İstanbul'da 11 Şubat Perşembe günü sıcaklık 17 derece iken 12 Şubat Cuma günü 15 drece birden düşerek 2 dereceye düştü. Meteoroloji'den peş peşe gelen uyarılardan sonra sosyal medya kullanıcılarının gündeminde '1987 benzeri bir kış yaşanabilir mi? Kar yağışı yoğun mu olacak?' soruları var. Pek çok uzman bu yıl 1987 yılında yaşanan kış mevsimi gibi soğuk günlerin yaşanacağının söyledi. Peki 1987 kışı nasıldı? Mart 1987 kışında neler oldu? İşte 1987 yılının Şubat ayında başlayıp Mart sonuna kadar İstanbul'u esir alan efsane kış hakkındaki tüm detaylar...
EFSANE 1987 KIŞINDA NELER OLDU?
1987'nin efsane kışı Şubat ayında başlayıp, Mart ayına kadar devam etmişti. Adeta 1987 kışı İstanbul'u vurup geçmişti. İstanbul'da 18 saat kar yağmış ve kar kalınlığı neredeyse 1 metreyi bulmuştu. Saatlerce süren kar yağışı hayatı felç etmiş, Belgrad Ormanı'ndan geldiği düşünülen kurtlar bile şehre inmişti.
1987'de bir gecede İstanbul karla kaplandı. Okulların kapandığı, belediyenin insanlara su ve ekmek dağıttığı kış asla unutulmadı.
1987 KIŞINDA NE KADAR KAR YAĞDI?
İstanbul’da her şey 4 Mart 1987 gecesi başladı. Meteoroloji 4 Mart için 9 derece sıcaklık tahmini yaptı. Fakat beklenmedik bir şekilde o gece sıcaklık -5 dereceye kadar düştü ve günlerce süren yoğun bir kar yağışı başladı. Ani sıcaklık düşüşü kar yağışı ve tipiye sebebiyet verdi. Fakat herkes gelip geçici bir hava basıncı değişimi yüzünden böyle bir şey olduğunu düşündü.
Takvimler 4 Mart 1987’yi göstermekteydi. Meteoroloji o gün İstanbul’da hava sıcaklığının 9 derece olacağını duyurmuştu.
6-7 Mart gibi kar biraz hafifledi. İnsanlar her şey normale dönüyor diye düşünürken 8 Mart sabahı tekrardan inanılmaz bir tipi başladı.
TRT KESİNTİSİZ YAYINYAPTI
TRT, herkes tüm gün eve hapis olduğu için tam gün yayın yapma kararı aldı. Yayınlar Erkan Sürmen Konseri, Olağanüstü Olaylar, Çiçek Kız, dış kaynaklı müzik, Muazzez Abacı Konseri ve Televizyonda Sinema ile gece yayınına kadar kesintisiz olarak sürdürüldü.
YEŞİLKÖY HAVAALANINDA 86 CM KAR
5 Mart akşamı haberlerinde TRT muhabiri Yeşilköy Havaalanında meteoroloji müdürü ile birlikteydi, kar kalınlığını canlı yayında 86 cm olarak ölçtüler. Aralıksız yağan tipiye bir de gök gürültüsü eklenmişti. Aralıksız yağan tipi İstanbul'u esir almıştı.
İSTANBUL'DA GÜNLERCE ELEKTRİK VE SU KESİNTİSİ YAŞANDI
Yoğun kar ve tipi nedeniyle elektrikler kesildi. Bazı yerlere günlerce elektrik verilemedi.
26 KİŞİ DONARAK HAYATINI KAYBETTİ
Soğuk nedeniyle İstanbul’da 26 kişi hayatını kaybetti. İlk defa bu kadar kişi soğuk hava yüzünden hayatını kaybetmişti.
KURTLAR ŞEHRE İNDİ
Bir süre sonra yiyecek bulamayan kurtlar şehre indi. Aralıksız yağan kar yüzünden kurtlar da şehre inip yiyecek aramak zorunda kaldı.
Tüm eğitim kurumları 15 gün süreyle tatil edildi. Bu sebeple İstanbul'da öğrenciler yaz tatiline de geç başladı.
Poz üzerine Samet Aybaba, Ziya Doğan, Sinan Engin, Feyyaz Uçar, Ali Gültiken, Ulvi Güveneroğlu, Rıza Çalımbay; "yorum yok" diyor sadece. Sadece Metin Tekin; kıyafetleri kast ederek "bunlar golleri önler mi acaba" diyerek espri yapıyor.
4 MART SABAHI İNÖNÜ STADI KAR ALTNDA KALDI
İnönü Stadyumu kar altında kaldı. Beşiktaş-Dinamo Kiev maçı oynanmadı. Ligler de mecburi bir şekilde tatil edildi.
Beşiktaş Kiev maçı için çim sahada çalışmak istiyordu. Fakat o tarihte Beşiktaş'ın çim sahası olmadığı için Fenerbahçe stadında çalışmak istedi. Fenerbahçe yönetimi Beşiktaş'ın sahayı kullanmasına izin vermedi. Çünkü öyle yoğun bir kar yağışı yaşanıyordu ki ortada bir çim saha kalmamıştı.
Galatasaray'da Jupp Derwall'in isteği üzerine izin verdi. Beşiktaş Florya'da "çim" sahaya kavuştu.
Fenerbahçe'de Dereağzı'ndaki karı temizledi. Beşiktaş, Galatasaray'dan sonra Fenerbahçe'ye misafir oldu ve Kiev maçına hazırlandı.
Maç tam 3 kere oynanmak istendi ama 3 kere de hava koşulları nedeniyle iptal dildi.
Bunun üzerine UEFA ültimatom verdi. "Ya temizlersiniz ya da başka bir yerde oynatırız", dedi. Maç İzmir'de oynanabildi.