Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Kocaeli Kitap Fuarı, kitapseverlere kapılarını açtı. Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki açılış programında konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Kocaeli'nin bir sanayi şehri olarak bilindiğini belirtti.
Türkiye ekonomisine katkı sunan kentlerin başında Kocaeli'nin geldiğini kaydeden Aksoy, "Kocaeli aynı zamanda bir eğitim şehri. Bir çok alanda faaliyetler yürüten bir kent. 2 üniversitesinde 80 bini aşan öğrenci sayısıyla, Türkiye'de önemli bir potansiyele sahip bir kent. Böylesine kentin genç ve hareketli nüfusunun, kültürel anlamda gelişmesine katkı sağlayacak bu fuar oldukça önemli." ifadesini kullandı.
11'İNCİ KEZ KAPILARINI AÇTI
Uluslararası kriterlere bakıldığında Türkiye'de kitap okuma konusunda bazı eksikliklerin bulunduğunu anlatan Aksoy, "Bugün bu fuar aynı zamanda bu eksiklerimizi tamamlama adına bizlere önemli bir fırsat yaratacak." dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak da fuarın ziyaretçi, etkinlik, katılımcı açısından Türkiye'nin en büyük kitap buluşması olduğunu belirtti.
Kitap fuarının 11'incisini düzenlediklerini aktaran Çakmak, "Bundan önce düzenlediğimiz 10 fuarda 4 milyon 700 bin kitapsever, fuarımızda kitaplarla yazarlarla kitapseverlerle buluştu. Fuarımız pek çok rekora imza attı. Bu yıl, fuarımızın içeriği, katılımcıları ve misafir yazarlarına baktığımızda inşallah yeni rekorlara daha imza atacağız." diye konuştu.
"KİTAPLARDAN BİR DÜNYA KURACAĞIZ"
Çakmak, okumanın her yaraya merhem olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Zira çevre duyarlılığından entelektüel verimliliğe, tarih bilincinden vatandaş duyarlılığına, her güzel şey kitapla buluşmanın mahsulüdür. Bugünden başlayarak, 5 Mayıs akşamına kadar şehrimiz kitap kokacak. Şehrimiz, kitabın yaydığı her türlü güzellikle buluşacak. Şehrimiz daha güzel olacak. 490 yayınevi, 80 sivil toplum kuruluşu, 750'yi aşkın söyleşi, paneller ve imza etkinlikleri ile kitaplardan bir dünya kuracağız. Kocaeli'nin, Türkiye'nin, insanlığın daha mutlu olması için, kitapların arasında dolaşacak, yeni ufuklar keşfedeceğiz. Bu yılki temamız roman ve hikaye. Bu yıl kumbaramız, şehit öğretmenimiz Necmettin Kuyucu anısına olacak. Onun okulunda bir kütüphane kurmak için dolacak."
AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ise toplumların ve devletlerin gelenekleriyle yaşadığını belirtti.
Bugün İngiltere'nin yazılı bir anayasası olmamasına rağmen güçlü bir devlet olarak ayakta kalmasının en önemli sebebinin gelenekleri olduğunu vurgulayan Işık, "Biz de Kocaeli'de bazı geleneklerin yaşatılması ve yeni geleneklerin oluşması için özellikle ciddi bir mücadele içerisinde olduğumuzu bilmenizi isteriz. İşte aslında bu fuar alanında çok fazla etkinlik oluyor. Çok güzel faaliyetler oluyor ama inanın en anlamlı, en sıcak, en güzel faaliyet bu kitap fuarı." şeklinde konuştu.
"KİTAP HAYATIMIZIN OLMAZSA OLMAZIDIR"
Fuarın onur konuğu Ayşe Kulin de bu fuarı gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek, "Çok büyük bir onur bugün burada olmak çünkü 11 yıldır açıldığı günden itibaren ben her sene buraya imzaya geliyorum. Dilerim yaşadığımız müddetçe de gelmeye devam ederim, fuar başarıyla devam eder çünkü kitap hayatımızın olmazsa olmazıdır." ifadesini kullandı.
Daha sonra fuarın açılış kurdelesi kesildi. Fuar, 5 Mayıs tarihine kadar 490 yayınevine, 800'ün üzerinde söyleşi, panel ve imza gününe ev sahipliği yapacak.
KOCAELİ/AA