Besin piramidinde beş ana besin grubundan birini meyveler oluşturuyor. Günde bin 600 kalori alan çocukların (1-4 yaş arası) günde iki kez meyve tüketmesi, günde 2 bin 800 kalori alması gereken çocukların (10-18 yaş arası) günde dört kez meyve yemesi öneriliyor.
Günlük tüketilmesi gereken meyve miktarının yarısının meyve sularından sağlanabileceğine değinen Anadolu Sağlık Merkezi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz “Bir orta boy bardak meyve suyu bir porsiyon meyveye eşdeğerdir.
Yazın sıcak havalarda, kahvaltıda ya da yemeklerle beraber tüketilmesi gıdalardaki demirin emilimini de iki kat artırabilir” diyor. Bu durumun düşük demir içeren yiyeceklerle beslenen çocuklar için önemli olabileceğini vurgulayan Dr. Tahmaz “Meyvenin kendisini tüketmek lif açısından daha yararlı ve bu nedenle tercih edilebilir. 2-6 yaş grubundaki çocuklar günde 2 porsiyon meyve tyemeli. Meyvedeki lifler sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler” dedi.
SUYUNU DA İÇEBİLİRLER
Meyve öğünü için seçimi mevsimin uygun seçenekleri arasından yapılması gerektiğini anlatan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ayşe Sokullu ise “Meyve parçaları bebeklere özgürce hareket etme şansı verebilir. Emmekten çiğnemeye geçme sürecinde bu dönem önemli. Daha büyük bebeklerde parmak gıdası gibi kullanılabilen meyveler tek başına yeme sürecini geliştirir. Uygun seçimin ne olacağı, ne zaman ve nasıl başlanacağı kararları her çocuğun özelinde doktorla birlikte verilmeli. 6-12 ay arası günlük mönüde bir porsiyon meyve önerilir. Meyveler taze olarak, meyve püresi halinde veya yenebilecek dozda meyvenin sıkılmış suyu şeklinde tüketilebilir” diye konuşuyor.
ÇİLEK, KİVİ VE ÜZÜME DİKKAT!
* Üç adet kayısı günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 30’unu karşılar.
* Armut kolesterol, yağ, sodyum ve şeker oranları düşük olduğundan birim başına içerdiği besin öğeleri açısından tercih edilen bir meyve.
* Erik şekerli değil, içinde sodyum bulunmaz. Kabızlık sorununun çözümüne yardımcı.
* Muz, lezzeti ve aroması nedeniyle bebeklerin çok sevdiği bir gıdadır ancak alerji yaratabilme ve kabızlığa neden olma ihtimali fazla.
* Şeftali C ve A vitamininden zengin, lif içeriği yüksektir. Altıncı aydan itibaren tek başına veya diğer meyvelere, yoğurda, muhallebiye katarak verilebilir.
* Çocuklara 1 yaşından önce çilek verilmemeli. Toprağa yakın yetiştiği için hijyeni zor ve tarım ilacı artıklarının riski yüksek.
* Üzüm, böcek ilacı kirliliği açısından riskli. Çok iyi yıkanmalı.
* Kavun, ailede kavuna karşı bir sorun bildirilmiyorsa 8-9 aylıkken bebek tanıştırılabilir.
* Kivinin alerji etkileri çocuk ve erişkin yaşında sıkça görülür. Bir yaş altında başlamak doğru değil.