Enerji, uyku ve sindirim konusunda uzmanlaşan beslenme uzmanı Cassandra Barns, insanların yaşlandıkça ihtiyaçları doğrultusunda beslenme alışkanlıklarının değiştiğinin altını çiziyor, buna uygun ömür boyu beslenme planı sunuyor. Her besinin vücutta belirli fonksiyona sahip olduğunu kaydeden Barns, 20’li yaşlarda yenilen abur cuburların tüm yaşamı etkilediğini belirterek 10’ar yıllık önerilerde bulunuyor.
YİYİN AMA SAĞLIKLI YİYİN
20’li yaşlar: En aktif olduğunuz yıllarınızdır ve metabolizmanız çok hızlı çalışır. Bu nedenle fazla yiyebilirsiniz ama yediklerinize dikkat etmek şartıyla. Kalorilerin çoğunun kepekli tahıllar, sebzeler, meyve, balık, yumurta ve baklagiller gibi besleyici gıdalardan geldiğinden emin olun. İşlenmiş gıdalara güvenmeyin zira ileride sağlık sorunlarına yol açabilir. Ekstra enerjiye sahip olmak istiyorsanız B vitamini alabilirsiniz. Eğer sivilceniz varsa bu, beslenmenizde bazı yiyeceklerin eksik olduğunun işareti olabilir. Biftek, susam tohumu, nohut ve istiridye gibi çinko bakımından zengin gıdaları tüketebilirsiniz.
STRESLE MÜCADELE BAŞLIYOR
30’lu yaşlar: Çocuk sahibi olmak istiyorsanız bu dönemi doğurganlığınızı koruyarak geçirmeniz gerekiyor. Örneğin sigara ve içki içmeyi bırakmanız gerekiyor. Bu sadece kadınlar için değil erkekler için de gerekli. Sperm sağlığı için erkeklerin beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Hayat 30’lu yaşlarda daha stresli geçer. Stresle baş etmenize yardımcı olmak için sağlıklı beslenip abur cuburdan kaçınmanız gerekiyor. Ayrıca günün her öğününde protein açısından zengin gıdalar yiyerek kan şekerinizi dengelemeniz şart. B vitamini kullanmaya devam edin. Bu yaşlar ayrıca genellikle ilk kırışıklıkların görülmeye başladığı zamandır. Anti-aging antioksidanlar için sebze ve meyve alımınızı artırmaya odaklanın. Bu bir klişe olabilir ama ‘gökkuşağı’ renklerinde sebze ve meyve yemek, ihtiyacınız olan tüm antioksidanları almanın en iyi yolu olabilir. Beslenmenize tatlı patates ve havuç gibi turuncu sebzeleri; çilek ve kırmızı lahana gibi kırmızıları ve morları eklediğinizden emin olun.
MAGNEZYUM ZENGİNİ BESLENMELİ
40’lı yaşlar: 40’lar da insan hayatında stresli geçer. Ayrıca kadınların menopoza, erkeklerin andropoza (erkek menopozuna) doğru ilerleyen hormon düzeyleri değişir. Stresli olduğunuzda magnezyum seviyeleri tükenebilir, bu nedenle daha fazla magnezyum almak için yeşil yapraklı sebzeleri bol miktarda yiyin. Magnezyum hayati önem taşır; kas gevşetici, uyku ve hormon düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Bu arada yaşlanmanın ilk belirtileri görülebilir. Eklemler ağrıyabilir, ciltte daha fazla çizgi ve kırışıklık görülür. Zerdeçalın yanı sıra renkli sebzelerdeki antioksidan bu değişikliklerin gecikmesine yardımcı olabilir. Bu arada karaciğerinize dikkat. Olumsuz etkisini 20’yi yaşlarınızdan daha fazla göreceksiniz. Koyu yeşil sebzeler, soğan ve sarımsak; brokoli, lahana ve lahana karaciğer sağlığı için faydalı.
KALP VE GÖZ SAĞLIĞINA DİKKAT
50’li yaşlar: Kalp sağlığınıza önem verin. Çünkü hem erkek hem kadınlarda sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla düzenli egzersiz yapmak; az tuzlu, bol lifli ve antioksidanlar zengini sebze ve meyve tüketmek gerekiyor. Bu yaşlarda göz sağlığı da önemli. Gözlerinizin bozulmasını önlemeye yardımcı olmak için lutein bakımından zengin gıdalar tüketin. Onlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, kabak ve yumurta sarısı bulunuyor. Yaşlanma ve cilt hasarına karşı özellikle koruyucu olabilecek karotenoid sağlayan turuncu, sarı ve yeşil sebzeleri tüketmeniz gerekiyor. Kollajen takviyesi almak da yardımcı olabilir.
B12 VİTAMİNİNİ İHMAL ETMEYİN
60’lı yaşlar: Hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik gücü 60’lı yaşlarda bozulabilir. Kalsiyum ve D vitamini çok önemli. Deniz ürünlerinde bulunan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, sağlıklı göz, beyin ve kalp sağlığını korumak gibi vücudun çeşitli önemli rollerine sahip. Yaşlılar sinirleri, beyin fonksiyonlarını desteklemek ve vücudumuzun çevresindeki oksijeni taşımak için kırmızı kan hücreleri oluşturmak için gerekli olan B12 vitamini eksikliğine daha yatkın. B12’deki eksiklik, aynı zamanda vücutta homosisteinin oluşmasına, kalbe, beyne ve kemiklere zararlı etkilerle ilişkili bir maddeye neden olabilir. Yağlı balıklar ve kırmızı etler, doğal B12 kaynakları arasında.
‘BEYİN GIDASI’ YUMURTA ÖNEMLİ
70’li yaşlar: Yaşlandıkça kas gücünü kaybederiz. Hareket kabiliyetiyle ilgili problemler düşmeye kemik kırılmalarına yol açabilir. Aktif kalmak önemli. Yürüyüş yapmak, dans, tenis veya zevk aldığınız başka bir faaliyet eklem mobilitesinin yanı sıra kas gücünün korunmasına yardımcı olabilir. Enflamasyonu azaltmak ve eklemlerinizi esnek tutmak için yağlı balık alımını ve zerdeçal takviyelerini de sürdürebilirsiniz. Hafızanızı korumanız da gerekiyor. Omega-3 zengini yağlı balık yiyebilirsiniz. Sinir liflerini çevreleyen miyelin kılıfı için gerekli olan bir madde olan kolin içerdiği için yumurta da önemli bir ‘beyin gıdası’.