Çalışma hayatında kişilerin en fazla hak kaybına uğradığı kıdem tazminatı için Hükümet’in çalışmaları sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Meclis Toplantısı’nda kıdem tazminatına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kıdem tazminatının hem ekonomik hem de sosyal açığımız olduğunu ifade eden Soylu şöyle konuştu: “Bu açığı kapatmak da bu devletin temel görevlerinden biridir. Türkiye'de her 100 kişiden ancak 14 kişi kıdem tazminatını alabilme fırsatına sahip oluyor.
Çarpıcı olan şu; bu 14 kişinin de ne kadar aldığını bilmiyoruz. Yaklaşık 10 kişiden, 8’i kıdem tazminatını alamıyorsa maalesef mahkemeye müracaat etmiyor. Yaklaşık 5 aydır dünyanın birçok ülkesini araştırıyoruz. Türkiye'de de araştırma yapıyoruz.” Kıdem tazminatının bugünkü mevcut durumundan işverenler de çalışanlar da memnun değil diyen Soylu, “Bugün Türkiye'de 14 milyonu çok az aşkın zorunlu sigorta var. Oysa 2015 yılında 18 milyon çıkış bildirgesi var. 14 milyon çalışan var, 18 milyon giriş ve çıkış bildirgesi var. Bu konuda çok iyi çalışma yaptık” dedi.
DERSİNİZE ÇALIŞIN
Açıklamalarını sürdüren Soylu, “Tüm yetki analizlerini değerlendirdik. Atacağımız adımla toplumun her kesimine bunu anlatıp ortak bir karar alacaktık. Bunu hükümetimize anlattık. Hükümetimiz bize, ‘dersinize biraz daha çalışın’ dedi. Kıdem tazminatı konusunda dersimize biraz daha çalışacağız. Birkaç alternatifimiz var. Bunu yaparken, ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile yapmak çok yanlıştır. Yapılması gereken tüm sosyal taraflarla, çalışanlarla, sendikalarla, herkesle oturup, konuşup doğru yöntemi bulabilme konusunda önerimizi tartışmaya açmak ve değerlendirmektir” diye konuştu.
YÜZDE 98’İ GÜVENDE
Emekli maaşlarında önemli artışlar gerçekleştirdiklerini ve istihdamın artması noktasında ciddi adımlar attıklarını kaydederek konuşmasını sürdüren Bakan Soylu, “2016 yılı Nisan ayında 9 milyon 4 bin sigortalımızın çalıştığı 1 milyon 293 bin işyeri teşviklerden yararlanmıştır. 2004 yılından bu yana 12 alanda verdiğimiz toplam prim teşviği miktarı ise 63 milyar 615 milyon lira oldu. Bana sorarsanız, dünya çapında bir başarı hikâyesi olan Genel Sağlık Sigortası, 2012 yılında yeşil kartlı vatandaşlarımızı da Genel Sağlık Sigortası’na alarak vatandaşlarımızın yüzde 97.7'sini sosyal güvenlik şemsiyesi altına almış bulunuyoruz” dedi.
GSYH ORANI AZALTILARAK BÜTÇE DENGELENDİ
Sosyal güvenlik açığının gayri safi yurtiçi hâsıla oranı azaltılarak bütçe dengesinin düzeltildiğini belirten Soylu şöyle konuştu: “Mali disiplin, istikrar ve yatırım ortamını sağlıklı bir şekilde tesis etmeye odaklı bir bakış açımız var. Bunu yaptıktan sonra zaten vergi geliriniz de, yatırımlarınız da artıyor. Bütçeniz açık vermiyor. Kriz de görmüyorsunuz. Yüzde 70 enflasyon da görmüyorsunuz. 14 yıldır bu denge çok başarılı bir şekilde tesis edilebilmiştir. Sosyal güvenlik prim gelirleri artırılmış, sosyal güvenlik açığının gayri safi yurtiçi hâsılaya oranı azaltılarak, bütçe dengesi düzeltilmiştir.