15 Temmuz tatil mi sorusu şimdiden sorulmaya başlandı. Vatandaşlar 15 Temmuz'un hangi güne denk geldiğini merak ediyor ve resmi tatil olup olmadığını araştırıyor. 15 Temmuz bilindiği gibi Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü olarak ilan edilmişti. İşte 15 Temmuz tatil açıklaması ve o güne dair merak edilenler...
Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü ilan edilen 15 Temmuz için plan yapmak isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki 2018 resmi tatil günleri içerisinde yer alan 15 Temmuz hangi güne denk geliyor. 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye'de büyük bir kaosa neden olmuştu. 15 Temmuz darbe girişiminin 2. yıl dönümüne günler kaldı. 15 Temmuz'da neler olduğu, resmi tatil olup olmadığı ya da hangi güne denk geldiğini haberimizin devamında bulabilirsiniz.
2018'DE RESMİ TATİL GÜN SAYISI 16
Ramazan Bayramı 3 buçuk gün, Kurban Bayramı ise 4 buçuk gün, 1 Ocak Yılbaşı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi tatildi. 15 Temmuz'un tatil edilmesiyle birlikte, resmi bayramlara bir yenisi daha eklendi. 15 Temmuz Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü 1 buçuk gün tatil.
15 TEMMUZ 2018 HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?
15 Temmuz Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü ilan edilmesinden dolayı resmi tatil. Fakat bu sene 15 Temmuz pazar gününe denk geliyor. Bu nedenler çalışanlar zaten izinli oldukları için resmi tatilden yararlanamayacak.
15 TEMMUZ'DA NELER YAŞANMIŞTI?
15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askerî darbe teşebbüsüdür.
TRT'DE BİLDİRİ OKUNDU
Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmî internet sitesi ve TRT'de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
F-16'LAR MECLİS'İ BOMBALADI
İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarma tarafından kapatıldı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu sırada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört kez bombaladı.
Ankara'nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı suikast girişiminde bulunuldu.
KOMUTANLAR REHİN ALINDI
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı.
Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te FaceTime aracılığı ile gerçekleştirdiği bağlantıda darbecilere hiçbir şekilde imkan tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrının ardından, Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.
16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu.
50 BİN KİŞİ TUTUKLANDI 152 BİN KAMU GÖREVLİSİ İHRAÇ EDİLDİ
Gülen Hareketi destekli olduğu öne sürülen askerî darbe girişiminin ardından İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanununun anayasal düzene karşı suçlar kapsamında yer alan ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs’, ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs’, ‘halkı, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetine karşı silahlı isyana tahrik’ ve ‘cumhurbaşkanına suikast’ suçlarından soruşturma başlatıldı. 21 Temmuz'da Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından anayasanın 120. maddesi gereğince üç ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi. İlan edilen olağanüstü hâl darbe girişiminden ardından geçen 2 yıllık süreyi kapsayacak şekilde uzatıldı. Nisan 2018 itibariyle, OHAL süresi boyunca 160 bin kişi gözaltına alındı, FETÖ/PDY üyesi suçlamasıyla 50 bin kişi tutuklandı ve 152 bin kamu personeli görevlerinden ihraç edildi.