Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Kutlu Doğum Haftası'nın (Mevlid-i Nebi) artık Hicri Takvime göre kutlanacağını açıkladı. Bu açıklama ile Mevlid Kandili ne zaman sorusu da sık sık sorulmaya başlandı. Google'ın duyurduğu tarih de kafaları karıştırdı. Google'da Mevlid Kandili ne zaman sorusunun cevabı olarak 30 Kasım Perşembe gecesi gösterildi. Bu nedenle Müslümanlar Mevlid Kandili'nin 2017'de ne zaman idrak edileceğini merak ediyor. Bu kutlu gecenin hangi güne denk geldiği yönünde sık sık internette arama yapılıyor.
MEVLİD KANDİLİ HANGİ GÜN 29 KASIM MI 30 KASIM MI?
Hemen belirtelim ki Bozdağ'ın Kutlu Doğum Haftası açıklamasıyla Mevlid Kandili tarihi konusunda bir değişiklik olmadı. Kutlu Doğum Haftası'nın Hicri Takvim'e göre kutlanacak olması, Miladi Takvime göre kutlanan bu haftanın tarihini değiştirdi. Mevlid Kandili yine Hicri Takvime göre yani her yıl olduğu gibi Rebiülevvel ayının 11.nci gecesi idrak edilecek. Hicri Takvim'de aylar sabit olmadığından, bu yıl Mevlid Kandili 29 Kasım Çarşamba gününe denk geliyor. Google'ın gösterdiği 30 Kasım tarihiyle ilgili Diyanet İşler Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre de Mevlid Kandili 29 Kasım Çarşamba günü idrak edilecek.
MEVLİD KANDİLİ NEDİR? ÖNEMİ NEREDEN GELİYOR?
'Mevlid' doğum zamanı demektir. Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, peygamberimiz Hazreti Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının 11. gecesidir. İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının 11. gecesi olan Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık 350 yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlandı. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Sünniler Rebiülevvel ayının onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi, Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.
MEVLİD KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILIR
Mevlid Kandili'ne özgü bir ibadet yoktu. Ancak Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)'in dünyaya teşrifini kutlamak, bu nedenle de Allah'a şükranlarımızı sunmak O'nu anmak için güzel bir fırsattık Mevlid Kandili. Her kandil gecesinde olduğu gibi Mevlid Kandili de de şu ibadetlerle geçirilebilir:
Bol bol Kur'an'ı kerim okunmalı ve dinlenmeli: Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli: O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. (Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim Manası: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle.
Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
Tefekkürde bulunulmalı: “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli: İdrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
MEVLİD KANDİLİ'NDE TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR
Mevlid Kandili'nde tesbih namazı da kılınabilir. Tesbih namazının kılınışında ilk olarak namaza niyet edilir. Ardından Allahü Ekber denilir ve namaza başlanır. Namaz 4 rekattır. Her rekatta 75 defa, toplamda 300 defa tesbih duası okunur.
Tesbih duası: ''Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym." Duanın okunuş sıralaması;
-Sübhaneke sonrasında 15 defa
-Besmele, Fatiha ve zamm-ı sure ardından 10 defa
-Rükuda 10 defa
-Rükudan kalkınca ayakta 10 defa
-Birinci secdede 10 defa
-İkinci secde arasında celsede 10 defa
-İkinci secde de 10 defa
Pemgamber Efendimiz'in doğduğu gün olan Mevlid Kandili bu sene hangi gün idrak edilecek? Müslümanlar Mevlid Kandili2017'de hangi tarihe denk geliyor merak ediyor. Peki Mevlid Kandili bu sene ne zaman? Bu kutlu günde hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur? Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Mevlid-i Nebi Haftası'nın artık Hicri Takvim'e göre kutlanacağını açıklamasıyla Mevlid Kandili ne zaman sorusu da sık sık sorulmaya başlandı. Google'ın duyurduğu tarih ise kafaları karıştırdı. İşte 2017 Mevlid Kandili ne zaman sorusunun cevabı ve diğer detaylar.