Eylül başında başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi vatandaşların merak ettiği konuların başında gelen 2017 kurban fiyatlarını haberimizde bulabilirsiniz. Milyolarca vatandaşı saran kurban telaşı artık başladı. Vatandaşlar küçükbaş kurbanlıkları ve büyükbaş kurban fiyatlarını aramaya başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye'de kurbanlık hayvan varlığında sıkıntı olmadığını belirterek, "Büyükbaş kurbanlık hayvanların kilogram fiyatı şu an yeri ve et randımanına göre 18-20 lira arasında değişiyor" dedi. 1 Eylül cuma günü itibariyle başlayacak Kurban Bayramı öncesi binlerce kişi gözünü 2017 kurbanlık fiyatlarına çevirdi. Geçtiğimiz günlerde göreve getirilen yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya gözler çevrilirken beklenen açıklamada geldi. İşte tüm ayrıntılarıyla 2017 Kurbanlık fiyatları...
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Salı günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da işaret ettiği gibi bayram tatili süresi 10 güne çıkarılırsa, 26 Ağustos ile 5 Eylül tarihleri arasında Türkiye tatile çıkacak. Yani bayram tatili 5 gün erkene alınacak.
DİYANET AÇIKLADI
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun vekalet kurban bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 600 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Yaptığı açıklamada Türkiye'de 275 merkezde, yurt dışında 135 ülke ve 400 bölgede, yaklaşık 275 bin hisse kurban kesimini planladıklarını belirten Tutkun dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların kurban coşkusunu yaşanması için çalıştıklarını dile getirdi. Diyanet Vakfı’na vekâlet vermek isteyen vatandaşlar için, “Türkiye'den vekâlet vermek isteyen vatandaşlarımızın yurt içinde kurbanlarının kesilmesi için 850 lira, yurt dışında kurban vekâleti için ise 600 lira bedel belirlendi. Yurt dışından kurban vekâletlerini verecek vatandaşlarımız ise 150 avro üzerinden belirlenen rakamlarla, vekâletlerini TDV'ye ulaştırmış olacak.” Açıklamalarında bulundu.
2017 KURBAN FİYATLARI
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hali hazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stokunun bulunduğunu belirterek, "Halen canlı küçükbaş hayvanın kilogram fiyatı piyasada 17-19 liraya işlem görürken, kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor." dedi
Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na bir ay kala kurbanlık hayvan piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretim sorununun yaşandığına dikkati çeken Çelik, sıkıntının yetiştiriciden kaynaklanmadığını, Anadolu topraklarının küçükbaş hayvan yetiştirmeye çok uygun olduğunu ve yetiştiricilerin de alın teriyle bu mesleği yaptıklarını söyledi. Çelik, halihazırda kurbanlık şartlarına haiz, satışa hazır 3 milyon civarında küçükbaş hayvan stoku bulunduğuna işaret ederek, "İthalata ihtiyacımız olmadığı gibi, küçükbaş hayvan sayısı da yeterlidir." ifadesini kullandı. Halen canlı küçükbaş hayvan piyasasında fiyatların kilogram başına 17-19 lira seviyesinde olduğunu anlatan Çelik, şöyle devam etti: "Kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar bölge şartlarına göre de farklılık gösteriyor. İstanbul ve Elazığ'daki kurbanlık hayvan fiyatlarının aynı olmasını bekleyemeyiz. Doğu illerinde biraz daha uygun fiyata kurbanlık hayvan satılabiliyor. Geçen sene de kurbanlık hayvan fiyatları 700-750 liraydı. Dolayısıyla fiyatlarda artış söz konusu. Mevcut girdi fiyatlarına ve piyasa değerlerine göre bugünkü enflasyon şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda yüzde 17'yi bulan artışın uygun olduğunu düşünüyoruz."
DİŞİ DÜVE KESMEK BU YIL YASAK
Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in dişi düve kesimine yasak getirildiğine dair açıklamasına karşın Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ise, dişi düve kesiminin zaten yasak olduğunu, ancak yeniden gündeme getirilmesinin caydırıcı olacağını belirterek, kararı olumlu bulduklarını belirtmişti. Ahmet Kıroğlu yaptığı açıklamada, "Böyle bir yasak zaten vardı, ama uygulanmıyordu. Bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Hayvan sayısının çoğalmasını sağlamalıyız. Normalde de düve kesilmemesi lazım. Dişi olmazsa üretimi yapamayız. Biz bunu baştan beri savunuyoruz." İfadelerine yer verdi.
KURBAN ALIRKEN ACELE ETMEYİN
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Derneği Başkanı Ahmet Yücesanise İstanbul'a bir süre sonra kurbanlıkların getirilmeye başlanacağını dile getirerek, kurban kesecek vatandaşları acele etmemeleri konusunda uyardı. Yücesan, Türkiye'de fazlasıyla kurbanlık hayvan bulunduğunu belirterek, "Geçen sene kurbanlık hayvanın kilogram fiyatı 17,5-18 lira arasındaydı. Dolayısıyla fiyatlarda geçen yıla göre çok fazla değişim olmayacak. Büyükbaş hayvanın kilogramının satışının 18 liradan başlamasını bekliyoruz." dedi. Üreticileri fırsatçılık yapmamaları konusunda uyaran Yücesan, "Lütfen fahiş kar kazanma hırsıyla sektörü ve tüketiciyi zarara uğratmayın. Hükümetin elinde ciddi anlamda canlı hayvan ithalat yetkisi var. Aynı zamanda özel kuruluşlara da bu yetkiyi verebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?
Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına (nisap) sahip ve yolcu olmayan Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedâkarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR?
Sığır cinsi büyükbaş hayvanların kurban edilebilmesi için, en az iki kameri yaşlarını bitirmeleri gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler. Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir ölçü olarak kabul edilebilir.
KURBAN ALIRKEN BUNLARA DİKKAT
Başka illerden getirilmiş kurbanlıklardan veteriner sağlık raporu olmayan, 2. Sığır cinsi hayvanlar için pasaportu bulunmayan, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan ve küpesiz, 3. Çok zayıf olan, 4. Gebe veya yeni doğum yapmış olan, 5. Yüksek ateşi olan, 6. Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, 7. Kılları karışık ve mat halde olan, 8. Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, 9. Salya akıntısı bulunan, 10. Pis kokulu ishali olan, 11. Pis kokulu burun akıntısı olan, 12. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar satın alınmamalıdır.
VEKALETLE KURBAN KESME
Vekâlet yoluyla kurban kestirmek isteyenlere yardımcı olmak üzere Bakanlar Kurulu Kararı’nın 4’üncü maddesinde şu şekilde bir düzenleme getirilmiştir: “Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar için Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu düzenlenir. Başkanlık bu hizmet için Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği yapar. Gerçek ve tüzel kişiler de bu kararda yer alan usul ve esaslara göre bizzat veya vekâlet yolu ile kurban kesebilirler, organizasyon yapabilirler.” Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği yaparak her yıl vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu yapmaktadır.
Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle ülkemizde milyonlarca kurban kesecek olan vatandaşta 2017 Kurbanlık fiyatlarını merak etmaya başladı. Peki bu yıl kurban fiyatları ne durumda? Küçükbaş ve Büyükbaş kurban fiyatları haberimizden detayları öğrenebilir kurbanınızı zamanında ve fiyatlar artmadan alabilirsiniz. İstanbul'da belediyelerin Kurban Bayramı çalışmaları başladı, pazarlar kuruluyor. Sultangazi'deki dev pazar da bunlar arasında. Kurbanlıklar perşembe gününden itibaren getirilmeye başlanacak. En çok merak edilen ise fiyatları oldu.