2016 Kurban kesim yerleri neresi? Kurban kaç kişi ile kesilir?

Kurban Bayramına sayılı günler kala vatandaşlarda 2016 kesim yerlerini merak etmeye başladı. Siz de yazımızdan İstanbul kurban kesim yerlerini bulabilir merak ettiklerinizi takip edebilirsiniz. Peki bayrama kısa bir süre kala kaç kişi ile kesim yapılır? Hayvanı keserken dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir? İşte merak ettikleriniz ve bayram öncesi tüm sorularınızın yanıtı...

2016 Kurban Bayramı’na artık çok az bir gün kaldı ve vatandaşlar kesim yerlerini merak ediyorlar. Kurbanlık için araştırma yapan vatandaşlar bir yandan da kesim yerlerini yazımızda bulabilirler. İstanbul Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ise 2016 İstanbul kesim yerlerini açıkladı. 2016 yılında bayram (Arefe) günü 11 Eylül pazar günü Kurban bayramı 1.günü 12 Eylül pazartesi,  2.günü 13 Eylül salı, 3.günü 14 Eylül çarşamba, 4.günü 14 Eylül perşembe olacak. Verilen tarihlerde vatandaşlar kurbanlarını kesebilecekler.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Kurban Bayramı (Arapça: عيد الأضحى; 'Īd al-'Adhā, Farsça: عید قربان; Eid-e Gorbān), Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

KURBAN EDİLEBİLECEK HAYVANLAR

“Kurban olabilecek hayvanlar: Deve, sığır (inek, öküz, manda) ve davar (koyun, keçi) cin-sinden hayvanlardır. Bunların hem erkek hem dişisi kurban olabilir.” (Sünen-i Ebu Davud) “Kurban edilecek hayvanlar, koyun, keçi, sığır, manda ve devedir.” (Fetava-i Hindiyye)

Sadece davar, sığır ve deveden kurban olur. Davar denince koyun, keçi; sığır denince de, inek, boğa, manda, dana, düve, tosun anlaşılır. Dişi hayvan da, erkek hayvan da kurban olur. Koyunun erkeği ve beyazı siyahından çok olanı, keçinin dişisi daha sevabdır. Kıymetleri eşitse, koyun, sığırdan daha sevabdır. Yünü kırkılmış koyunu kurban etmek mekruhtur. Davarın 1, sığırın 2, devenin 5 yaşını geçmesi gerekir. 6 ayı geçen kuzu, iriyse kurban olur. Bir gözü görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin yarısı yok olan, kulağının veya kuyruğunun çoğu olmayan, bir ayağı kesik veya ölmek üzere olan hasta hayvan kurban olmaz. Eti yenen vahşi hayvandan kurban olmaz. Yabani öküz [buffalo], yabani deve [lama] ve yabani koyundan da kurban olmaz. Melez ise, anaya itibar edilir. Mesela yabani bir koçla, evcil bir koyundan meydana gelen yavru kurban edilir. Tersi, yani bir erkek keçi [teke], bir geyikle çiftleşse, meydana gelen yavru, kurban edilmez. Anası evcil ise, yavrusu kurban edilebilir.

KURBAN NASIL KESİLİR?

Önce diz boyu çukur kazılır. Kurbanın gözleri tülbentle bağlanır. Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. Boğa, tosun gibi büyük baş hayvanların kolay kesilebilmesi için çengele asılması caizdir. Boğazı çukurun kenarına getirilir. İki ön ve bir arka ayakları, uçlarından bir araya bağlanır. Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra, bismillahi Allahü ekber diyerek, deveden başka hayvanın, boğazından kesilir. Bismillahi derken, h’yi belli etmek gerekir. Belli edince, Allahü teâlânın ismi olduğunu düşünmek lazım olmaz. h’yi açıkça belli etmezse, Allahü teâlânın ismini söylediğini düşünmek gerekir. Bunu da düşünmezse hayvan leş olur, yenmez. Bismillahirrahmanirrahim demek de caizdir. Fakat evlâ olanı, (Bismillahi Allahü ekber) demektir.

Besmele çekilince, hemen kesmek şarttır. Besmele çektikten sonra bıçağı bilerse, Besmeleyi tekrar etmesi gerekir. Besmele çektikten sonra, hayvan yerinden kalkarsa, yatırdığı zaman tekrar Besmele çekmesi gerekir; fakat bir kelime söylemek, bir lokma yemek ve bir yudum su içmek gibi az bir ara vermenin zararı yoktur. Besmele çektikten sonra, elindeki bıçağı bırakıp, başka bir bıçak alsa, Besmeleyi tekrar çekmesi gerekmez. Bir hayvan için Besmele çekildikten sonra, onu bırakıp başka bir hayvan kesilecek olsa, Besmeleyi tekrar çekmek gerekir.

Arka arkaya birkaç hayvanı boğazlayacak kişinin, hepsi için ayrı ayrı Besmele çekmesi gerekir; fakat hayvanları, üst üste yatırıp kesecek olsa, bir Besmele kâfidir. Bir hayvanı iki kişi kesse, ikisinin de Besmele çekmesi gerekir. Besmele unutulursa zararı olmaz. Kasten Besmelesiz kesmek haramdır. Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir.

Şafii’de, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır. Gırtlak düğümünün tamamı vücut tarafında kalırsa, kesilen hayvan yenmez. Kurban kesenin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir. Erkek ve kadın Müslümanın, cünübün, delinin, bunağın, çocuğun ve sarhoşun Besmeleyle kestiği hayvan yenir. Ehl-i kitabın [Hristiyan veya Yahudi'nin] kestiği de yenir. Fakat ehl-i kitaba kurban kestirmek mekruhtur. Dilsiz ve sünnetsizin, hayvan kesmesi mekruhtur.

Solak bir kimsenin, sol eliyle kurban kesmesinde mahzur yoktur. Temiz işleri yaparken, sağdan başlamak sünnet-i zevaiddir, yani müstehabdır. Bir özürle soldan başlamak mekruh olmaz. Yani sol elle kesilen hayvan ve kurban yenir. Bir ihtiyaç varsa, kurbanı bayıltıp kesmek caizdir. Başını bir kerede koparıp kesilen de yenir; fakat öyle kesmek günah olur. Hayvanı ensesinden kesmek haramdır; ama eti yenir. Kurban hayvanını yüzmek için, şişirmek caizdir.

İSTANBUL KURBAN KESİM YERLERİ

İstanbul'da Kurban satış ve kesim yerleri belli oldu. İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bugün İstanbul'da kurban satış ve kesim yerlerini resmi web sitesinden duyurdu.

İstanbul Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun 39 ilçede belirlediği kurban satış ve kesim yerlerin listesine ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız;

2016 KURBAN KESİM YERLERİ İÇİN TIKLAYIN...

İstanbul'da Kurban satış ve kesim yerleri belli oldu. İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bugün İstanbul'da kurban satış ve kesim yerlerini resmi web sitesinden duyurdu.

KURBAN ETİ KİMLERE VERİLİR?

İslâm âlimlerinin çoğunluğu kurban etinin üç çeşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesini, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesini, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılmasını tavsiye ederler. Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de bir sakınca görülmemiştir. Bu konuda kesin bir sınır yoktur.

KREDİYLE KURBAN KESİLİR Mİ?

Kurban bayramında kurban kesecek kimse, durumu müsaitse kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine hiç bir şekilde engel teşkil etmez. Fakat faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Kendi imkanlarıyla kurban kesemeyecek olanların faizli borçlanarak kredi çekerek kurban kesmesi dinen uygun değildir.

Kurban Bayramına sayılı günler kala vatandaşlarda 2016 Kurban kesim yerlerini merak etmeye başladı. Siz de yazımızdan İstanbul kurban kesim yerlerini bulabilir merak ettiklerinizi takip edebilirsiniz. Peki dinimizde kurban kaç kişi ile kesilir? Kurban keserken dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kurban eti nasıl dağıtılmalı? Kurban etini pay ederken dikkat edilmesi gerekenler

Güncel Haberleri