Vatandaşların merakla beklediği ve son günlerde kafa karışıklığına sebep olan yeni düzenlemelerle birlikte ÖTV hesaplama robotuna haberimizden ulaşabilirsiniz. Şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren torba tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hemen hemen herkesin merakla beklediği kararla ilgili detaylarda netleşmeye başladı. Peki Ticari araçlarda ÖTV indiriminde son durum ne? 2016 ÖTV indirimi ne zaman yürülüğe girecek? İşte merak ettikleriniz ve konu hakkında bazı ayrıntılar...
ARAÇ ÖTV ORANLARI 2016
2016 Yılı güncel ÖTV (özel tüketim vergisi) oranları şu şekildedir.
Otomobil
Silindir hacmi 1600 cm³ altı: %45>
Silindir hacmi 1601 – 2000 cm³ arası: %90>
Silindir hacmi 2001 cm³ üstü: %145
Elektrikli Otomobiller (Hybrid hariç)
Motor gücü 85 kW ve aşağısı: %3>
Motor gücü 86 kW – 120 kW arası: %7
Motor gücü 121 kW ve üstü: %15
Kamyonet
İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cm³ altı: %15>
İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm³ altı : %15>
Sürücü dahil 9 kişilik koltuğu olup motor silindir hacmi 3200 cm³ aşağısı: %15>
Sadece elektrik motorlu olanlar: %10
Yolcu taşımacılığı (Sürücü dahil 10 ve üzeri yolcu alabilen)
Otobüs: %1>
Midibüs: %4>
Minibüs: %9
Motorsiklet
Motor silindir hacmi 250 cm³’ü geçmeyenler: %8>
Motor silindir hacmi 250 cm³’ü geçenler: %37>
Elektrikli motorsiklet
Motor gücü 20 kW’ı geçmeyenler: %3>
Motor gücü 20 kW’ı geçenler: %37
ÖTV'SİZ ARAÇ DÜZENLEMESİNDE SON DURUM
Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisi ödemeksizin araç alabilecek. Araç, 5 yıl sonra elden çıkarılması halinde, bu vergi ödenmeyecek.
DÜZENLEME YOLDA
Tasarıyla, trafik yoğunluğu içinde önemli bir paya sahip olan, çok büyük bir kısmının model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile tırların yenilenmesine yönelik düzenleme yapılıyor. Buna göre, söz konusu araçların, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019'a kadar ilk iktisabı ÖTV'den müstesna olacak.
ESKİ ARAÇLAR NE OLACAK?
Yenilenmeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme aktifinden çıkarılması gerekecek. Aksi takdirde yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler tahsil edilecek. Taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl geçmeden devri halinde, adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan; ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde ise bu düzenleme hükmünden yararlanandan ÖTV alınacak.
VATANDAŞA 3 ARAÇ SATIŞ SINIRI YOLDA
Vergi borçlarının yapılandırılmasının ardından araç satışına da sınırlama getiriliyor. Gümrük Bakanlığı'nın hazırlığına göre, vatandaşlar yılda 3’ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İşletmelerin de en az 3 yıl ruhsat sahibi olması gerekecek. Ayrıca vergi borçlarını yeniden yapılandırılmasıyla SGK primleri 36 ayda ödenebilecek.
ELEKTİRİKLİ ARAÇLARA TEŞVİK DÖNEMİ BAŞLIYOR
Elektrikli ve hibrit araçlar teşvik edilecek. Buna göre, elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amacıyla, bu araçların vergilendirilmesinde farklılaştırma adına vergi basamaklarında elektrikli motorlar için yeni bir alt birim açılıyor.
İLK İKTİSAP NEDİR?
İlk iktisap, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade eder.
ÖTV HESAPLAMA ROBOTU
Hesaplama robotunun kullanımı gayet basittir. Üst Tarafta bulunan “Araç Fiyatı” bölümüne alacağınız aracın fiyatını yazdığınızda başka bir tuşa basmadan sistem otomatik olarak alt kısımda alacağınız aracın ÖTV indirimli tutarını gösterecektir. ÖTV Hesaplama programı alacağınız aracın ÖTV indirimli fiyatını sıfır yanılma payıyla size gösterecektir.
Engelliler için sıfır araç alımında motor silindir hacmi 1.6 cc geçmeyen otomobiller için yüzde 45 ÖTV (özel tüketim vergisi) indirimi uygulanmaktadır. Otomobil bayileri Engelli sıfır araç hesapla sırasında bilerek ya da bilmeyerek ÖTV hesaplaması yaparken yanlış hesaplama yapıp araç alacak olan engellileri zarara uğratmaktadırlar. Bu tür suiistimallerin önüne geçmek adına ÖTV hesaplama robotunu devreye soktuk. Araç vergi indirimi hesaplama işlemi normal bir vatandaşın bilindik matematik hesabıyla içinden çıkacağı bir durum olmadığından hesaplama robotuna satın alacağınız aracın fiyatını yazmanız halinde saniyeler içinde size ÖTV indirimli tutarını verecektir.
2016 ÖTV HESAPLAMAROBOTU İÇİN TIKLAYIN...
Yukarda vermi olduğumuz linke tıklayarak açılan sayfada Araç Fiyatı, Aracın İndirimli Fiyatı alanlarını doldurarak ÖTV hesaplamanızı yapabilirsiniz...
ÖTV VERGİSİ NEDEN ALINMAYA BAŞLADI?
1- Avrupa Birliği vergi mevzuatına uyum sağlamak.
2- Gümrük Birliği nedeniyle kaldırılan gümrük vergilerinin neden olduğu gelir kayıplarını telafi etmek.
3- Dağınıklık arzeden on altı çeşit vergi ve fonun kaldırılarak yerine tek bir vergi getirmek suretiyle vergide kolaylık, basitlik sağlamak.
4- Mükellefinin, kaldırılan vergilerde olduğu gibi milyonlarca alıcı yerine, sınırlı sayıda ithalatcı ve üretici olması nedeniyle, takibini daha kolay hale getirmek, vergi kayıp ve kaçağını azaltmak, vergi toplama giderlerini indirmek.
5- Ötv'yle birlikte 60 katrilyonluk vergi gelirleri içinde 15 katrilyonluk payı bulunan 16 çeşit vergi ve fon kaldırılarak 15 katrilyonluk tek bir vergi Ötv geldi.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli listelerde hangi mallar vardır ?
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli 4 (dört) adet liste vardır.
(I) sayılı listenin A cetvelinde; akaryakıt ürünleri, doğal gaz, LPG ve benzerleri,
(I) sayılı listenin B cetvelinde; akaryakıta katılabilen solvent ve benzol türü ürünler ile madeni yağlar,
(II) sayılı listede; kayıt ve tescile tabi olan ile tabi olmayan kara, deniz ve hava taşıtları,
(III) sayılı listenin A cetvelinde; kolalı gazozlar ve alkollü içkiler,
(III) sayılı listenin B cetvelinde; tütün ve tütün mamulleri,
(IV) sayılı listede; dayanıklı ve lüks tüketim malları yer almaktadır.
Otomobillerden, Ötv (Özel Tüketim Vergisi) neye göre hangi miktarda alınmaktadır?
Motor silindir hacmi 1600 cm3’e (1600 hariç) kadar olan binek otomobillere yüzde 37, 1600-2000 cm3 (2000 hariç) arasında olanlara yüzde 60, 2000 cm3 ve üzerindeki otomobillere ise yüzde 84 ÖTV uygulanıyor. Torba Kanunda da motor gücü 85 kilovatı geçmeyen binek otomobillere yüzde 37, 85-120 kilovat arası olanlara yüzde 60, 120 kilovatı geçenlere ise yüzde 84 ÖTV öngörülmüştü.
ÖTV NEDİR?
Ötv, açılımıyla özel tüketim vergisi, ilk olarak Avrupa Birliği kalite standartları baz alındığı için 2002 yılında yasalaşarak yürürlüğe girmiş bir vergi türüdür. Bu vergi türünün diğerlerinden farkı gayrimenkul ürünlerin üzerinden belirli oranlarda alınıyor olmasıdır. Bu vergi oranı da yıldan yıla farklılık göstererek karşımıza çıkmaktadır.
Yıllar geçtikçe ekonominin canlanmasına ve kişi başına düşen milli gelirin de artmasına paralel olarak özel tüketim vergisinin alım oranlarında da artmalar söz konusu olmaktadır. Başlıca ötvye giren kişisel eşyalar arasında otomobil, motosiklet, tır, kamyon ve benzeri motorlu araçlar, mücevher, elmas yahut buna benzer başka değerli takılar, tüfek, tabanca gibi silahlar başlıca ötv uygulamasına dâhil olan vergiden sorumlu gayrimenkul yatırımlara örnek olarak değerlendirilebilir.
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren 2016 ÖTV hesaplama ve son yapılan ÖTV düzenlemeleri merak konusu oldu. Şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren torba tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Peki Ticari araçlarda ÖTV indiriminde yeni düzenlemeler neler? ÖTV hesaplama nasıl yapılır? 2016 ÖTV indirimi ne zaman yürülüğe girecek?