Sayıştay'ın hazırladığı raporda, vardiyalı çalışmayan ve kadrosunda 20 şoförü bulunan Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO), 24 saat üzerinden 23 şoförlü araç kiralamak için 3.1 milyonluk sözleşme imzaladığı tespit edildi.
Sayıştay, DMO Genel Müdürlüğü denetim raporunda merkez ve taşra teşkilatlarında vardiyalı çalışan bir üretim kurumu olmayan DMO’nun 24 saat üzerinden araç kiralamak için 3.1 milyonluk sözleşme imzaladığını açığa çıkardı. Rapora göre, DMO’nun hizmet alımları, bir önceki döneme göre yüzde 10 oranında artarak, 19,4 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın yüzde 34’ü koruma ve güvenlik, yüzde 27’si temizlik, yüzde 8’i taşıt ve araç kiralama , yüzde 20’si personel servisi, yüzde 8’i yükleme boşaltma işleri ve yüzde 3’ü diğer hizmet giderler oluşturdu.
KADROLU ŞOFÖRLER BOŞTA BEKLİYOR
Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, hizmet alımı tutarı içerisinde yer alan 3.1 milyonluk araç kiralama ile ilgili, vardiyalı çalışan bir kurum olmadığı halde genel müdürlük ve taşra teşkilatında 24 saat üzerinden binek araç kiralandığı kaydedilerek, şu tespitler yer aldı:
“3.1 milyonluk sözleşme: Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın Genel Müdürlük makamına yazdığı 28.07.2017 tarihli yazı doğrultusunda Yönetim Kurulunun iki yıl süreli 23 adet sürücülü araç kiralama hizmet alımı ihale süreci başlatıldı. İhale teklifleri ihale komisyonu tarafından 05.09.2017 tarihinde alındı. Teklifler üzerindeki değerlendirme 07.09.2017 tarihinde tamamlandı. Baltacı Turizm Taşımacılık Sanayi ve Tic. Ltd. Şti’nin vermiş olduğu 3.1 milyonluk teklif kabul edildi ve 20.09.2017 tarihinde sözleşme imzalandı.
Şoför gideri tutarın yüzde 66’sı: Hizmet alımına ilişkin hak ediş ödemeleri incelendiğinde çalışan şoförler ile kiralanan araçlar için ayrı ayrı faturaların kesildiği tespit edildi. Araç kira giderleri, toplam giderlerin yüzde 27 oranında olmasına rağmen, şoför giderlerinin yüzde 66 oranında olduğu görüldü.
Kadrolu şoförler çalışmıyor: Personel giderlerinin bu kadar yüksek olduğu kuruluşta ayrıca farklı bölgelerde 20 kadrolu şoförün çalıştığı, kadrolu şoförlerin, genelde stoklu çalışıldığı dönemlerde malzeme nakliyesinde kullanılan kamyon şoförleri olduğu, yapılan incelemelerde stok usulü çalışmaktan vaz geçildiği için kamyonların çok az çalıştırıldığı veya hiç çalıştırılmadığı tespit edildi.”
SAYIŞTAY: YENİDEN ANALİZ EDİN
Sayıştay denetçileri, genel müdürlük ve taşra teşkilatı için kiralanan binek araçlarla ilgili, “24 saat çalışma esasına göre (vardiyalı) çalışan bir üretim kurumu olmayıp normal mesai saatlerinde hizmet eden bir kuruluş olduğundan 24 saat üzerinden araç kiralamanın yeniden analiz edilmesi” önerisinde bulundu.
PERSONEL 3.2 MİLYONA TAŞINDI
Raporda ayrıca “personel taşıma hizmet alımı ihalesi” ile ilgili de önemli bir tespite yer verildi. Rapora göre, “Genel müdürlük personel taşıma işi için hazırlanan teknik şartname ve ekinde belirtilen güzergâhlarda çalışacak olan 25 adet (16-25 kişilik) midibüs, 4 adet (26 kişi ve fazlası) otobüs olmak üzere toplam 29 adet araç kiralaması ile ilgili ihale süreci 29.03.2018’de başladı. Demirhan Turizm Sanayi Taşımacılık Tic. Ltd. Şti.nin 3.2 milyonluk teklifi kabul edilerek iki yıllık sözleşme imzalandı.”
Sayıştay, servis güzergâhları ve bu güzergâhlarda ikamet eden personeller belirlenirken, hizmet alacak personel sayısı ile çalışacak servis araçlarının yolcu kapasitelerinin birbiri ile uyumlu olmadığını tespit etti.
Raporda, “Personel sayısı 15 ve 15’den az olan 15 adet güzergâh olduğu ve bu hatlarda 10-17 kişi kapasiteli minibüsler ile verilebileceği halde 16-25 kişi kapasiteli midibüsler ile hizmet verildi. Ankara Ticaret Odası’na göre 10-17 kişi kapasiteli minibüslerin bir günlük kira bedeli 385 TL iken 16-25 kişi kapasiteli midibüslerin bir günlük kira bedeli 456 TL’dir. Dolayısıyla yaklaşık maliyetin olması gereken tutardan daha fazla hesaplandı” denildi.