15 Şubat 1999'da ne oldu? 15 Şubat'ta PKK eylemi hazırlığında olan birçok terör örgütü üyesi ve sempatizanına eş zamanlı baskınlar yapıldı. Peki 15 Şubat'ta ne odlu? 15 Şubat 'ın terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ve PKK ile ilgisi ne? Detaylar haberimizde...
15 ŞUBAT'TA NE OLDU? 15 ŞUBAT'IN PKK VE ABDULLAH ÖCALAN İLE İLGİSİ NE?
Adana'da 15 Şubat öncesi eylem hazırlığındaki terör örgütü PKK'nın mahalle ve gençlik yapılanmasına operasyon düzenlendi. Ekipler, önceden belirlenen 38 adrese özel harekat polislerinin de katılımıyla şafak baskını yaptı. Operasyonlarda 16 şüpheli yakalandı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da güvenlik güçleri, terör eylemi hazırlığındaki birçok adrese baskınlar düzenledi. 15 Şubat'ta PKK eylemi hazırlığında olan terör örgütü üyesi ve PKK sempatizanları için 15 Şubat'ın önemi ne?
15 Şubat tarihi terör örgütü PKK üyelesi ve destekçileri için ayrı bir önem arz ediyor. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan 15 Şubat 1999 tarihinde Türk güvenlik güçleri tarafından yakalanmıştı.
PKK LİDERİ ABDULLAH ÖCALAN KİMDİR? 15 ŞUBAT VE ABDULLAH ÖCALAN
Terör örgütü PKK'nın kurucusu olan ve bebek katili olarak bilinen Abdullah Öcalan (d. 4 Nisan 1949, Halfeti) PKK'nın ilk lideridir.
1999 yılında Nairobi'de Kenya güvenlik birimlerince yakalanması sonrasında, 15 Şubat 1999 günü Türk güvenlik görevlilerine teslim edilerek Türkiye'ye getirildi. 28 Nisan 1999'da, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre vatana ihanet suçu gereğince hakkında idam cezası istendi.[5] 29 Haziran 1999'da "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçuyla idama mahkûm edilse de,[6] Avrupa Birliği uyum yasaları gereğince cezası ağırlaştırılmış müebbet hapseçevrildi. Günümüzde İmralı Cezaevi'nde hapis yatmaktadır.
Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan (1999)
27 Kasım 1978 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesi Fis köyünde; Türkiye, İran, Irak ve Suriye devletlerinin bir kısım toprakları üzerinde yer alan ve Kürdistan olarak anılan bölgede Marksist-Leninist ilkelere dayalı bağımsız bir devlet kurmayı amaçlayan ve daha sonra çeşitli ülke ve uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanacak olan Kürdistan İşçi Partisi (PKK)'nin kurucuları arasında yer aldı. Ardından gerçekleşen 12 Eylül Darbesi döneminde örgütün 60 kadar yöneticisi öldürüldü ve birçok taraftarı tutuklandı. Bunun üzerine örgüt geri kalan güçlerini Türkiye’nin sınırları içinde tutmanın tehlikeli olacağına karar vererek Suriye’ye çekti ve terörist Abdullah Öcalan bu süreçte örgütün eylemlerini buradan yönetmeye başladı.
15 ŞUBAT 1999: ABDULLAH ÖCALAN'IN YAKALANMASI
Türkiye'nin baskıları sonucu 1998'de Suriye, Öcalan'ı topraklarından çıkarmak zorunda kaldı. Suriye'den Rusya'ya, oradan İtalya'ya geçen Öcalan, İtalyan Hükümeti tarafından da ülkeden çıkarılınca Kenya'nın Yunanistan Büyükelçiliği'nde saklandı.
Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliğinden çıkarıldıktan sonra, Kenya güvenlik birimlerince yakalanıp, Türk güvenlik görevlilerine 15 Şubat 1999 günü teslim edildi. 16 Şubat 1999 tarihinde Engin Alan'ın komutanlığında Bordo Bereliler tarafından uçakla Kenya'dan Türkiye'ye getirildi. Türkiye Cumhuriyeti'ne getirildikten sonra görevliye söylediği ilk sözleri "Ben ülkemi severim. Annem de Türk'tü. Bir hizmet imkânım olursa yaparım. Onun dışında bana bir şey söylemeyin. Hizmet gerekirse yaparım. Türkiye'ye dönünce hizmet edeceğim. Fırsat verirseniz, hizmet ederim." olmuştu. Öcalan'ın üzerinden Lazaros Mavros adına düzenlenmiş bir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi pasaportu çıktı. Türkiye'ye varıldıktan sonra Bursa açıklarında bordo bereliler tarafından Deniz Kuvvetleri'ne ait bir hücumbota getirildi ve İmralı adasındaki özel hapishaneye konuldu. 31 Mayıs 1999 tarihinde hapsedildiği İmralı adasında yargılanmasına başlanan Öcalan suçluluk savunması yaptı ve PKK'yı kendisinin kurduğunu, örgütü sevk ve idare ettiğini, yakalandığı ana kadar örgütün kendisinin liderliği ve komutası altında faaliyetlerini sürdürdüğünü itiraf etti.
Terörist Öcalan, Türk güvenlik birimleri tarafından Afrika ülkesi Kenya'dan böyle yakalanıp getirilmişti.
29 Haziran 1999'da yapılan son duruşmada Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından kurduğu silahlı örgütü PKK'yı, aldığı kararlar ve verdiği emir ve talimatlarla sevk ve idare ederek, devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemleri gerçekleştirdiği sabit görüldü. Abdullah Öcalan, oybirliği ile idama mahkûm edildi. Karar Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından da onandı. Mahkemenin gerekçeli kararında, Öcalan'ın, eylemlerinin şiddeti, yoğunluğu ve sürekliliği ve içinde bebek, çocuk, ihtiyar ve kadınların da bulunduğu binlerce insanın öldürülmüş olması ve ülke genelinde ciddi tehlike oluşturması nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 59. maddesinde düzenlenen cezai sorumluluğu kaldıran veya azaltan nedenlerden yararlandırılmasının uygun görülmediği açıklandı. Mahkemenin verdiği idam kararı, Yargıtay tarafından 25 Kasım 1999 tarihinde onandı, fakat idam cezası yerine getirilmedi, AB uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı için İmralı Cezaevi'nde hapis yatmaktadır.
15 Şubat'ta ne oldu, 15 Şubat'ın önemi ne? Tarihler 15 Şubat'ı gösterirken terör örgütü PKK sempatizanları eylem hazırlığı içerisine girdi. Peki 15 Şubat'ın PKK ve Abdullah Öcalan'la ilgisi ne? Üst üste operasyonlar yapan güvenlik güçleri, eylem hazırlığındaki terör örgütü PKK üyesi ve sempatizanlarına eylem suçüstü yaptı. İşte 15 Şubat tarihi ve PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgilisinin detayları.