüzü gülecek?

2018 hac kura sonuçları saat kaçta soruları gelmeye başladı. 1 Şubat 2018 hac kura sonuçları saat 11.00'de TRT Diyanet'ten canlı olarak veirlecek. Bütün hacı adaylarının nefesini tutup takip ettiği hac kura sonuçları saat 11.00'de açıklanacak. 2018 hac kura sonuçları çıkan isimler ise belli olur olmaz sitemizde yer alacaktır. Hac kura sonuçlarını sitemizden takip edebilirsiniz. 

HAC KURA SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

HACCA GİDERKEN YAPILACAKLAR LİSTESİ

HELALLEŞMEK 

Kutlu yolculuğa tertemiz çıkmak için akraba, eş dost ve konu komşu ile helalleşmek gerekir. Kimse ile dargın ve kırgın olmamaya özen gösterilmelidir. Kişi, kul haklarını ödeyerek bu kutlu yolculuğa başlamalıdır.

HELAL MAL 

Hac ancak helal mal ile yapılır. Bu nedenle en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de, hac ibadetinin helal kazanç ile yapılmasıdır.

NİYET

Bütün ibadetlerin kabulü niyete bağlıdır. Her işin başında olduğu gibi bu yolculuk için de niyet gereklidir. Hac yolculuğuna başlayan kişi “Allah’ım senin rızan için Haccımı yerine getirmeye gidiyorum” demelidir ve bu niyeti yolculuğun başından sonuna kadar muhafaza etmelidir.

NAFAKA BIRAKMAK

Hacca giden kişi geride bıraktığı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için kendilerine yetecek miktarda nafaka bırakmalıdır. Bu kişiler, hacdan dönülene kadar maddi olarak mağdur olmamalıdır. 

DUA

Anne, baba ve diğer aile büyüklerinin hayır duası çok önemlidir. Aynı şekilde hac yolcusu da geride kalanlar için dua etmelidir. Bu gidiş dünyadan ayrılığın bir provası gibidir.

HAC EОİTİMİ VE SEMİNERLERİ

Hac yolcusu, hacca gideceği güne kadar hac eğitimlerine ve seminerlere katılmalıdır. Bu eğitimlerde hac için ne gibi hazırlıklar yapması gerektiğini ve bu ibadeti nasıl yapacağını öğrenmelidir. Kutlu yolculuk öncesinde tüm hazırlıklarını bitirmeli, büyük bir heyecanla mukaddes topraklara gideceği günü beklemelidir.

HACCA GİDENLERİN MERAK ETTİĞİ SORULAR

BORÇLANARAK HACCA GİTMEK DOĞRU MUDUR?

Vatandaşların hac ibadetiyle ilgili soruları, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Soruları Cevaplandırma Platformu tarafından, sanal alemden cevaplandırılıyor. Bir vatandaşın, 'Borçlanarak hacca gitmek doğru mudur?' sorusunu değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu, "Bir Müslümanın hac ibadetiyle yükümlü olması için sağlık ve servet yönünden haccetme imkanına sahip, hür, akıllı ve büluğ çağına erişmiş olması gerekir (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 140). Bu itibarla maddi yönden haccetme imkanına sahip olmayan kişilerin borçlanarak hacca gitmeleri gerekmez. Ancak, borçlanarak hacca gitmeleri halinde, hac ibadeti geçerli olur ve kendilerinden hac sorumluluğu da düşer. Diğer taraftan, haccın farz olması için gerekli şartları taşıdığı halde, hac mevsiminde hazır parası bulunmayan ve borç aldığı takdirde bunu daha sonra ödeme gücüne sahip olan kişilerin, bu görevi biran önce ifa etmeleri için, borç alarak hacca gitmeleri uygun olur." açıklamasında bulundu.

EVLENME ÇAĞINDA BEKAR ÇOCUĞU BULUNAN KİŞİ HACCA GİTMEYİ ERTELEYEBİLİR Mİ?

Sağlık ve servet yönünden haccetme imkanına sahip, hür, akıllı ve büluğ çağına erişmiş Müslümanların, ömürlerinde bir defa haccetmelerinin farz olduğuna hükmeden Kurul, evlilik çağına gelmiş bekar çocuğu olanların da hacca gidebileceklerini açıkladı. Kurul kararında, "Şartları taşıyan kişinin, imkan elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Bu itibarla, kişinin evlenme çağında bekar çocuğu da bulunsa, bu şartları taşıması halinde hac etmesi farzdır. Hacca gitmeyip de hac parasını çocuğunu evlendirmek için kullanırsa, hac yükümlülüğü üzerinde kalkmaz." denildi.

EVLİ BİR BAYAN KOCASININ İZNİNİ ALMADAN HAC VEYA UMREYE GİDEBİLİR Mİ? 

Dinimizde farz olan ibadetlerin, gerekli şartları taşıyan kadın, erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetler olduğuna dikkat çeken Yüksek Kurul, bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olmalarının caiz olmadığını hatırlattı. Kurul, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre bir kadına haccın farz olması için gidip gelinceye kadar yeterli maddi imkanlara sahip olması gerektiği gibi, kendisine eşlik edecek bir mahreminin bulunması da gerekir. (İbnü'l-Hümam, Fethü'l-Kadir, II, 415; İbn Kudame, el-Muğni, III, 192). Şafiilere göre üç veya daha fazla güvenilir kadın, yanlarında eş veya mahremleri olmasa da hacca gidebilir. Maliki mezhebine göre ise bir kadın, güvenilir bir grup içerisinde olması halinde tek başına gidebilir. Ancak kadınlardan oluşan bir grup içinde olması tavsiye edilir. Bu itibarla, evli bir bayanın kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun olmadığı gibi, Şafii ve Maliki mezheplerini taklid ederek gidecekse kocasının iznini alması gerekir. Ancak yanında bir mahremi varsa ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur. Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez."

HARAM YOLLA ELDE EDİLEN KAZANÇLA YAPILAN HAC GEÇERLİ MİDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, bir vatandaşın haram yolla elde edilen kazançla hac yapılıp yapılamayacağı yönündeki soruyu da cevaplandırdı. İslam dininin, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini istediğine dikkat çekilen kurul açıklamasında, "Buna rağmen gayr-i meşru yolla bir kazanç elde edilmiş ve bu kazancın sahibi belli ise bunun sahibine iade edilmesi; belli değil ise karşılığında sevap beklenmeksizin yoksullara veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir (Serahsi, el-Mebsut, II, 112). Bu itibarla, gayr-i meşru yolla elde edilen para ile hac etmek uygun değildir. Asıl olan, ibadetlerin helal parayla yapılmasıdır. Bununla birlikte haram parayla hacca giden kişinin haccı sahih olup, üzerinden hac yükümlülüğü kalkmış olur. Ancak, gayr-i meşru kazancın sorumluluğundan kurtulmak için bu malı yoksullara veya hayır kurumlarına vererek elden çıkarması ve bir daha işlememek üzere tövbe etmesi gerekir." ifadeleri yer aldı.

Üzerine hac farz olup da bunu yerine getiremeden ölen kişinin vasiyeti ve bıraktığı mirasın üçte biri bir kişinin hacca gidip gelmesine yetmesi halinde vasiyetinin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan kurul konuyla ilgili açıklamada şu bilgilere yer verdi: "Vasiyet etmemişse, varisleri isterlerse onun adına hac yapabilirler. Nitekim Hz. Peygamber (sas) hacca gitmeyi adayan ancak bunu gerçekleştiremeden ölen kimse için bu borcun yerine getirilmesini varislerine tavsiye etmiştir."

HACCA GİDEN KİŞİLERE 'HACI' DEMEK VE ONLARA BÖYLE HİTAP ETMEKTE BİR SAKINCA VAR MIDIR? 

Hac ibadetini yerine getirenlere 'Hacı' unvanının verilmesinin dini değil, örfi bir uygulama olduğunu açıklayan kurul, bu unvanın genellikle tanıtma, başkalarından ayırt etme amacına yönelik olarak kullanıldığını duyurdu. Bu sebeple hacca giden kimselere 'hacı' diye hitap edilmesinde dinen bir sakınca bulunmadığını vurgulayan kurul, bu sıfatla anılmanın, bir kimseyi ayrıcalıklı, toplum içinde farklı bir yerde tutulması gerektiği düşüncesine götürmemesi gerektiğini hatırlattı.

İslam dininin, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini tavsiye ettiğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu, ibadetlerin de öncelikli olarak helal kazanç ile ifa edilmesi gerektiğini bildirdi. Kurul kararında, "Bankada vadeli hesapta bekleyen paranın aslı helal mal olduğu için bu para ile hacca gidilebilir. Ancak bu yolla elde edilen faiz gelirlerinin sevap beklemeksizin fakirlere veya hayır kurumlarına dağıtılması ve tövbe edilmesi gerekir." ifadeleri yer aldı. 

KURA SİSTEMİ DIŞINDA HACCA GİDEBİLMEK İÇİN FARKLI YÖNTEMLERE BAŞVURMAK CAİZ MİDİR?

Haccın, belli zamanlarda, belli mekânlarda ve belli şekillerde yerine getirilen bir ibadet olduğunu belirten kurul, bir vatandaşın sorusu üzerine şu açıklamada bulundu: "Bu ibadetin kabul edilmesinin şartları, haccedecek kişinin Müslüman, ergenlik çağına ulaşmış ve akıllı olması, hac mevsiminde Mekke'de bulunmasıdır. Bu şartları yerine getiren kimsenin hac ibadeti fıkhi ölçüler dâhilinde şeklen geçerli olur. Ancak bu ibadete hazırlık ve uygulama süreçlerinde dinen haram sayılan işleri yapmak, kişinin günaha girmesine sebep olacağı gibi, yapacağı haccın sevap ve faziletinin yok olmasına yol açar. Bu itibarla kura yöntemiyle hacca gidemeyenlerin, gereğini yapmayacakları halde değişik meslek vizeleri almaları, yalan beyan anlamına geleceğinden dinen caiz değildir. Allah'ın emrine uyarak hac ibadetini yerine getirmek ile yine onun koyduğu yalan söyleme yasağını çiğnemek İslam ahlakıyla bağdaşmayan açık bir çelişkidir.".

2018 HAC ÜCRETLERİ NE KADAR?

Oda Tercihli konaklamalarda;

2 Kişilik Oda: 20.680 SAR

3 Kişilik Oda: 17.695 SAR

4 Kişilik Oda: 15.480 SAR

00-02 Yaş arası Bebek (0-24 Ay): 2.975 SAR

03-06 Yaş arası Çocuk (25-72 Ay): 10 bin SAR

Otel Tercihli konaklamalarda;

OTEL 1/A

Mekke-i Mükerreme’de Fairmont oteli, Medine-i Münevvere’de Oberoi oteli. 

Kişi başı konaklama ücreti bu otellerde 2 kişilik odada 44.900 SAR, 3 kişilik odada ise 41.000 SAR'dır 

OTEL 1/B

Mekke-i Mükerreme’de Hayat Regency oteli, Medine-i Münevvere’de Hilton oteli

Kişi başı konaklama ücreti bu otellerde 2 kişilik odada 39.500 SAR, 3 kişilik odada ise 36.000 SAR'dır

OTEL 1/C

Mekke-i Mükerreme’de Swiss Makam oteli, Medine-i Münevvere’de Rove'l-Medine oteli

Kişi başı konaklama ücreti bu otellerde 2 kişilik odada 32.250 SAR, 3 kişilik odada ise 30.000 SAR'dır

OTEL 1/D

Mekke-i Mükerreme’de Sheraton oteli, Marriott oteli, Medine-i Münevvere’de Rove'l-Medine vb. Oteller

Kişi başı konaklama ücreti bu otellerde 2 kişilik odada 29.500 SAR, 3 kişilik odada ise 27.500 SAR'dır

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HACI ADAYLARINA EĞİTİM VERECEK

Hac ibadetini manevi bir yenilenme fırsatına dönüștürebilmek, hac yolcularının ibadetlerini usulüne uygun ve bilinçli bir șekilde yerine getirebilmelerini temin edebilmek için adaylara, yolculuk öncesinde ve yolculuk esnasında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından eğitim, bilgilendirme ve irșat seminerleri yapılacak.

 2018 hac kuraları çekildi mi?  1 Şubat Perşembe günü çekilecek olan hac kuraları için herkes aratmalara başladı. Bütün hacı adaylarının ise merak ettiği tek bir şey var. 2018 hac kuraları saat kaçta çekilecek? Diyanet hac kurası saat kaçta çekilecek?1 Şubat 2018 hac kura çekilişi TRT Diyanet'ten canlı olarak yayınlanacak ve saat 11.00'de hac kuralarının çekilişi yapılması bekleniyor.  Bütün hacı adayları merakla bekliyordu o gün 1 Şubat'ta geldi. 2018 hac kura sonuçları çıkan isim listesi... Kimlerin yüzü gülecek?

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

2018 hac kayıt fiyatları ne kadar? 2018 hac fiyatları belirlendi mi?
2018 hac kayıtları en son zaman ? 2018 hac kayıt tarihleri
2018 hac kura sorgulama ve 2018 hac kesin kayıt işlemleri nasıl yapılır? Adım adım anlatımlı...

Hayat Haberleri