2016 DGS sonuçları sorgulama sayfası - ÖSYM sonuç sayfası...

2016 DGS sınav sonuçları sorgulama ekranına haberimizden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. ÖSYM tarafından açıklanan Dikey Geçiş Sınavı sonuçları adaylar tarafından öğrenilmeye başlandı. 21 Ağustos'ta yapılan sınavın geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sınava giren adaylar sonuçları osym.gov.tr adresinden şifreleri ve TC kimlik numaraları ile birlikte öğrenebiliyorlar. 2016 DGS sonuçları hakkında son dakika haberleri ve detaylar...

ÖSYM tarafından 21 Ağustos Pazar günü yapılan DGS sınavının sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Adaylar merakla DGS sonuçlarını beklerken kurum tarafından yapılan son dakika açıklamasında gecikmenin cevap anahtarında bulunan silgilerden kayanaklandığı bildirildi. Siz de yazımızdan merak ettiğiniz Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarını sorgulatabilir ÖSYM sonuç sayfasına ulaşabilirsiniz. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.

ÖSYM Dikey Geçiş Sınavı'nı 21 Ağustos'ta gerçekleştirdi. Sınava giren önlisans öğrencileri, Dikey Geçiş Sınavı'nı kazanarak, lisans öğrencisi olarak eğitimini devam etmek ve dört yıllık eğitim programından mezun olabilmek. Adaylar merakla sonuçları beklerken haberimizde yer alan linkten sorgulama ekranına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sonuçları merakla bekleyen adaylar bundan sonraki sürecin nasıl ve ne şekilde işleyeceğini araştırmaya başladı. Sınav sonuçlarının ardından adaylar tercih işlemlerini yapacaklar. Ancak kafa karıştıran nokta ise tavan ve taban puan uygulaması oldu. DGS’de taban ve tavan puan yoktur, puanınızı her yıl net ortalamalarına göre değişen alan taban puanı,sayısal ve sözel netleriniz(gene her yıl değişen net puanıyla çarpılarak) ve ÖBP’niz oluşturur.

DGS SONUÇLARI AÇIKLANDI

21 Ağustos günü yapılan DGS sınavının üzerinden bugün tam 1 ay geçti. Adaylar merakla sonuçları beklerken ÖSYM internet sitesi üzerinden sorgulama yapmaya başladılar. Kurumun Twitter adresinden ise bir açıklama yapıldı. O açıklamada 2016 DGS sonuçlarının bayramdan sonra yapılacağı ifade edildi. Adaylar ÖSYM sonuç sayfasına ve açıklanan tüm sınavlar listesine yazımızdan yer alan linkten ulaşabilirler. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde; testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları, ön lisans başarı puanı, 2016-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.

2016 DGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN...

ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

"GECİKMENİN SEBEBİ SİLGİ TOZU"

DGS sonuçları için son açıklama YÖK üyesi Abdullah Çavuşoğlu tarafından yapıldı. Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak kitapçıklar arasına sıkışan silgi tozlarının tarayıcılar üzerindeki negatif etkilerinden dolayı sonuçların geçiktiğini, çalışmalara devam edildiğini ve cuma gününe yetiştirilmeye çalışıldığı açıkladı.

DGS TERCİHLERİ BAŞLADI

Başvuru tarihleri açıklandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi kendi sitesinden duyuru yaptı.

Başvuru tarihi: 30 Eylül 2016

Son başvuru tarihi: 7 Ekim 2016

33 gün sonra Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı, yeni bir süreçe geçiş yapıldı. Sınav kadar zor olan bu süreçte, adayların tercih konusunda dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Birçok aday, sınavı başarılı geçmesine rağmen, yerleştirme konusundaki hatalardan ötürü, herhangi bir üniversiteye giriş yapamıyor.

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Sınav sonuçların bekleyen öğrencileri bir taraftanda tercih stresi sardı. Öğrenciler sonuçlara göre tercih işlemlerini yapacaklar. Peki tercihler nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir?

DGS’nda taban ve tavan puanı olayı yok. Puanlar her yıl net ortalamalarına göre değişen alan taban puanı sayısal ve sözel netlerinize ve ÖBP ile oluşur. Her yıl değişiklik gösterme ihtimali olsa da son yıllarda 30 tercih hakkı bulunmaktadır.

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmaz. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

EK YERLEŞTİRMELER 

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır. Bu durumunda adaylar, 2016-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet sitesinden öğreneceklerdir. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacaktır. Sonuçlar açıklandıktan sonra adayların sonuç belgelerinde belirtilecek tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Adaylara ayrıca yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmaz.

KONTENJAN SAYILARINDA ARTIŞ VAR

Geçmiş yıllarda her üniversitenin %10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen DGS de kontenjanlar son derece azdı. Fakat özellikle 2009 yılından sonra Türkiye'de açılan yeni üniversiteler ve artan öğrenci kontenjanları dolayısıyla DGS kontenjanları da paralel olarak artmıştır. Ayrıca birçok ildeki üniversitelerde Açık Öğretim Fakültesi dışında Uzaktan Eğitim sisteminin de devreye girmesiyle sınav kontenjanı giderek yükselmektedir.

DGS NEDİR NE ANLAMA GELİYOR?

Dikey Geçiş Sınavı, önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına ÖSYM'ce yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nı (DGS) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler. DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika).ÖSS'nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan DGS bu yönüyle ALES ile benzerlik göstermektedir.

2016 DGS sınav sonuçları sorgulama ekranına haberimizden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. ÖSYM tarafından açıklanan Dikey Geçiş Sınavı sonuçları adaylar tarafından öğrenilmeye başlandı. 21 Ağustos'ta yapılan sınavın geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sınava giren adaylar sonuçları osym.gov.tr adresinden şifreleri ve TC kimlik numaraları ile birlikte öğrenebiliyorlar. er.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

2016 DGS taban puanları ve yerleştirme esas kriterleri / ÖSYM son dakika haberi
ÖSYM DGS tercih tarihleri belli oldu | 2016 tercih robotu (Son dakika haberleri)
ÖSYM 2016 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi (Eğitim Haberleri)

Güncel Haberleri