15 Temmuz Cumartesi günü resmi tatil mi? FETÖ tarafından kurgulanan hain darbe girişiminin birinci yıldönümü anmaları ve etkinlikleri yurdun çeşitli bölgelerinde icra edilecek. Diğer yandan TBMM'de 15 Temmuz'un resmi tatil olacağı oylamasının sonucu da merak ediliyor. Meclis'te görüşülen konu karara bağlandı. İşte ayrıntılar...
15 TEMMUZ RESMİ TATİL Mİ?
15 Temmuz resmi tatil mi sorusu, meclis sıralarında görüşülen konunun herhangi bir karara bağlanıp bağlanmadığını sorgulatmaya başladı. FETÖ tarafından kurgulanan darbe girişiminin ardından merakla sorgulanan 15 Temmuz resmi tatil mi sorusu, TBMM tarafından görüşülmesiyle birlikte karara bağlandı. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi oldu?
15 Temmuz'un resmi tatil olması, TBMM tarafından kabul edildi. İşte, o kanun;
MADDE 1- (1) Ankara İline bağlı “Kazan İlçesi”nin adı “Kahramankazan” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2- (1) 17.3.1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve 1 Mayıs günü” ibareleri “,1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü” olarak ve birinci fıkrasının (C) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü tatilidir.”
FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi düzenlediği darbe girişimine ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi anma günü olarak tatil ilan edilecektir" ifadesini gerçekleştirdi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hükümet adına yaptığı konuşmanın ardından, Görüşülen ve kabul edilen teklifle Kazan ilçesinin adı “Kahramankazan” olarak değişti. Ayrıca 15 Temmuz günü, “Demokrasi ve Özgürlükler Günü” olarak resmi tatil ilan edildi.
TBMM KAYITLARINA GEÇEN KANUN GEREKÇESİ
Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinden askeri üniforma giymiş bir grup Fetö mensubu cuntacı terörist tarafından 15 Temmuz 2016’da Türkiye Cumhuriyeti devletini, demokrasiyi ve milli iradeyi hedef alan haince bir darbe girişiminde bulunulmuş, buna karşı başta Ankara ve İstanbul olmak üzere ülkemizin her yerinde milletimiz canı pahasına darbeci güçlerle mücadele etmiş ve bu melun kalkışmayı önlemiştir.
15 Temmuz gecesi, Aziz Milletimiz sokaklara, meydanlara inerek; namlulara, tanklara, helikopterlere, uçaklara karşı sadece, imanından aldığı güç ve çıplak elleriyle bir kez daha istiklali ve istikbali için destani bir mücadele vermiştir. İradelerini Fethullahçı terör örgütünün başına teslim eden şer çetesi
mensuplarının teşebbüsleri, milletin ortak, mücadeleci iradesi ve tüm kurumlarıyla devletin kararlılığı karşısında başarısız olmuştur.
Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere 15 Temmuz gecesi yaşananlar darbeci despotlara karşı bir milletin topyekün direnişini ifade etmesi ve onları akamete uğratması bakımından dünya halk hareketleri tarihinde mutlaka ayrı bir yere sahip olacaktır. İstanbul Boğaz Köprüsünde, Vatan Caddesinde, Taksim
Meydanında, Ankara TBMM’de, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğünde ve sayamadığımız birçok başka yerde nelerin yaşandığı elbette genel görüntüsü, dramatik sonuçları, sergilenen vahşet ve saldırganlık bakımlarından ortadadır. Ancak bütün bunların arka planında peyderpey anlaşılan, ortalıkta ki toz bulutu dağıldıkça daha iyi görülen, bir milleti millet yapan sosyal bağlara, ortak kader ve gelecek duygusuna tekabül eder şekilde kahramanlık örnekleri, insan hikayeleri vardır. Askeri binalarda organize çete mensuplarının harekâtlarını engellemek için arkamda kimse var mı diye bakmaksızın direniş gösteren askeriye mensupları, tankların hareketini engellemek için bana ne olur diye düşünmeksizin onun önüne bedenini siper eden vatandaşlar, her yerde ve her şekilde kararlı bir direniş gösteren milletimizin tüm mensupları hepimizin ortak hafızasında ve nihayet milletimizin şanlı tarihinde yerini almıştır.
Fetö çete mensuplarının darbe teşebbüsüne karşı bu kahramanca direnişin ortaya konduğu önemli yerlerden birisi elbette darbecilerin karargah olarak kullanıp, savaş uçaklarını ve helikopterleri seferber ettikleri Akıncı hava üssünün yer aldığı Kazan’dır. Kazanlılar o gece genci yaşlısı, kadını erkeği hep
birlikte üsse giderek kahramanca mücadele etmiş, jetlerin önüne yatmış ve tarlasındaki ürünlerini yakarak jetlerin havalanmasını engellemeye çalışarak sivil direnişin ateşleyicisi olmuştur. Kazan İlçemizin ismini “Kahramankazan” olarak değiştirme teklifimiz, sadece Kazan halkının kahramanlığına karşı değil o gece her yerde millet iradesine sahip çıkmak için mücadele veren tüm kahramanlıklara karşı millet iradesinin tecelligahı olan Meclisimizin anlamlı ve yerinde bir mukabelesi olacaktır.
15 Temmuz darbe girişimine karşı milletimizin ortaya koyduğu kararlı mücadele ve destani direnişte ona mihmandarlık eden Başkomutanımız Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, tüm parti genel başkanlarının ortak tutumları hayati bir yere sahiptir. Her yönüyle 93 yılık Cumhuriyet ve 70 yıllık demokrasi tarihimizde ayrı bir yere sahip olan 15 Temmuz tarihinin milletimizin ortak kader ve gelecek duygusunda taşıdığı anlama binaen “Demokrasi ve Özgürlükler Günü” olarak kabulü için Kanun Teklifimiz Yüce Meclisin takdirlerine sunulmuştur.
15 Temmuz İstanbul anma etkinliklerinin programı belli oldu. Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz akşamı başlatılan ve 250 yurttaşımızın şehit olduğu hain darbe girişiminin yıl dönümünde şehitler anılacak. İstanbul'daki 15 Temmuz programı Milli Birlik Yürüyüşü ile başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tören alanına şehit yakınları ve gazilerle teşrifleri ve Kuran'ı Kerim tilaveti ile devam edecek.
15 TEMMUZ ANMALARI İSTANBUL PROGRAMI BELLİ OLDU
15 Temmuz'da İstanbul programı 18:30'daki Milli Birlik Yürüyüşü ile başlayacak. İşte İstanbul'daki 15 Temmuz Anması'nın etkinlik programı:
İSTANBUL
18.30 - Milli Birlik Yürüyüşü başlangıcı (Anadolu yakasından)
20.00 - Milli Birlik Yürüyüşü’nün tören alanına varışı
20.35 - Mehteran Takımı
21.15 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tören alanına şehit yakınları ve gazilerle teşrifleri
21.30 - Kur'an-ı Kerim Tilaveti / Dua
22.05 - 15 Temmuz Belgeseli
22.30 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitapları
23.15 - 250 şehidin isimlerinin okunması ve saygı ışıklarının yanması
23.30 - 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 'Şehitler Makamı'nın açılışı
23.45 - Video Mapping uygulaması - AKM
00.13 - Tüm Türkiye’de sela okunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla demokrasi nöbetinin başlaması
TBMM'de düzenlenecek törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuşacak.
15 Temmuz hain darbe girişiminin sene-i devriyesi, yurt içi ve yurt dışında bir dizi etkinlik ile anılacak. Anma törenleri kapsamında etkinlikler 11 Temmuz’da başlayacak ve 16 Temmuz gecesi son bulacak.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımlarıyla yapılacak olan anma törenlerine bütün vatandaşlar davet edilirken, bu etkinlik programı dışında, STK’lar, belediyeler, kurum ve kuruluşlar tarafından da hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
11-16 Temmuz haftası taslak programı ise şöyle olacak
11 TEMMUZ SALI
15 Temmuz şehitleri ve bütün şehitlerimizin kabirlerini ziyaret
Öğle namazını müteakip 81 ilde ulu camiler ve selatin camilerinde mevlid-i şerif okunması ve yemek verilmesi
15 Temmuz konulu fotoğraf sergilerinin açılması
15 Temmuz haftası boyunca büyükelçiliklerde 15 Temmuz anma programları düzenlenmesi, basın bültenleri yayınlanması ve yabancı kamuoyunun bilgilendirilmesi
Hafta boyunca ana akım ve sosyal medyada 15 Temmuz ile ilgili mesajların yayınlanması
12 TEMMUZ ÇARŞAMBA
SETA Vakfı tarafından İstanbul’da düzenlenecek olan 15 Temmuz Sempozyumu (Haliç Kongre Merkezi)
Ankara’da düzenlenecek olan TOBB Uluslararası İş Dünyası Toplantısı
15 Temmuz Milli İrade Zaferi’nin Analizi kitabının tanıtım toplantısı (AK Parti Genel Merkezi)
15 Temmuz Meydanların Dili Sergisi (AK Parti Genel Merkezi)
13 TEMMUZ PERŞEMBE
Şehit yakınları ve gazilerimizin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Anma Programı
14 TEMMUZ CUMA
81 ilde okunan hatm-i şeriflerin duasının Millet Camii’nde yapılması
Ankara’da düzenlenecek olan 15 Temmuz ve İnsan Hakları Paneli
Şehit yakınları ve gazilerimizle 81 ilde akşam yemeği
15 ve 16 TEMMUZ ANKARA
13.00 - Meclis Özel Oturum
15.00 - Ankara’da uluslararası basın mensupları ile buluşma
16 TEMMUZ ANKARA
00.13 - Tüm Türkiye’de okunan selalar ile Milli Birlik Yürüyüşünün başlaması
(Kızılay Meydanı - TBMM)
01.00 - TBMM tören alanına geliş
02.00 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşrifleri ile TBMM önündeki etkinliğin başlaması
02.05 - Kur'an-ı Kerim Tilaveti - Dua
02.32 - Protokol konuşmaları (Sn. Devlet Bahçeli, Sn. Binali Yıldırım, Sn. İsmail Kahraman, Sn. Recep Tayyip Erdoğan)
03.10 - 81 ilden yürüyen gençlerin getirdiği bayrakların Cumhurbaşkanı'na ve Meclis Başkanı'na teslim edilmesi
03.15 - Video Mapping uygulaması- TBMM ve Gölbaşı Özel Harekat Başkanlığı
04.50 - Millet Camii’nde Sabah namazının kılınması
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 15 Temmuz Şehitler Abidesinin açılışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hitapları
Demokrasi nöbeti 16 Temmuz Pazar günü gece 24.00’te sona erecek.”
15 Temmuz resmi tatil mi sorusu merakla cevabını bekliyor. Hain darbe girişiminin birinci yıldönümü için çeşitli etkinlikler düzenlenirken, 15 Temmuz resmi tatil olacak söylentisinin de resmi cevabı bekleniyor. Meclis bu konuda açılama yaptı mı? İşte ayrıntılar...