Binlerce hacı adayının merakla beklediği hac kura sonuçları açıklandı. TRT Diyanet canlı yayınla hac kurası sonuçlarıın açıkladı. Peki bu 2018 hac kurası isim listesinde kimlerin adı yer alıyor? 2018 hac kuraları tam listesi akşam saat 21.00'de Diyenet'in resmi internet sitesinde açıklanacak.
2018 hac kuraları TC ile sorgulama seçeniğini ise yine Diyanet'in resmi internet sitesinden yapabileceksiniz.
2018 HAC KURALARI TC İLE SORGULAMA İÇİN YIKLAYINIZ
Yukardaki linke tıklayarak açılacak olan sayfada TC kimlik numaranızı girerek hac kurasında isminizin çıkıp çıkmadıını kontrol edebilirsiniz.
KESİN KAYITLAR 5 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK
Kurada ‘Kesin Kayıt Hakkı’ elde edenler, 05-16 Şubat 2018 tarihleri arasında “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kayıtlarını yaptırabilecekler.
Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 22 Şubat - 02 Mart 2018 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.
ŞEHİT YAKINI VE GAZİLER
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2007-2018 yılları arasında kayıt yaptırıp daha önce hiç hacca gitmemiş şehit anne, baba, eş ve evlenmemiş çocukları ile gazi ve eşlerinden müracaat edenleri kurasız olarak hacca götürecek.
HAC KURASI ÇEKİLİŞİ TRT DİYANET CANLI İZLE
GİDİŞ VE DÖNÜŞ TARİHLERİ
Hac ibadeti için Kutsal topraklara gidişler 17 Temmuz 2018’de başlayacak, 15 Ağustos 2018’de ise tamamlanacak. Dönüşler ise 25 Ağustos 2018 de başlayıp 20 Eylül 2018 tarihinde sona erecek.
316 BİN YENİ KAYIT
2018 yılında hacca gitmek için 316 bin 857 kişi ilk defa kayıt yaptırdı. Daha önce hac kaydı olup, Başkanlık tarafından kayıtları yenilenen 1 milyon 804 bin 110 kişi ile birlikte kuraya toplam 2 milyon 120 bin 967 kişi katılacak.
Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının yolculuk öncesi manen ve ruhen hazırlanması için eğitim ve seminerler düzenleyecek.
Hac, sözlükte saygıdeğer makamlara isteyerek ziyarette bulunmak demektir. Dindeki anlamı ise; ihrama girerek belli günde Arafat'ta bulunmak ve Kâbe'yi usûlüne uygun olarak ziyaret etmektir. Hac, Peygamberimiz’in (asm) Mekke'den Medine'ye hicret etmesinden 9 yıl sonra farz kılınmıştır.
Hac ibadeti; gücü yeten her Müslüman’a farzdır
“Haccı ve umreyi de Allah için tamam yapın.” (Bakara, 196)
"Ey insanlar! Allah (cc)hac ibadetini sizin üzerinize farz kılmıştır. Hac yapmakta acele ediniz." (Müslim)
Hac ibadeti İslam’ın şartlarındandır. Yani Allah'ın emri olup namaz kılmak ve oruç tutmak gibi farzdır. İbni Ömer’den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah (asm) şöyle buyurdu:
"İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur; Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Hz. Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmak" (Buhârî, Müslim, Tirmizî, Nesâî )
Hac ibadeti; Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır
Ayet-i Kerime’de Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur:
“Onda apaçık alametler, İbrahim’in makamı vardır. Oraya giren ise emniyette olur (ona dokunulmaz). Hem ona (oraya girmek için) bir yola gücü yeten kimsenin o evi (Kâbe’yi) hac etmesi, insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır. Kim de inkâr ederse, artık şüphe yok ki Allah, âlemlerden müstağnidir (hiç bir şeye muhtaç değildir.)” (Al-i İmran, 97)
Nasılki; “Ana-babanın evladı, devletin de halkı üzerinde hakkı vardır” cümlesinden terk edilmez ve yerine getirilmesi gereken bir hak anlaşılır. Hac ibadeti de Allah'ın kulları üzerindeki hakkıdır. Bu hukuktan kaçılamaz, borç hükmündedir.
2018 hac kura sonuçları TC ile sorgulama çekilişin ardından kullanıma açıldı. TRT Diyanet'ten naklen canlı olarak izlenen hac kurası isim listesi de 1 Şubat 2018 akşamı saat 21.00'de resmi olarak açıklanıyor. Şimdi bütün hacı adaylarının merak ettiği bir konu var. Hac kura sonuçları TC ile sorgulama nasıl yapılıyor? Hac listesinde isminiz yok ise Diyanet'in resmi internet sitesinden isim sorgusu yapabilirsiniz. Tüm detaylar haberimizde yer alıyor...