2016 DGS tercih robotu işlemleri | ÖSYM tercihleri ne zaman başlayacak? Kılavuz yayınlandı

ÖSYM, DGS 2016 Tercih robotu ve tercih tarihleri hakkında açıklama yaptı. Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı. Adaylar ise şimdi merakla sonuçları tararken tercih tarihlerinin ne zaman başlayacağını aramaya başladı. osym.gov.tr adresi üzerinde yer alan tercih kılavuzu ile tercihler hakkında detaylara ulaşabilirsiniz. İşte ayrıntılarıyla tüm işlemler.

2016-DGS tercih işlemleri, Ağustos - Eylül 2016 tarihleri arasında ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Tercihlerle ilgili bilgilere aşağıdaki bağlantılardan erişilebilecektir. Peki DGS tercih robotu hakkında adaylar neler biliyor? Tercihler ne zaman başlayacak? İşte konu hakkında bazı ayrıntılar...

Dikey Geçiş Sınavı hakkında ÖSYM'den son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. Adaylar; 2016-DGS puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

DGS KONTENJAN TABAN PUANLARI

İki yıllık meslek yüksekokullarıyla açıköğretim önlisans programlan mezunlarına dört yıllık ve üzeri lisans programlarına giriş hakkı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) bugün gerçekleştirildi. Sabah 9.30'da başlayıp 140 dakika sürdü. Sınavda adaylara, sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testinde, toplam 120 soru soruldu. DGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) bir açıklama yapılmadı. Ancak Ağustos ayının ilk haftası sonuçların açıklanacağı, yerleştirmelerin de sonraki iki hafta içerisinde gerçekleştirileceği öngörülüyor.

DGS'de adaylara kendi alanlarının devamı niteliğindeki bölümlere geçiş hakkı tanınıyor. Bu programlardan bazıları şöyle:

ADALET: Hukuk

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ: Elektrik, Elektrik-Elektronik, Enerji Sistemleri, Fizik, Nükleer Enerji mühendislikleri.

ANESTEZİ: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

AŞÇILIK: Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyatetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi

BALON PİLOTLUĞU: Pilotaj

BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ: Basın ve Yayın, Fotoğraf ve video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Tasarımı, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık, iletişim, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, Medya ve iletişim, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık ve Halkla ilişkiler

ÇOCUK GELİŞİMİ: Çocuk Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği

DEĞİRMENCİLİK: Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi

DİYALİZ: Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

FİZYOTERAPİ: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

FOTOĞRAFÇILIK VE KAMERAMANLIK: Fotoğraf, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Sanatlar ve İletişim, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

İLK VE ACİL YARDIM: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri

DGS SONUÇLARI AÇIKLANDI

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde; testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları, ön lisans başarı puanı, 2016-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

DGS TERCİH ROBOTU

Dikey Geçiş Sınavına giren adaylar sonuçların açıklanması ile birlikte tercih işlemlerini yapmaya başlayacaklar. Peki DGS tercih robotunda neler var? Tercihler nasıl ve nereden yapılacak? 016 DGS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr) internet adresinden yapılacaktır. Adaylar tercihlerini, TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır.

DGS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN...

Yukarda yer alan linkten 2016 DGS tercih robotuna ulaşabilir ayrıntıları yazımızdan takip edebilirsiniz. 

DGS TERCİHLERİ

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

TABLO 1 LİSANS PROGRAMLARI...

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

TABLO 2 ÖN LİSANS DGS LİSANS PROGRAMLARI

Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

DGS 2016 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN...

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır. Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz.

DGS YERLEŞTİRME

Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2016-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2016-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

EK YERLEŞTİRMELER

2016-DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Bu durumda adaylar, 2016-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet adresinden öğreneceklerdir. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacaktır. Sonuçlar açıklandıktan sonraki 3 gün içerisinde adayların yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur.

Binlerce adayın merakla beklediği Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, DGS 2016 Tercih robotu ve tercih tarihleri hakkında açıklama yaptı. ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı. Adaylar ise şimdi merakla sonuçları tararken tercih tarihlerinin ne zaman başlayacağını aramaya başladı. Siz de yazımızdan osym.gov.tr adresi üzerinde yer alan tercih kılavuzu ile tercihler hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

2016 DGS taban puanları ve yerleştirme esas kriterleri / ÖSYM son dakika haberi
2016 DGS sonuçları sorgulama sayfası - ÖSYM sonuç sayfası...
2016 AÖF kayıt yenilemede değişiklik yapıldı | Gerekli şartlar ve harç ücretleri | Son dakika haber

Güncel Haberleri