2016’nın bitmesine sayılı günler kala Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gelecek yıla dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye açısından bu yılın diğer yıllara göre çok farklı geçtiğini belirten Tüfenkci, özellikle 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve buna karşı gerçekleştirilen sivil direnişin ülke tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Darbe girişiminin ardından ekonomik hayatın sekteye uğramadığına dikkati çeken Tüfenkci, “Bütün gece darbecilerle mücadele eden bu insanlar sabah kalktıklarında dükkanlarının, üretimlerinin, fabrikalarının başına geçtiler. Piyasaları hiç durdurmadan, aksaklığa mahal vermeden ekonomiyi de ayakta tutarak, şanlı bir direniş gösterdiler. Bunun için 2016 çok manidar bir yıl oldu” diye konuştu.
Türkiye’nin küresel ekonomik sisteme entegre bir yapıda olduğunu aktaran Tüfenkci, şöyle devam etti: “Türkiye’yi dünya piyasalarından ayrı düşünmemek lazım. Esasında baktığımızda 2009 krizinden sonra dünya ticaretinin toparlanamadığını gördük ve dünya ticaretinin daralan bir seyir izlediğini fark ettik. Bu noktada Türkiye de bundan ayrı düşmedi. 2015 yılında yüzde 4’lük büyümeyle beraber ilk ve ikinci çeyrekte büyüyen bir Türkiye var. Maalesef 3. çeyrekte büyüme trendini durdurmuş bir Türkiye gördük ama 2016’nın son çeyreğinden itibaren yine Türkiye’nin büyüme trendine girmiş olduğunu göreceğiz. 2017’de de yüzde 5’lik bir büyümeyi bütün olumsuzluklara ve beklentilere rağmen yakalayacağız. 2017’nin 2016’dan daha iyi geçeceği muhakkak.”
Bakan Tüfenkci, açıkladıkları tedbir, destek ve teşvik paketlerine işaret ederek söz konusu paketlerin olumlu yansımalarının 2017’de görülmesini beklediklerini söyleyerek, şunları kaydetti: “Özellikle son açıkladığımız teşvik paketiyle beraber gerek istihdam desteği gerek SGK primini paylaşmak üzere yapmış olduğumuz destekler bizim reel sektörün canlandırılması noktasında beklentimiz. Dolayısıyla 2017’nin hem reel sektörün canlandırılması hem ihracatın hem üretimin artırılması hem de yeni pazarlara açılım noktasında farklı bir yıl olacağını düşünüyorum. Küçük esnafımızı ezici rekabetten koruma adına kredi desteklerimiz artarak devam edecek. Bu noktada daha önce açıkladığımız esnafın şiddetle beklediği işsizlik fonundan tutun da sicil affına kadar birtakım düzenlemeleri de kısa zamanda hayata geçireceğiz.”
ŞİRKET KURULUŞLARI BASİTLEŞTİ
Özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında şirket kuruluşlarını basitleştirdiklerini vurgulayan Bülent Tüfenkci, şöyle konuştu: “Şirket kuruluşlarını bir güne, maliyetlerini 876 liraya kadar düşürdük. Özellikle vatandaşlarımızın talebi vardı, çeke itibar kazandırılması... Onunla ilgili düzenlemeyi yaptık, meclisten geçirdik. İnşallah Ocak 2017’den itibaren uygulanmaya başlanacak. Karekodlu çek sistemine geçtik. Burada karekod ile esnafımız, tacirimiz çek verenin künyesini, geçmişini görecek. Hangi bankalarla ne kadar çalışıp, ne kadarını ödediğini ödemediğini görecek. Hapis cezasını geri getirdik. Bu tacirlemizin beklediği bir husustu.”
İTO BAŞKANI ÇAĞLAR: YENİ BİR BÜYÜME ATAĞI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, “2017 yılında yürürlüğe girecek olan istihdamdan, üretime, ihracattan, finansmana kolay ulaşıma kadar alınan diğer tüm tedbirlerle birlikte yeni bir büyüme atağı başlatabiliriz” dedi. Çağlar, hem dünya hem de ülke tarihinde iz bırakan bir yılın geride kaldığını, dünyada beklenmedik seçim sonuçları, petrol fiyatlarındaki düşük seviyeler ve faiz tartışmalarının reel ekonominin önüne geçtiğini, gelişmekte olan ülke paralarının değer kaybettiği bir yıl olduğunu söyledi.
BİRKONFED BAŞKANI ÜNAL: KALKINMA YILI OLACAK
BİRKONFED İş Dünyası Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Ünsal, 2016’da Türkiye’nin çok sayıda olayla karşı karşıya kaldığını, terör örgütlerinin hain girişimleri sonucu çok sayıda şehit verdiğini anımsatarak, “2016 Türkiye’nin istiklal ve istikbal mücadelesi verdiği yıl olmuştur” dedi. Ünsal 2017’den en büyük beklentilerini ise yeni anayasa çalışmalarının bitirilmesi ve başkanlık sistemi olarak açıkladı. Ünsal, “Ülkemizin ekonomik olarak güçlenmesi ve hantal bürokrasiden kurtulması için başkanlık sistemi kaçınılmazdır” diye konuştu.
İSO BAŞKANI BAHÇIVAN: ODAĞIMIZ ÜRETİM
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek yıl için hükümet kanadında “üretim ekonomisi ve sanayinin ekonominin temel dinamosu olması” anlayışının sanayiciler için olumlu bir tablo olduğunu anlattı. Bahçıvan, şöyle devam etti: “Özellikle sanayinin, üretimin tekrar odak noktaya getirileceği konusunda son haftalarda arka arkaya Ankara’dan duymuş olduğumuz tedbirler, bizleri 2017 yılı adına umutlu kılıyor. Olumsuzluklar bir tarafta dursa da, üretime yönelik çıkan bu yeni kanunların her birinin ben anlamlı olduğunu ve karşılığının olacağını düşünüyorum.’’
MÜSİAD GENEL BAŞKANI OLPAK: YENİ ANLAŞMALAR İMZALANMALI
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, yılın 3. çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,3 azalan ihracata paralel olarak, bu dönemde GSYİH tablosundaki mal ve hizmet ihracatının yüzde 7 azaldığı görüldüğünü belirterek, “Bu tabloda Rusya ve Irak gibi önemli ihracat pazarlarımızda yaşanan daralmanın etkisi hissediliyor. Önümüzdeki dönemde bu kayıpların telafi edilmesi ve dış talebin arzulanan düzeye çekilebilmesi için, ihracatçılarımızın yeni pazarlara açılımını kolaylaştırmak amacıyla yeni serbest ticaret anlaşmaları imzalanmalı” dedi.
ASKON GENEL BAŞKANI KOCA: SORUNLARI AŞACAĞIZ
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, “2017 hem sorunları hem de tuzakları aşma yılı olacak” diyerek, 2017’de, gündemdeki sistem değişikliğini halletmiş, yurt içinde terörü kabul edilebilir eşiğin altına indirmiş, Suriye’de barış imkanının oluşmasına vesile olmuş ve küresel siyasette çok daha rahat iletişim kurulabilir bir zeminde yer bulmuş bir Türkiye beklediklerini ifade etti. Koca, “2016’nın son yarısındaki ekonomik performansın, 2017’nin ilk yarısında tersine dönecek şekilde yeniden büyüme trendli bir hale geleceğini değerlendiriyoruz” dedi.