10 işçiden 1'i sendikalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendika verilerini açıkladı. 2015 yılında 12 milyon 180 bin ücretli çalışana karşılık sendikalı işçi sayısı 1 milyon 97 bin kişi oldu.

KARAR.COM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Ocak 2015 itibarıyla Türkiye genelinde çalışan 12 milyon 180 bin 945 işçinin, 1 milyon 297 bin 464'ünün sendikal üyeliği bulunuyor.

Sendikalaşma oranı bakımından yüzde 23 ile Zonguldak, yüzde 22 ile Rize, yüzde 19 ile Artvin ve yüzde 18 ile Kütahya ilk sıralarda yer aldı. İstanbul'da bu oran yüzde 6,4, Ankara'da yüzde 9, İzmir'de ise 9,1 olarak gerçekleşti.

Yüzde 3,4 ile Denizli, yüzde 4,9 ile Yalova ve Antalya, yüzde 5,1 ile Ordu ve yüzde 5,2 ile Nevşehir, işçilerin en az sendikalaştığı iller oldu.

Muş yüzde 17, Hakkari yüzde 16, Bitlis, Van ve Siirt yüzde 12'yi aşan sendikalaşma oranlarıyla İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok büyük şehri geride bıraktı.

Bankacılıkta sendikal hayata katılım yüksek

İnşaat, tüm iş kolları arasında yüzde 2,7 ile en az örgütlü olunan iş kolu olurken, bunu, yüzde 4 ile konaklama ve eğlence, yüzde 5 ile de basın yayın ve gazetecilik iş kolları izledi.

En fazla sendikalaşma, 297 bin çalışanının, 92 bin 191'inin sendikalı olduğu bankacılık, finans ve sigortacılık iş kolunda gerçekleşti. Bu iş kolunda sendikalaşma oranı yüzde 31 oldu. 

Çalışanların örgütlülüğü bakımından bankacılık, finans ve sigortacılık iş kolunu, yüzde 26 ile avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık, yüzde 23 ile genel işler, yüzde 23 ile enerji ve yüzde 22 ile de iletişim iş kolu takip etti.

Kadınlar çalışanlar sendikası

Bakanlığın bir önceki yayınında çalışanların cinsiyete göre dağılımına bakıldığında kadın çalışanların sendikalaşma oranındaki düşüklük ayrıca öne çıkıyor. 

Erkek çalışanlarda yüzde 10'u aşan sendikalaşma oranı 3 milyon kadın çalışanda 135 bin sendikalı üye ile sendikalaşma oranı yüzde 4,5 seviyesinde kalıyor. 

Kadın çalışanların en fazla sendikalı üye olduğu meslekler ise ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar (29 bin senikalı kadın) ile dokuma, hazır giyim ve deri sektörü (22 bin sendikalı çalışan) oldu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Başbakan Binali Yıldırım: Yatırımların yüzde 56'sını 15 Temmuz'dan sonra aldık | Canlı

Ekonomi Haberleri